#streepinhetzand steunt de vrouwen in zaak-Bart De Pauw
©

#streepinhetzand steunt de vrouwen in zaak-Bart De Pauw

Door Florianne Thys
Leestijd: 1 min

Onder de hashtag #streepinhetzand publiceerden tientallen acteurs en actrices gisteren een open brief als steun aan de 13 vrouwen die verklaringen over Bart De Pauw aflegden. Zij kregen de afgelopen weken (online) heel wat bagger over zich heen en dat moet volgens hun collega's stoppen.

Televisiemaker Bart De Pauw werd drie jaar geleden voor het eerst beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en stalking. Hij zou honderden seksueel getinte sms’en hebben gestuurd naar vrouwen met wie hij samenwerkte. Enkele weken geleden traden een aantal van deze dames, waaronder actrices Maaike Cafmeyer, Lize Feryn en Ella-June Henrard, naar buiten. “Het enige dat we willen, is dat het aanhoudende grensoverschrijdende gedrag stopt”, zeiden ze toen.

Ze werden overladen met steunbetuigingen voor hun moed, maar kregen ook flink wat bagger over zich heen. Tal van kwetsende en vernederende verwijten aan hun adres passeerden de revue op sociale media. “Het zijn golddiggers en aandachtshoeren, en ze willen enkel aandacht en bloed ruiken.” Deze reacties kunnen uiteraard niet door de beugel en daartegen verzetten tientallen collega’s zich nu met de #streepinhetzand.

#streepinhetzand

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LAUREN VERSNICK (@lauren.versnick)

Met het schrijven en delen van een open brief proberen tientallen collega’s van de actrices de vrouwen te steunen. Ze een hart onder te riem te steken. Dominique Collet en Griet Dobbelaere startten met dit initiatief, en ondertussen volgden verschillende acteurs en actrices hen. Onder meer Lauren Versnick, Mathias Sercu en Marijke Pinoy deelden de brief op hun sociale media. Hiermee willen ze proberen vermijden dat mensen die gelijkaardige situaties meemaken in hun schulp kruipen. Ze willen hiermee vrouwen aanmoedigen om actie te blijven ondernemen en voor zichzelf op te komen. De grenzen van vrouwen worden veel te vaak geminimaliseerd of overschreden, ook binnen de mediasector, en dat moet stoppen.

/

Een brief als steunbetuiging

In de open brief van #streepinhetzand staat onder andere dat het niet gaat over een mening over de rechtszaak maar dat het vooral bedoeld is als steunbetuiging. “Het zegt iets over wie we zijn en waar we voor staan. Na de bagger die de laatste weken over onze collega’s is uitgekieperd, willen we dan ook onze stem laten horen.” Niemand heeft weet over wat er de afgelopen jaren is gezegd of gebeurd maar de acteurs en actrices steunen hun collega’s volledig in wat ze doormaken. “Zij, en zij alleen, kunnen beslissen of en wanneer hun grenzen werden overschreden”.

Lees meer Marie Claire op: Hoe ‘Framing Britney Spears’ vrouwenhaat in de maatschappij blootlegt#MeTooIncest: duizenden mensen getuigen over incest en kindermisbruik, Van #MeToo naar #HerToo? Asia Argento nu zelf aangeklaagd voor seksueel wangedrag

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: #streepinhetzand, Bart De Pauw, Intimidatie.