Wat is miso?
Miso is een echte smaakmaker en onmisbaar element in de Japanse keuken. De pasta, die qua structuur doet denken aan pindakaas, wordt traditioneel gebruikt in Japanse misosoep. Maar evengoed is het een heerlijke toevoeging aan gerechten uit andere wereldhoeken, zoals soep, dressings, sauzen en zelfs desserts.
Lees ook: “Calorieën tellen is een afgesloten hoofdstuk” & meer tips om beter te eten
De miso die te koop is in de winkel bestaat doorgaans een gefermenteerde mengeling van sojabonen, een graan (bv. gerst of rijst), zout en koji (een schimmel). De fermentatie kan gaan van een paar weken tot enkele jaren.
Soorten miso
Er bestaan meer dan 1.000 soorten miso die allemaal verschillen qua smaak, textuur en kleur. Deze drie factoren worden beïnvloed door de samenstelling ingrediënten, de duur van fermentatie en de omgeving voor bewaring van de miso.
Lees ook: Met deze breakfast preppings krijg je meer me-time in de ochtend
Meestal worden de verschillende misosoorten ingedeeld in drie grote categorieën: witte miso ‘Shiromiso’, rode miso ‘Akamiso’ en gemengde miso ‘Awasemiso’. Witte miso is vaak lichter en zoeter van smaak dan rode miso die zich typeert door zijn sterke en zoute smaak. Dat komt omdat witte miso een kortere fermentatie kent dan zijn rode variant.
/
Goed voor de gezondheid
Miso is niet alleen lekker, het is ook goed voor de gezondheid. Het bevat veel gezonde vitaminen en mineralen zoals vitamine K, magnesium, proteïnen, zink en calcium. Veel van deze voedingsstoffen zorgen voor een goede werking van de botten en het zenuwsysteem.
Ook helpt miso om de vertering en het geheugen te verbeteren. Zij die een hoge bloeddruk hebben, passen beter wel op. Want miso heeft een vrij hoog zoutgehalte.
Recepten met miso
Nu je kennis hebt gemaakt met misopasta, is de kriebel er om ermee in de keuken te trekken. Hieronder vind je alvast vier recepten waarin miso niet kan ontbreken.
Simpele misodressing
Ingrediënten:
- 5 el tahini
- 1 el witte miso
- 1 tl appelazijn
- ½ tl sojasaus
- 2 el sesamolie
- ½ tl agavesiroop of honing
Bereiding:
Mix alle ingrediënten in een kleine kom totdat je een egale massa verkrijgt.
De dressing is heerlijk in een salade met zalm of tofu.
Eenvoudige misosoep met spinazie en tofu
Ingrediënten:
- 1 l groentenbouillon
- 1 gedroogd blad zeewier
- 3-4 el witte miso
- 120 g spinazie
- 1 ajuin, gesneden
- 60 g silken tofu, in blokjes
- Optioneel: verse koriander, pijpajuin
Bereiding:
Doe de groentenbouillon in een pan en breng op een laag vuur aan de kook. Meng tegelijkertijd de miso in een kleine kom met water totdat je een egaal mengsel verkrijgt. Dit voorkomt klontjes in de soep later. Zet aan de kant.
Voeg de spinazie toe aan de bouillon, samen met het zeewier en meng door. Neem de pan van het vuur en voeg het misomengsel en tofu toe. Roer alles nog eens samen door.
Proef en voeg meer miso of zout toe naar smaak. Werk eventueel af met koriander of pijpajuin.
Boerenkool en kikkererwten in miso pindasaus
Ingrediënten miso pindasaus :
- 85 g pindakaas
- l el rode miso
- sap van 1 limoen
- 2 tl sesamolie
- 2 tl agavesiroop
- 1 teen knoflook, versnipperd
- 15 g pijpajuin
- 1 tl rijstazijn
- 80 ml water
Ingrediënten boerenkool en kikkererwten:
- 1 tl sesamolie
- 1 kleine rode ajuin, gesneden
- 250 g kikkererwten uit blik
- 1 tenen knoflook, versnipperd
- ½ tl zeezout
- ½ tl gerookt paprikapoeder
- ½ chillivlokken
- 1 kleine boerenkool, in slierten
Bereiding:
Voor de dressing, mix de pindakaas, miso, limoensoep, sesamolie, agavesiroop, pijpajuin, look, azijn en water in een blender tot een egale massa. Voeg naar smaak meer miso toe en meer water indien het mengsel te dik is.
Voor de boerenkool en kikkererwten, verhit de sesamolie in een pan en fruit daarin de ajuin. Voeg vervolgens de look, chillivlokken, zout, paprikapoeder en kikkererwten toe. Kook op een middelhoog vuur totdat de ajuin goudbruin is, ongeveer 4 minuten. Voeg vervolgens de boerenkool toe en meng goed door, ongeveer 7 minuten.
Serveer met zoete aardappel uit de oven en de pindasaus als dressing.
Vegan brownies met miso en zeezout
Ingrediënten:
- 5 el chiazaad
- 150 g kokosolie
- 300 g pure chocolade
- 350 g kristalsuiker
- 120 g bloem
- 3 el miso
- 1 tl zeezout, vlokken
Bereiding:
Verwarm de over voor op 180°C en beleg een bakvorm met bakpapier. In een kleine kom, mix het chiazaad met 280 ml water en zet even aan de kant.
Smelt de kokosolie en chocolade au bain-marie in een kleine pan. Meng terwijl de suiker, bloem, miso en zoutvlokken. Roer ten slotte ook het chiazaad door het mengsel. Doe alles in de bakvorm en verspreid gelijk.
Bak de brownie af voor 45 minuten. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen voordat je hem in vierkanten snijdt.