1 op de 4 Belgen heeft al heimwee naar de vakantie
© Unsplash

1 op de 4 Belgen heeft al heimwee naar de vakantie

Leestijd: 1 min

De herfst is officieel teruggekeerd en dat betekent dat we ondertussen allemaal terug naar kantoor trekken. Was die aanpassing voor jou ook niet evident? Dan ben je niet alleen. De vakantienostalgie is een gedeelde gemoedstoestand bij 1 op de 4 Belgen. 

/

Tempo-Team liet een enquête uitvoeren bij zo’n 2500 werknemers in samenwerking met expert in arbeidsmotivatie Anja Van den Broeck. Uit deze enquête bleek dat meer dan een kwart van de ondervraagde Belgen (28%) snel heimwee krijgen naar de vakantie na hun terugkeer naar het werk. Deze mensen geven ook aan dat de herstart vaak chaotischer is dan normaal…

Lees ook: Menopauze: hoe pas je je skincare routine aan voor een stralende huid?

Dit gevoel wordt verklaard doordat er tijdens vakantieperiodes geen maatregelen worden genomen om het gemis van personeel dat met verlof is te compenseren, maar ook doordat vakanties niet altijd echt als ‘vakantie’ worden ervaren… Sommige mensen houden zich tijdens hun vakantie net vaker bezig met huishoudelijke taken, professionele taken opvolgen of moeten meer voor hun kinderen zorgen, waardoor ze uitgeputter terugkeren naar het werk. Dit soort situaties leidt tot het verlies van het positieve effect van het vakantieconcept, dat éigenlijk voor ontspanning moet zorgen.

/

Terug van vakantie, wanneer is de volgende?

Een kwart van de ondervraagden ervaart de voordelen van vakantie pas gedurende de eerste week na hun terugkeer… Terugkeren naar het werk betekent vooral hoge druk voor 27% van de respondenten, 14% ervaart meer stress dan normaal en 13% geeft aan meerdere weken nodig te hebben om het ritme weer op te pakken. Bovendien onthult 22% van de werknemers dat ze bij hun terugkeer meteen hun achterstand moeten inhalen, wat betekent dat iedereen zelf zijn werklast moet beheren en dat de continuïteit niet altijd wordt gegarandeerd tijdens verlofperiodes.

Maar deze situaties weerhouden de Belgen (41%) er niet van om na te denken over hun volgende vakantie… Merk op dat het onderzoek aangeeft dat het het beste is om te kiezen voor meerdere korte vakanties. Mensen die gedurende het jaar meerdere korte vakanties hebben opgenomen, zeggen zich beter te voelen dan degenen die één lange vakantie hebben genomen tijdens de zomerperiode. Volgens de resultaten van het onderzoek zou deze beslissing ook moeten leiden tot een vrolijkere terugkeer naar het werk na een periode van vrijaf.

Lees ook: Beleef de perfecte indian summer dag in Antwerpen

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Vakantie.