75,7% van de Belgen drinkt niet genoeg: zoveel liter heeft je lichaam nodig
© unsplash

75,7% van de Belgen drinkt niet genoeg: zoveel liter heeft je lichaam nodig

Leestijd: 2 min

De eerste hittegolf van het jaar is een feit. En dan wordt nog maar eens benadrukt hoe belangrijk het is om veel water te drinken. Onderzoek van Waterdrop toont aan dat 75,7% van de Belgen dagelijks niet genoeg water drinkt. Dit cijfer stijgt tot 84,7% bij de 65-plussers.

Vaak vervangen we water door frisdrank wanneer de hitte toeslaat. Deze dranken doen niks voor onze hydratatie. Integendeel, ze verhogen het dorstgevoel. Water maakt meer dan de helft van onze lichaamsmassa uit. Het handhaven van een goede hydratatie is dan ook essentieel voor ons welzijn. Zéker wanneer het buiten enorm warm is. Een van de belangrijkste functies van water in ons lichaam is het transporteren van voedingsstoffen en zuurstof naar de cellen.

Lees ook: Waarom we vaak plots ziek worden op vakantie

Water is het hoofdbestanddeel van verschillende organen: ongeveer 75% van de hersenen en 71% van de lever bestaat uit water. Dit maakt duidelijk dat een goede hydratatie van vitaal belang is en een positieve bijdrage levert aan ons algemeen welzijn, vooral in de zomer.

/

80% van de deelnemers hebben al ooit tekenen van dehydratatie ervaren

Uitdroging komt vaak voor, vooral in de zomer tijdens hittegolven, maar ook tijdens de rest van het jaar. We besteden er dan minder aandacht aan. Als we voldoende gehydrateerd blijven, kunnen we ons energieniveau op peil houden, onze huid gezond houden en blijven onze cellen goed werken. Tekenen van uitdroging zijn onder meer het vasthouden van water, een droge mond en hoofdpijn. We hebben dan de neiging om naar frisdrank en sapjes te grijpen en water is voor velen onder ons niet de eerste keuze. Gezondere oplossingen zijn verse groenten, fruit of microdrankjes.

/

Hoeveel moet je écht drinken?

Waarschijnlijk heb je ook weleens gehoord dat je minstens acht glazen water per dag moet drinken, wat ongeveer gelijk staat aan twee liter. Maar volgens experts kan dit advies een beetje misleidend zijn. De inname van water verschilt namelijk per individu en je leeftijd, geslacht, activiteitenniveau en de omgeving waar je woont hebben hier ook invloed op.

Volgens The Institute of Medicine of the National Academies of Sciences zou je eigenlijk 2,7 (11 glazen) tot 3,7 (16 glazen) liter vocht per dag binnen moeten krijgen. Maar er is een twist: alle vloeistoffen tellen namelijk mee. Dit omvat alle waterbronnen, dus van een glas water en een kop koffie tot aan het eten van een stuk watermeloen.

/

Lees ook: Haal zelf de Spaanse keuken in huis met deze 6 recepten

Maar het allerbelangrijkste is dat je naar je lichaam luistert. Drink als je dorst hebt en eet als je honger hebt, zo is de kans groot dat je lichaam de juiste hoeveelheid vocht binnenkrijgt. Weet je niet of je genoeg drinkt? Kijk na je toiletbezoek dan eens naar je urine, als deze lichtgeel is dan krijg je waarschijnlijk genoeg binnen. Als het donker is en het een sterke geur heeft, dan heb je hoogstwaarschijnlijk meer water nodig. Daarnaast is het belangrijk om meer te drinken als je aan het zweten bent. Als je zweet, verlies je letterlijk vocht, waardoor je dit dus weer moet aanvullen.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Hitte, Water.