5 recepten met plantaardige kaas
©

5 recepten met plantaardige kaas

Leestijd: 4 min

Goed nieuws voor iedereen die begaan is met zijn gezondheid en het milieu.. Je hoeft je kaascravings niet langer te onderdrukken.

SoFine brengt namelijk een duurzaam én smaakvol alternatief op de markt: SoCheeze, blokjes gemaakt van biologische soja. Het mooie is dat ze ook nog eens minder calorieën, zout en verzadigd vet bevatten dan de klassieke fetablokjes. Deze plantaardige kaas is verkrijgbaar in drie versies: mediterrane kruiden, gedroogde tomaten of gemengde olijven – zijn de mogelijkheden in de keuken eindeloos. Laat je overtuigen door vijf heerlijke recepten.

/

1. Gepofte rode bieten met kappertjes, dille en SoCheeze

Op zoek naar een foolproof gerecht waar je toch je tafelgenoten mee kunt imponeren? Probeer dan eens deze salade met gepofte bietjes uit. Verrassend lekker in combinatie met de fetablokjes van SoCheeze. En de oven doet al het werk voor jou.

Side salad voor 4 personen

Ingrediënten

• 4 middelgrote rode bieten
• 1 bakje (250 gram) SoCheeze met mediterrane kruiden, uitgelekt
• 3 eetlepels appelkappertjes
• ½ bosje dille
• 4 eetlepels ongezoete sojayoghurt
• 1 citroen in partjes gesneden
• Sap van ¼ citroen
• 1 theelepel graanmosterd
• 1 eetlepel olijfolie
• Peper en zout

Bereiding

1. Verwarm je oven voor op 180° C.
2. Neem een stuk bakpapier, groot genoeg om de 4 bieten in in te wikkelen. Was de bieten en plaats ze op het bakpapier. Besprenkel ze met olijfolie en zout, sluit het pakketje en plaats 1 uur in de voorverwarmde oven.
3. Kruid intussen de yoghurt met mosterd, citroensap en peper en zout.
4. Wanneer de bieten klaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen tot ze handelbaar zijn. Pel de rode bieten en hak ze in kleine blokjes. Voeg de kappertjes en de dille toe, en meng goed dooreen.
5. Dresseer de bietjes samen met de yoghurt, de citroenpartjes en de SoCheeze-blokjes in een mooie schaal.

/

2. Gazpacho met SoCheeze mediterrane kruiden

Als het gaat om gezonde gerechten, dan biedt de mediterrane keuken heel wat inspiratie. Neem nu gazapacho, de bekende Spaanse soep die je koud eet. Een bom van verse groentesmaken die een gezond alternatief biedt voor zoete tussendoortjes, of als aperitiefhapje de tong aanscherpt.

Voor 4 kommen of 10 aperoglaasjes

Ingrediënten

● 1,5 kg mooi rijpe tomaten
● 1 kleine geschilde komkommer, zaadjes verwijderd, grof gesneden
● 1 medium rode paprika, zaadjes verwijderd, grof gesneden
● 1 kleine zoete gele ui, grof gesneden
● 1 bakje (250 gram) SoCheeze – mediterrane kruiden
● 1 lookteen, gekaramelliseerd in de oven*
● 1 handje verse basilicumblaadjes
● 2 eetlepels sherry-azijn of rodewijn-azijn
● 60 ml koudgeperste olijfolie
● ¾ theelepel Himalaya- of zeezout
● Zwarte peper

Bereiding

1. Was de tomaten, snij ze doormidden, haal de zaadjes eruit en verwijder de kroon. Hou een deel van de zaadjes opzij voor afwerking. Snij de tomaten in grove stukken.
2. Doe tomaten, paprika, komkommer, ui, look, basilicum (hou een paar blaadjes opzij voor de afwerking), zout en azijn in de blender. Mix enkele minuten tot de gazpacho mooi glad is.
3. Breng op smaak met peper en voeg de olijfolie toe terwijl de blender zacht draait.
4. Verdeel de gazpacho over 4 kommen of 10 aperoglaasjes. Werk de gazpacho af met blokjes SoCheeze, tomatenzaadjes en basilicum.

* Om je look te karamelliseren neem je een volledige lookbol, waar je de top vanaf snijdt. Plaats op een vel bakpapier, giet er een theelepel olijfolie overheen en wikkel in het bakpapier. De lookbol kan alleen of samen met een ander ovengerecht 30 à 45 min mee in de oven tot die mooi gekaramelliseerd is.

/

3. Auberginerolletjes met pesto van gemengde olijven en SoCheeze

Met zelfgemaakte pesto kun je zowat al je gerechten pimpen. De groene pasta doet het ook uitstekend bij het aperitief, geserveerd in auberginerolletjes bijvoorbeeld.

Ingrediënten

Voor 200 gram pesto

● 60 gram SoCheeze-blokjes met olijven
● 1 handje gewassen spinazieblaadjes
● 1 handje basilicumblaadjes
● 50 gram zonnebloempitten
● 50 gram pijnboompitten
● 1 eetlepel olijfolie
● ¼ theelepel zout

Voor ongeveer 10 auberginerolletjes

• 2 aubergines
• 10 SoCheeze-blokjes met olijven
• 4 eetlepels olijfolie
• ¼ theelepel paprikapoeder
• ¼ theelepel Provençaalse kruiden
• Snuifje zout

Bereiding

Voor de pesto

1. Rooster de pitjes enkele minuten in een droge pan op een middelmatig vuur. Ze zijn klaar wanneer ze lichtbruin kleuren en mooi geuren.
2. Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in je hakmolen of in een hoge plastic beker en mix fijn.
3. Voeg de olijfolie toe en meng die er kort onder.

Voor de rolletjes

1. Verwarm de oven voor op 150° C en snij intussen de aubergines in plakjes van ongeveer 2 centimeter dik.
2. Meng de olijfolie en kruiden door elkaar en bestrijk de aubergines hiermee aan beide kanten.
3. Leg de aubergines op een met bakpapier beklede grill en laat 8 minuten garen in de oven.
4. Laat de aubergineplakjes afkoelen en spreid er dan de pesto over uit. Rol ze op en werk af met een blokje SoCheeze en groene kruiden.

/

4. Gevulde courgette met quinoa, gebakken kastanjechampignons en SoCheeze zongedroogde tomaat

Je hoeft geen plantaardig lover te zijn om van deze gevulde courgettes te smullen. Met hun ronde vormen zijn ze ook nog eens een feest voor het oog.

Voor 4 personen

Ingrediënten

• 4 ronde courgettes
• 280 gram quinoa
• 200 gram kastanjechampignons
• 1 rode ui, in ringetjes gesneden
• 1 bakje (250 gram) SoCheeze zongedroogde tomaat
• 2 theelepels tijm
• 2 theelepel kurkumapoeder
• Olijfolie
• Peper en zout

Bereiding

1. Spoel de quinoa en breng samen met 1 liter gezouten water en het kurkumapoeder aan de kook. Laat 5 minuten zacht koken. Zet het vuur uit en laat 5 minuten wellen in het water. Giet de quinoa af en hou opzij.
2. Snij de bovenkant van de ronde courgettes en hol ze uit (het vruchtvlees kan je bewaren om er later een soep mee te maken bijvoorbeeld).
3. Doe 1 eetlepel olijfolie in een pan en plaats op een zacht vuur. Voeg de uiringen toe en fruit tot ze mooi zacht zijn (ongeveer 10 min).
4. Zet het vuur hoger en voeg de fijngesneden champignons toe, samen met de tijm. Bak even aan tot de paddenstoelen bruin kleuren.
5. Meng de quinoa met de champignons, de blokjes SoCheeze en 2 eetlepels olie uit het potje SoCheeze. Kruid af met peper en zout. Vul de courgettes met het quinoamengsel en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175° C.

/

5. Courgetti met basilicum

Een beetje foodie heeft natuurlijk al lang zijn granenpasta vervangen door courgetti, de groene sliertjes gemaakt van courgette. Maar wist je dat je met courgetti ook een verrassend hapje kunt maken, of een frisse side salad? Door courgette te combineren met de plantaardige fetablokjes van SoCheeze krijg je een gezond en heerlijk smeuïg gerecht. De chilivlokken en citroenzeste zorgen voor de nodige pit.

Voor 8 personen

Ingrediënten

• 1 courgette
• 80 gram SoCheeze – gemengde olijven
• Zeste en sap van ½ biocitroen
• 1 hand basilicumblaadjes
• 1,5 theelepels chilivlokken
• Olijfolie
• Zwarte peper van de molen
• Zout

Bereiding

1. Snij de courgette in linten met behulp van een spiralizerof een dunschiller.
2. Verwarm een pan op het vuur, giet er 1 eetlepel olijfolie in en voeg daarna 1 eetlepel chilivlokken toe. Laat 1 minuut bakken.
3. Voeg de courgette toe en bak 1 minuut. Blus met het citroensap en een snuifje zout.
4. Neem de pan van het vuur. Voeg de basilicumblaadjes en 60 gram SoCheeze-blokjes toe en meng goed dooreen. Breng op smaak met peper.
5. Rol de courgetti op met een vork en dresseer in een klein potje of op een apero-lepel. Werk af met een blokje SoCheeze, chilivlokken, citroenzeste en peper.

SoCheeze is verkrijgbaar bij Delhaize en Carrefour. 
TIP! Bewaar de olie uit de SoCheeze-bakjes. Je kunt er een heerlijke dressing mee maken of de olie gebruiken om in te bakken.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met SoCheeze.
www.sofine.eu

Lees meer Marie Claire: 10 yummy veggiespreads voor op je boterham, DIY: het eenvoudigste recept voor overheerlijke Cinnamon rollsHeerlijk herfstrecept quinoataart met geitenkaas en vijgen. 

Commercieel team De artikels van >