2 op 3 werknemers krijgt stress voor vakantie
©

2 op 3 werknemers krijgt stress voor vakantie

Leestijd: 1 min

De zomer staat voor de deur, en dus kijken nogal wat mensen uit naar vakantie. Die gedachte aan welverdiend verlof bezorgt helaas niet iedereen een gelukzalig gevoel. Bij bijna 2 op de 3 werknemers (62%) zorgt het zelfs voor stress. Ze willen alles nog op tijd afwerken, of netjes doorgeven aan collega’s. 43% van de werknemers kan zelfs niet met een gerust gemoed vakantie nemen omdat er te veel werk op hen wacht bij hun terugkeer.

Die resultaten komen uit een onderzoek van Protime, marktleider in onder meer tijdregistratie en personeelsplanning, waarvoor 1.000 Vlaamse werknemers werden bevraagd. “Zorgwekkend”, stelt Peter s’Jongers van Protime. “Maar er kan gelukkig ook iets aan gedaan worden”. “Via tijdregistratie kunnen leidinggevenden beter de vinger aan de pols houden. Zo kunnen ze tijdig bijsturen bij een te hoge werkdruk, en kunnen hun werknemers wel zonder stress op vakantie vertrekken.”

Lees ook: Tahitiaanse monoï: de zomer in een flesje

Ruim 4 op de 10 Vlaamse werknemers (43%) nemen hun werkstress gewoon mee in hun reiskoffer omdat ze al denken aan de hoeveelheid e-mails en werk die op hen wacht bij hun terugkomst. Ook de periode die voorafgaat aan hun vakantie loopt niet altijd van een leien dakje. Zo’n 6 op de 10 respondenten trekken net voor hun vakantie nog een sprintje om allerlei zaken afgewerkt en overgedragen te krijgen vooraleer hun out-of-office wordt ingesteld. Dit terwijl 8% van de werknemers rustig kan ‘uitbollen’ voor hun vakantie begint.

/

Laptop en smartphone

En tijdens hun vakantie? Dan is het voor veel werknemers ook nog werken geblazen. Slechts 4 op de 10 werknemers gaan volledig offline. 14% blijft tijdens zijn of haar vakantie de hele tijd bereikbaar voor werktelefoontjes. Ruim een kwart (27%) kiest ervoor om enkel de meest dringende oproepen te beantwoorden.

De oplopende teller aan inkomende mails wordt door ruim 4 op de 10 respondenten (40,5%) in het oog gehouden. 8% van de werknemers beantwoordt iedere werkmail, 5,5% stuurt ze door naar een collega en nog eens 16% beantwoordt enkel mails als de situatie daarom vraagt. Bij 11% blijft het bij het checken van mails.

Lees ook: 3 praktische tips om yoga te integreren in je dagelijkse leven

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Stress.