5 praktische tips om in beweging te blijven bij een zittende job
© Shutterstock

5 praktische tips om in beweging te blijven bij een zittende job

Leestijd: 2 min

Voldoende lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Toch blijkt dat een op de drie Belgen te weinig beweegt. De grote schuldige? De bureaujob! Met deze vijf tips van diëtiste Grietje Van de Mieroop (Pronokal) heb je voortaan geen excuus meer om stil te zitten.

Als je op je werk acht uur lang of meer achter een computer zit, is het moeilijk om aan je dagelijkse portie beweging te geraken. Voldoende bewegen is nochtans essentieel om op gewicht te blijven en om gezond te blijven. Naast rechtopstaand vergaderen of telefoneren zijn er gelukkig nog enkele eenvoudige manieren om in beweging te blijven op het werk.

Meer lezen? 10 tips & tricks om een druk werkleven met sport te combineren

/

Squats voor een stevige bips

Squats zijn de ultieme oefening voor mooie, ronde bilspieren. En je hebt er helemaal niks voor nodig. Doe gewoon elk uur afwisselend een vijftal squats of dips aan je bureau. Hurk tot je het zitvlak van je stoel raakt en strek meteen daarna weer je benen. Je collega’s zullen misschien even vreemd opkijken, maar na een tijd zullen ze enkel jaloers kunnen zijn op jouw stevige kont.

/

De elastische band

In een van je bureaulades heb je vast wel nog plaats om een elastische band te bewaren. Het is een simpele, maar efficiënte tool om in beweging te blijven op je stoel. Steek het elastiek onder je zitvlak en duwen je handen boven je hoofd. Herhaal deze oefening drie tot tien keer met telkens een minuut rust. Het is een ideale training voor je arm- en schouderspieren.

Meer lezen? Breng je sportieve voornemens in de praktijk: 5x motiverende sportkledij

/

Wachten is het nieuwe sporten

Vaak verspil je op het werk ettelijke minuten met wachten. Soms moet je wachten op een telefoontje of op je beurt aan de koffieautomaat of kopieermachine. Waarom zou je die tijd niet nuttig besteden? Profiteer van die wachttijd en doe bijvoorbeeld enkele lunges. Stap met één been naar voren tot je dij evenwijdig met de grond is. Je achterste been moet tegelijkertijd naar beneden tot je knie bijna de grond raakt. Ook ter plaatse joggen of jumping jacks zijn altijd een optie.

/

Opdrukken is de boodschap

Tijdens je werk bezoek je zonder twijfel ook enkele keren het kleinste kamertje. Ook van dat moment kan je perfect tijd maken voor wat extra oefeningen. Pompen tegen de muur bijvoorbeeld is een pak efficiënter voor je borstspieren dan voor de honderdste keer het bedrijfsmagazine of het label van wc-product te lezen.

/

Met samengeknepen billen

Soms is het ondanks alle wil echt niet mogelijk om recht te staan. In het slechtste geval moet je enkele uren blijven zitten achter je computer of tijdens een vergadering. Toch kan je zelfs dan je bilspieren trainen door ze tien keer na elkaar stevig op te spannen gedurende vijf seconden. Het werkt trouwens ook perfect om je kuiten te trainen. Na een week kan je je al verbazen over het resultaat!

De diëtiste raadt ten slotte ook aan om elke drie uur een gezond tussendoortje te eten om de hele dag door voldoende energie te hebben. Liefst neem je ’s morgens je snacks mee van thuis om niet in verleiding te komen van de snoepautomaat op je werk.

Meer lezen? Gezonde en eenvoudige lunchrecepten om mee te nemen naar het werk

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Beweging, Bureaujob, Werk.