Zo behandel je hormonale acne
© Imaxtree

Zo behandel je hormonale acne

Door Lisa Aelvoet
Leestijd: 3 min

Ongeveer een op twee vrouwen krijgt er wel eens mee te maken rond haar menstruatieperiode: puistjes langs de kaak-en halslijn of op de rug. Wat is de oorzaak van hormonale acne? En vooral: hoe kan je het voorkomen én genezen?

/

Aan de basis van hormonale acne liggen schommelende hormonen, veroorzaakt door menstruatie, PCOS, menopauze of een teveel aan testosteron. De huid reageert hierop door meer talg te produceren waardoor er ontstekingen, verstoppingen en ophopingen in de huid ontstaan.

Lees ook: Getest: zijn gezichtsrollers hét geheim van een gezonde en egale huid?,

Stéphanie Oviedo Pelaez is schoonheidsspecialiste en naturopaat bij Labelchic en legt uit: “Ook al liggen hormonen aan de oorzaak, een aantal andere factoren kunnen hormonale acne verergeren. Denk aan stress, waardoor je lichaam meer cortisol produceert wat tot een overproductie van talg leidt. Maar ook bepaalde bewerkte en gesuikerde voeding en junkfood zorgen voor overvloedige toxines, die je lichaam vervolgens weer kwijt moet. De huid is het grootste orgaan van je lichaam. Stoffen die onze huid binnendringen, zoeken ook weer een weg naar buiten en dat gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van acne.”

Daarnaast kan ook een tekort aan de juiste voedingsstoffen – en meer bepaald vitaminen en mineralen –  zorgen voor een hormonale disbalans. “Je huid heeft een eigen flora die bestaat uit goede en slechte bacteriën, als je hormonen niet in balans zijn, krijgen acne-veroorzakende bacteriën vrij spel”, aldus Stéphanie.

/

Tips & tricks om hormonale acne te behandelen

Hormonale acne succesvol bestrijden, doe je door het probleem bij de wortels aan te pakken en het vervolgens op verschillende niveaus te lijf te gaan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sofia Grahn (@isofiagrahn)

1. Laat je bloed testen

Je kan bij je huisarts of dermatoloog terecht voor een bloedtest om je hormonale balans vast te stellen. Stéphanie vertelt dat zo’n test je oestrogeen, progesteron en testosteronlevels meet. “Te veel mannelijke hormonen kunnen immers hormonale acne veroorzaken. Daarom zullen artsen in sommige gevallen de anticonceptiepil voorschrijven als behandeling tegen hormonale acne, aangezien deze helpt je progesteronlevels op peil te houden. Daarnaast kan je terecht bij een arts, die functionele geneeskunde uitoefent, om de oorzaak van je hormonale acne te achterhalen. Functionele geneeskunde richt zich namelijk tot de persoon in zijn geheel in plaats van op een geïsoleerde klacht te focussen. De arts zal dan ook een persoonlijk behandelplan voor je opstellen waarin ondermeer voeding, vitaminesupplementen, lichaamsbeweging en meer worden geïntegreerd.”

Een minder drastische eerste stap  is ‘face mapping’, een concept dat uit de traditionele Chinese geneeskunde stamt en waarmee je de oorzaak van je acne kan afleiden uit de plek waar de puistjes precies voorkomen.”

2. Sport en ontspanning

Als reactie op stress gaat je lichaam niet alleen testosteron aanmaken, wat zorgt voor een overproductie van talg, maar gaan je bijnieren ook cortisol produceren. Dit zogenaamde ‘stresshormoon’ verzwakt je immuunsysteem, waardoor ontstekingen minder worden afgeremd en je huid trager herstelt. Stéphanie licht toe: “Je huid heeft als grootste orgaan van je lichaam een ontgiftende werking. belangrijk hierbij is dat je huid kan ademenen en zweten. Je ademhaling stimuleren door te sporten is daarbij essentieel maar ook voldoende ontspanning en water drinken van goede kwaliteit is noodzakelijk voor een gezonde, gave huid.”

3. Voeding en vitaminen

“Bepaalde voeding, die gezonde vetten bevatten zoals vis, plantaardige oliën en noten, maar ook eieren en voeding rijk aan vitaminen en mineralen zoals seizoensgroenten en -fruit, kunnen helpen tegen hormonale acne”, dixit Stéphanie. “Vitaminesupplementen die zink, omega 3 en vitamine B3  bevatten werken ontstekingsremmend en helpen de huid herstellen en helen. Verder kan ook fytotherapie of kruidengeneeskunde een antwoord bieden. Grote klis zuivert de huid en bevordert de verwijdering van toxines, het driekleurig viooltje vermindert dan weer roodheid en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.”

“Tenslotte kan gemmotherapie, een tak van fytotherapie waarbij boom-en plantenknoppen worden gebruikt, soelaas bieden dankzij de grote hoeveelheid werkzame stoffen die bijvoorbeeld iep en rozemarijn bevatten.” Ga eerst te rade bij je huisarts voor je vitaminesupplementen, fyto-of gemmotherapie overweegt.

4. Verzorging

Hormonale acne behandel je best met producten die zijn afgestemd op een gevoelige, reactieve huid. “Dergelijke verzorgingsproducten bevatten vaak herstellende, ontstekingsremmende, antibacteriële en hydraterende bestanddelen. Verder kan ook led-lichttherapie helpen in de strijd tegen hormonale acne. Het apparaat straalt verschillende kleuren led-lichtgolven uit op je gelaat. Elke kleur heeft een andere golflengte, dringt op een andere manier de huid binnen en heeft een specifieke werking. Zo pakt blauw led-licht acne-veroorzakende bacteriën aan. Rood led-licht werkt dan weer huidherstellend en helend en bestrijdt overtollige talg.”

Shop de selectie van Stéphanie

Lees meer: Waarom K-beauty ook in 2021 brandend relevant blijft, Laat je inspireren door deze 5 beautytrends recht van de catwalk.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >