Zo zet je thuis koffie als een barista
© Getty Images

Zo zet je thuis koffie als een barista

Door Hannah Gellens
Leestijd: 2 min

Een goede kop koffie drinken in een gezellige koffiebar. Daar zwichten we allemaal wel eens voor. Maar wat als je evengoed thuis een tas vol lekkers kon drinken? Marie Claire zocht uit hoe je zelf de lekkerste koffie zet.

/

Voordat koffie in jouw tas belandt, heeft het eigenlijk al een hele weg afgelegd. Tussen het planten, plukken en kopen in, doorlopen koffiebonen een meerstappenproces.

  1. Planten: Een koffieboon is eigenlijk een zaadje waar – als het niet verwerkt wordt – een koffieboom uitgroeit. Koffiebomen worden meestal gepland op grote velden, liefst zo veel mogelijk in de schaduw.
  2. Plukken: Het duurt ongeveer drie tot vier dagen, afhankelijk van de soort, voor een koffieboom om vruchten af te werpen. Wanneer de koffiebes een helder dieprode kleur heeft, is hij klaar om geoogst te worden.
  3. Verwerken: Het verwerkingsproces van een koffieboon gebeurt best zo snel mogelijk, anders bederven de bessen. Koffiebonen zitten meestal per twee in een bes. Er bestaan drie manieren om ze eruit te halen, die elk een eigen invloed hebben op de smaak: droge verwerking (zoetere koffie), natte verwerking (bitterdere en fruitigere koffie) en halfdroge verwerking (mildere koffie).
  4. Proeven en testen: Koffie wordt voortdurend getest op zijn smaak en kwaliteit. Deze stap in het proces heet cupping.
  5. Branden: Branden of roasting zorgt ervoor dat de groene koffieboon zijn typisch bruine kleur krijgt, zoals wij ze kennen. De duurtijd van het branden bepaalt mee de smaak van de koffie. Zo worden de meest verfijnde aroma’s uit de boon gehaald bij langzaam branden, op lagere temperaturen.
  6. Malen: Het doel van deze stap is om zo veel mogelijk smaak uit de koffie te halen. Hoe fijn de koffie gemalen wordt, hangt af van de zetmethode.
  7. Zetten: Er bestaan verschillende manieren om koffie te zetten: filterkoffie, espresso… Hoe jij jouw koffie het liefst hebt, is een persoonlijke keuze. Zoek dus naar de manier die je het lekkerste vindt.

Unsplash

/

Koffietips

Maar hoe zet je thuis zelf de beste koffie? Wij vroegen Jens Crabbé, oprichter van MOK Specialty Coffee, om zijn advies en gouden koffietips.

Hoe beslis je welke koffie te kopen in de supermarkt?

“In België is het lastig om goede koffie te vinden in de supermarkt. Gelukkig zijn er ondertussen al heel wat lokale specialty coffee roasters waar je terecht kan om verse, kwaliteitsvolle koffie te kopen.”

Lees ook: Hét recept voor Japanse fluffy pancakes

Hoe onderscheid je betere koffie van minder goede koffie (qua pakje, afkomst…)?

“Helaas kan je aan de verpakking vaak niet zien of de koffie goed of slecht is. Wat wel helpt, is kijken of de branddatum vermeld staat. Je drinkt koffie best binnen de drie maanden na branding voor een optimale smaakbeleving.

Een andere indicatie van mindere kwaliteit kan zijn dat er veel bleke bonen tussen zitten en/of dat de koffie enorm aan het zweten is. Als de bonen blinken, is het grootste deel van de koffieboon verbrand en zal je dus ook een verbrande smaak krijgen in de tas.”

/

Hoe zet je thuis het best koffie?

“Filterkoffie! Thuis espresso maken kan zeker, maar het vraagt een stuk meer tijd, investering en kennis. Als je met de juiste verhouding en een verse en goede maling werkt is het makkelijk om een perfecte tas filterkoffie te maken. Espresso perfect maken is daarentegen toch een stuk moeilijker thuis.”

Wat zou je zelf als de gouden koffietip bestempelen?

“Gebruik gefilterd water met een lage droogrest. Hard water gaat er namelijk voor zorgen dat de fijne smaken van je koffie niet te herkennen zijn door een te hoog aantal mineralen in het water. Water van het merk Spa of Volvic zijn ideaal om koffie mee te zetten.”

Ten slotte, is er een bepaalde koffietrend in opkomst?

“Ik denk dat meer en meer mensen op zoek gaan naar kwaliteit. Hoewel dit al jaren zo is, zou ik het toch nog steeds trending durven noemen.

Minder maar beter lijkt ook in opkomst. Ikzelf drink bijvoorbeeld koffie voor de smaak en niet voor het effect van de cafeïne. Ik drink ook enkel koffie van branderijen die ik vertrouw en waarvan ik weet dat ze het juiste doen voor de boon en boer.”

Lees ook: Makkelijke lunchrecepten als alternatief voor een boterham met kaas

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Koffie, Koffietips.