Last van zweet onder de borsten? Wij vroegen tips aan een dermatoloog
© Pers

Last van zweet onder de borsten? Wij vroegen tips aan een dermatoloog

Leestijd: 2 min

Warm weer brengt vaak ook enkele fysieke ongemakjes met zich mee. Bijvoorbeeld: zweten onder je borsten. Hoewel het volkomen natuurlijk is, kan het ongemakkelijk zijn. Wat zijn de oplossingen om dit dagelijks beter onder controle te houden? We bespreken dit met Dr. Marie-Estelle Roux, een dermatoloog.

/

Gemiddeld produceert het menselijk lichaam ongeveer een liter zweet per dag. Onder invloed van zomerse temperaturen, na stressvolle momenten of als gevolg van lichamelijke inspanning, kan dit echter veel meer zijn (tot wel 10 liter). Zweet wordt geproduceerd door zogenaamde “zweetklieren”, die zich onder de huid bevinden en over het hele lichaam verspreid zijn… ook op de borst.

Lees ook: Waarom we bijna allemaal last hebben van het post-vakantiesyndroom

/

Zweten onder de borsten: is dat normaal?

Net zoals elders op het lichaam, is zweten onder de borsten bedoeld om “de huid af te koelen zodat het lichaam een constante temperatuur kan behouden, rond de 37°C”, legt Dr. Marie-Estelle Roux uit. Het is dus een volkomen natuurlijk en zelfs essentieel fenomeen.

Het bijzondere van zweet onder de borsten is dat het soms minder discreet is dan op andere plaatsen, met de neiging om zichtbare vlekken op kleding achter te laten. Waarom is dat zo? “Simpelweg omdat het gebied onder de borsten een kleine vouw vormt en het zweet minder goed kan verdampen, zelfs als deze plooi niet per se heel strak is”, legt de dermatoloog uit. “We zweten onder de borsten op dezelfde manier als we zweten in de elleboogplooi, de knieholte, de nek… Het is de anatomische reliëf, en de lichaamsvorm die dit veroorzaakt, en uiteindelijk kunnen we er niet veel aan doen.”

/

Kan het huidproblemen veroorzaken?

Zolang er geen vochtinsluiting is, zijn er geen echt dermatologische gevolgen. Maar wanneer het zweet stagneert en een plooi langdurig vochtig blijft, bestaat het risico op het ontwikkelen van irritaties en schimmelinfecties. “Dit treft vooral mensen met obesitas of overgewicht, vooral degenen die lijden aan bloedsuikerproblemen, zoals diabetes”, stelt Dr. Marie-Estelle Roux. “Het is het ‘huid-op-huid’-effect dat vochtinsluiting veroorzaakt, terwijl kleinere borsten meer ‘geventileerde’ plooien hebben.”

Hoe vermijden?

Wanneer er geen overgewichtsprobleem is…

Nogmaals, zweten onder de borsten is een natuurlijk proces. Het vermijden ervan lijkt dus behoorlijk lastig te zijn… Desalniettemin is het mogelijk om trucjes toe te passen zodat het minder opvalt. “Als je aan het sporten bent, heeft het geen zin om je erop te focussen”, adviseert de dermatoloog. “Je bent actief, je zweet, en als je een afdruk onder je borsten hebt, denk ik niet dat dat erg is.” Waar een zichtbare vlek meer hinderlijk kan zijn, is wanneer je deelneemt aan een evenement of een presentatie geeft. “Het is waar dat dit ongemakkelijk kan zijn, en ik begrijp dat dit op dat moment een punt van zorg kan zijn”, vervolgt de professional.

Als je gevoelig bent voor stress en je staat op het punt om een toespraak te houden voor veel mensen – zeker in de zomer – zijn er verschillende manieren om het effect van een nat t-shirt te vermijden (wat niet bepaald sexy is in deze specifieke situatie). Een vrij eenvoudige truc die wordt voorgesteld door Dr. Marie-Estelle Roux: draag ruimere kleding om afdrukken te voorkomen.” Daarnaast kun je mogelijk cosmetische producten gebruiken, zoals antitranspirantcrèmes (die overmatig zweten verminderen)”, zegt de dermatoloog. “Maar de meeste van deze producten bevatten aluminiumzouten, dus hun gebruik moet beperkt blijven tot specifieke momenten en niet dagelijks.”

In geval van overgewicht..

De waakzaamheid begint al in de badkamer met een grondige reiniging. “Het is ook belangrijk om de plooien goed droog te maken na het wassen en vervolgens een talkpoeder aan te brengen dat zweet absorbeert en zo tegen vochtinsluiting helpt.” In geval van een schimmelinfectie moet gedurende enkele dagen een antischimmel poeder worden aangebracht. Een consultatie met een dermatoloog wordt dan sterk aanbevolen.

/

Wat met botox?

Mensen die lijden aan hyperhidrose (abnormaal overmatig zweten) kunnen overwegen om als laatste redmiddel botox-injecties te gebruiken. Deze methode, die effectief is gedurende 6 tot 12 maanden, wordt gebruikt om het zweten onder de oksels te verminderen, “en in zeldzame gevallen op de handpalmen”, voegt de dermatoloog toe. Kan het ook worden gebruikt voor zweten onder de borsten? “Eerlijk gezegd denk ik niet dat er studies zijn uitgevoerd”, geeft Dr. Marie-Estelle Roux toe. “Dus ik zou niet per se aanraden om botox naast de borstklier te gebruiken…”

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op Marie Claire France. 

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.