Zo reageer je wanneer je getuige bent van straatintimidatie
©

Zo reageer je wanneer je getuige bent van straatintimidatie

Door Hannah Gellens
Leestijd: 1 min

78% van de vrouwen ervaarde al eens straatintimidatie in de openbare ruimte. Toch zegt maar 25% geholpen te zijn op dat moment. Maar hoe reageer je als je het ziet gebeuren? Organisatie Hollaback! bedacht de zogenaamde 5D’s als antwoord hierop.

De 5 D’s — distract, delegate, document, direct en delay — zijn vijf simpele en effectieve tips, goedgekeurd door deskundigen, om veilig in te grijpen wanneer je getuige bent van straatintimidatie. Ze werden opgesteld door Hollaback!, een organisatie die zich wereldwijd inzet om intimidatie — in welke vorm dan ook — te bestrijden.

Houd er rekening mee dat afhankelijk van de situatie er meer nodig kan zijn dan de 5D’s. Hoe dan ook geven ze enkele duidelijke richtlijnen over wat je mogelijks kan doen in een situatie van intimidatie.

/

Distract – Afleiden

Grijp in door een conversatie aan te gaan met het slachtoffer en daarbij de dader negeren. Praat ook niet over de intimidatie, maar over iets totaal anders. Zo kun je doen alsof je verloren gelopen bent en bijvoorbeeld de tijd vragen.

Delegate – Delegeren

Je komt niet zelf tussenbeide, maar doet beroep op een derde partij met autoriteit, zoals bijvoorbeeld een buschauffeur of een barkeeper.

Document – Documenteren

Bekijk, observeer en noteer de intimidatie. Geef het materiaal daarna aan het slachtoffer zodat deze zelf kan beslissen wat ermee te doen.

Direct – Bevelen

Een directe interventie brengt risico’s met zich mee, pas deze stap dus met voorzichtigheid toe. Schat eerst in of je zelf gevaar loopt en of de situatie makkelijk kan escaleren. Als je toch tussenbeide komt, houd het dan kort en bondig. Zeg bijvoorbeeld: “Laat deze persoon met rust” of “Dat is ongepast, onrespectvol, niet oké etc.”. Zorg dus dat je niet veel aandacht geeft aan de dader.

Delay – Vertragen

Stel het slachtoffer na het incident gerust en bevestig dat het gedrag van de dader onjuist was. Luister naar de noden van het slachtoffer en wees een vriend.

Lees ook: L’Oréal Paris bundelt krachten met ‘Blijf van mijn Lijf’ in strijd tegen straatintimidatie

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Straatintimidatie, Vrouwen, Zelfverdediging.