Ondoordachte ingrepen bij intersekse kinderen zijn niet langer acceptabel
© Getty Images

Ondoordachte ingrepen bij intersekse kinderen zijn niet langer acceptabel

Leestijd: 2 min

Dagelijks worden er 5 tot 6 intersekse kinderen geboren in België. Kinderen met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken ondergaan vaak ondoordachte operaties die meestal op erg jonge leeftijd plaatsvinden. De Kamer Gelijke kansen heeft nu een resolutie van PS, SP.A, Ecolo en Groen goedgekeurd die de fysieke integriteit van intersekse minderjarigen moet garanderen.

Hanne Gaby Odiele (zie foto) klinkt je vast niet onbekend in de oren van zodra we het over interseksualiteit hebben. Het 32-jarige Belgische topmodel kaartte het taboe rond interseksualiteit in 2017 aan. Net zoals de ondoordachte operaties die ermee gepaard gaan. Maar ook de 26-jarige Ryanne Van Dorst kwam al eerder uit voor haar tweeslachtigheid. Zij is de zangeres van Ella Bandita en Dool uit Amsterdam.

Verminking

In beide gevallen werden de ouders voor de keuze gesteld om hun kind met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtseigenschappen te laten opereren zodat slechts één geslacht overblijft. En daar knelt al die tijd het schoentje. Het idee dat medici zonder overleg met het kind een operatie ondergaan wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie omschreven als genitale verminking. En ja, dat is verboden in België. Het is zo dat operaties bij intersekse kinderen in de meeste gevallen niet noodzakelijk zijn om het leven van het kind te redden. Dat wil zeggen dat we zo’n operatie helemaal niet als ‘normaal’ mogen beschouwen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ryanne van Dorst (@ellebandita)

/

Interseksualiteit is taboe

Op 11 februari 2021 viel een belangrijke beslissing voor personen die als intersekse geboren worden. De Kamercommissie Gelijke Kansen heeft namelijk unaniem besloten dat we de fysieke integriteit van intersekse minderjarigen moeten waarborgen. Tot voorheen vonden operaties van intersekse baby’s vaak meteen plaats na de geboorte wat kan leiden tot problemen in de toekomst. Zoals de vruchtbaarheid die in gedrang komt. Ook wordt de interseksualiteit van het kind daarna nog amper besproken en dat leidt tot schaamte en taboes.

Hanne Gaby Odiele

Hanne Gaby Odiele haalde eerder uit naar de medische wereld over de ondoordachte ingrepen. Hierin gaf ze aan dat minderjarige intersekse kinderen geen enkele inspraak hebben in de operaties. En dat de reden voor een operatie meestal puur esthetisch is. Hanne Gaby onderging bij haar geboorte een operatie omdat zij zowel XY-chromosomen had en interne testikels. In haar geval was het nodig om de testikels te verwijderen aangezien deze kwaadaardig waren, maar dat is niet bij elk intersekse kind het geval. En een strijd hiertegen moet duidelijk gestreden worden.

/

Intersekse kind beslist mee

De Kamer heeft beslist dat zowel ouder als kind voortaan inspraak hebben in operaties aan de geslachtsdelen. Dat wil zeggen dat een ingreep bij een intersekse kind enkel mogelijk is als ouder en kind goed geïnformeerd zijn én ze beiden de toestemming geven om de ingreep te laten plaatsvinden. Dat is een stap in de goede richting voor kinderen die geboren worden met intersekse kenmerken, maar we zijn er nog niet. Er is op dit moment nog een hoge nood aan verder onderzoek naar interseksualiteit alsook aan mentale ondersteuning voor het intersekse kind en de ouders.

Lees meer Marie Claire op: Blijft diversiteit op de catwalk een fantasie?, Internationale Dag tegen Homo – en Transfobie: waarom is de strijd nog steeds nodig? M HKA opent allereerste LGBTQI-tentoonstelling in België

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Hanne Gaby Odiele, Hermafrodiet, Intersekse, Interseksualiteit, Ryanne Van Dorst.