Waarom K-beauty ook in 2021 brandend relevant blijft
©

Waarom K-beauty ook in 2021 brandend relevant blijft

Door Lisa Aelvoet
Leestijd: 4 min

K-beauty - ofwel Korean beauty - is natuurlijk niets nieuws onder de zon. De felbegeerde schoonheidsproducten uit Zuid-Korea worden al jarenlang verwoed verzameld door beautylovers wereldwijd. Maar waaruit bestaat de fameuze 10 stappen routine nu precies? Hoe begin je eraan en vooral: waar shop je de laatste nieuwe producten? 

/

Wat is K-beauty?

De term K-beauty omvat alle schoonheidsproducten afkomstig uit Zuid-Korea. Waarom die zo speciaal zijn? Het zijn innovatieve producten, die deel uitmaken van een beautyritueel dat uit tien stappen bestaat. Zowel de producten als beautytools vernieuwen voortdurend waardoor ook je routine zal evolueren met de tijd. De 10-stappen routine en bijbehorende producten zouden bovendien verantwoordelijk zijn voor die gegeerde glow, waar K-beauty aanhangers mee pronken en waar we allemaal van dromen.

Vrouwen in Seoul en omstreken streven namelijk naar een gehydrateerde, stralende ‘glazen’ huid. Het laag over laag aanbrengen van voedende verzorgingsproducten zou je dat ‘glass skin effect’ bezorgen. Onder het motto dat je beter tijd steekt in onzuiverheden vermijden dan ze achteraf te camoufleren met (zware) make-up.

De 10-stappen routine

Achter de K-beauty filosofie schuilt een uitgebreide routine van 10 stappen die je dagelijks doorloopt. Naargelang je voor de ochtend of avond kiest, ga je op het andere moment voor een verkorte versie. De producten bevatten stuk voor stuk actieve ingrediënten die de huid diep reinigen. Eén van die befaamde bestanddelen is slakkenslijm, dat bekend staat om zijn huidherstellende en anti-aging eigenschappen.

De 10-stappen routine brengt je dichter bij die gewilde Koreaanse glow en begint met ‘double cleansing’ oftewel het dubbel reinigen van de huid. Want enkel je make-up verwijderen is niet genoeg. Doorheen de dag dringen vervuiling, fijn stof en bacteriën de huid binnen. Wanneer je deze niet of niet voldoende verwijdert kunnen ze onzuiverheden, irritaties, hyperpigmentatie en vroegtijdige verouderingstekenen veroorzaken. ‘Double cleansing’ verenigt het gebruik van een reiniger op olie-en waterbasis. Die eerste verwijdert make-up, SPF en talg terwijl die tweede de poriën diep reinigt en de huid ontdoet van bacteriën, zweet en andere viezigheid.

/

1. Reiniger op oliebasis

De eerste stap van de K-beauty reinigingsroutine is het verwijderen van make-up. Dat doe je best met een reiniger op basis van olie. De olie zorgt ervoor dat de remover alle soorten (oog)make-up kan verwijderen, inclusief waterproof mascara. Ook bifasische make-upremovers op olie-en waterbasis werken prima.

/

2. Reiniger op waterbasis

Eenmaal je gezicht make-upvrij is, reinig je je huid met een reiniger op waterbasis. Die bestaan in de vorm van een ‘foam’ of ‘gel cleanser’. Nu de laatste restjes viezigheid verwijdert zijn, is je huid klaar voor de volgende stap van de K-beauty routine.

 

/

3. Exfoliator

Een exfoliator reinigt je poriën diep en verwijdert  dode huidcellen. Sommige experts raden af om dagelijks een exfoliator te gebruiken en je te beperken tot een aantal keer per week. Fervente K-beauty aanhangers maken voor deze stap gebruik van ‘skin peeling pads‘, die je in cirkelbewegingen over je huid haalt.

 

/

4. Toner

Een toner herstelt de pH-waarde of zuurtegraad van je huid. Bovendien verwijdert hij overgebleven resten make-up of cleanser. Je huid is nu goed voorbereid om de voedende producten op te nemen die volgen in de volgende vijf stappen van de K-beauty routine.

/

5. Essence

Een ‘essence’ bevat talloze voedende en werkende ingrediënten. Aangezien het om een formule op waterbasis gaat, omvat een essence een lichtere verzorging dan een serum. Een gouden regel van de K-beauty routine is dan ook om met het dunste product te beginnen en met het dikste product te eindigen.

Tip: Voor je een ‘essence’ aanbrengt, kan je je huid voorbereiden door een beautytool met micronaalden over je gelaat te rollen. Op die manier krijg je de actieve ingrediënten van de voedende producten tot dieper in de huidlagen.

/

6. Oogcrème

De huid rond je ogen is dun en gevoelig. Deze gevoelige zone kan dus zeker wat extra aandacht gebruiken. Een voedende, hydraterende oogcrème helpt donkere cirkels tegen te gaan, een oogrème met geltextuur kan ervoor zorgen dat de gezwollen huid rondom je ogen afneemt en een oogcrème met bestanddelen tegen huidveroudering kan dan weer fijne lijntjes aanpakken.

/

7. Serum of booster

Serums en boosters bevatten hoge, geconcentreerde dosissen actieve ingrediënten met een voedend, kalmerend en/of hydraterend effect op de  huid. Je kan ze opdelen in twee substappen, slechts één van beide gebruiken, of afwisselen van dag tot dag naargelang de noden van je huid. Een serum is namelijk meestal gericht op het oplossen van een specifiek huidprobleem zoals fijne lijntjes of onzuiverheden. Een booster geeft je huid letterlijk een (hydratatie)boost en kan je best als een tijdelijke kuur gebruiken.

/

8. Gezichtsmasker of -olie

Gezichtsmaskers of -oliën zorgen voor diepe hydratatie. Ze zorgen er bovendien voor dat ook je essence en serum nog beter hun weg vinden tot diep in je huid. ‘Sheet masks‘ zijn uit Korea overgewaaid en zouden essentieel zijn om het gewilde ‘glass skin effect’ te bereiken. Maar ook oogmaskers komen oorspronkelijk uit K-beautyland en kunnen donkere kringen helpen verminderen.

 

Tip: Na het aanbrengen van je gezichtsolie kan je aan de slag met een zogenaamde ‘face sculpter‘, zoals een jade roller of gua sha.

Lees ook: Gezichtsolie: waarom gebruiken, hoe gebruiken en onze favorieten

/

9. Moisturizer

De laatste stap van het hydratatieproces is – niet verbazingwekkend – een hydraterende crème. Je kan ’s ochtends een dagcrème gebruiken en ’s avonds een nachtcrème. Na deze stap van de K-beauty routine zou je huid voldoende gehydrateerd moeten zijn om de dag of nacht door te komen.

/

10. SPF

SPF breng je uiteraard enkel ’s ochtends aan, maar is zeker niet te verwaarlozen. Om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-stralen breng je bovenop je hydraterende crème best nog een laag SPF aan, ook in de winter of op grijze dagen. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn!

Lees meer: De beauty-en badkamergeheimen van Nanja Massy, Wordt haar sneller vet als je het elke dag wast? Expert neemt haarmythes onder de loep, Ik koop Belgisch: de fijnste beautywebshops van eigen bodem.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Beauty, K-beauty, Skincare routine.