Zo ziet de eerste vrouwencollectie van Raf Simons eruit
© Raf Simons

Zo ziet de eerste vrouwencollectie van Raf Simons eruit

Leestijd: 1 min

De Belgische ontwerper Raf Simons presenteerde gisteren zijn zomercollectie voor mannen én ook voor vrouwen. Niet met een modeshow, maar met een 18-minuten lange film. Inspiratie vond hij zoals wel vaker in de rebellie van jongeren.

/

2020 is al een belangrijk jaar geweest voor Raf Simons. Vorige maand nog maakte hij zijn debuut bij Prada. De Belgische ontwerper werkt er sinds enkele maanden in tandem met Miuccia Prada en de twee presenteerden aan het eind van Milan Fashion Week hun eerste collectie samen. Daar kun je hier meer over lezen.

Gisteren stelde hij onder zijn eigen gelijknamige label een eerste vrouwencollectie voor. Hij deed dat aan de hand van een film genaamd ‘Teenage Dreams’ die je hier kunt bekijken. Het was een eerbetoon aan de rebelse geest van jongeren doorheen de jaren. Inspiratie haalde Simons uit cultfilms zoals Barbarella, Blow-Up, The Breakfast Club en meer recente jeugdhorrorfilms zoals Scream en The People Under the Stairs.

De film opent met een androgyn model dat over de okergele mossige vloer in een neon verlicht bos kruipt. Hij draagt een T-shirt met lange mouwen met daarop de tekst: ‘Welcome home children of the revolution’. Wat later zien we ook een vrouwelijk model hetzelfde T-shirt in een andere kleur dragen.

/

We zagen kostuums in oversized proporties, brede broeken, groovy prints die doen denken aan de ontwerpen van Pucci, nog wat grafische opdrukken waarvoor foto’s uit oude jaarboeken gebruikt werden, poncho’s tot aan de grond en vormeloze jassen. Zijn kenmerkende dikke breisels ook, en strak gesneden mantels zonder mouwen in een breed kleuren- en materiaalpalet.

De vrouwencollectie van Raf Simons

Het is niet de eerste keer dat Simons vrouwenkleding ontwerpt. Hij heeft zijn vakmanschap aangescherpt bij Jil Sander, waar hij van 2005 tot 2012 creatief directeur was, voordat hij in 2016 het roer overnam bij Dior, Calvin Klein en recentelijk Prada. Voor zijn eerste vrouwencollectie onder zijn eigen naam, waren het de high-waisted marinebroeken met brede pijpen en de satijnen midirokken die eruit sprongen. En de strak gesneden lange jurken in rijke glanzende materialen. Ronduit prachtig waren de kleurencombinaties die ons wat deden denken aan zijn collectie voor Prada. Denk aan zachtroze met bruin, felrood met bordeaux en dieppaars met groen-blauw.

Simons was altijd al een meester in collecties creëeren die perfect passen bij de zeitgeist zonder dat het geforceerd of gemaakt aanvoelt. Dat bewijst hij ook nu weer. De items voelen relevant én tegelijkertijd fris en origineel aan, zonder te veel poespas en opsmuk. Well done. 

Lees ook: 15 fantastische SS21-schoenen waarvoor je nu al wil sparen.

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Dior, Prada, Raf simons, Ss21.