World Oceans Day: 5 makkelijke manieren om de oceanen te beschermen
© Getty Images

World Oceans Day: 5 makkelijke manieren om de oceanen te beschermen

Leestijd: 2 min

De temperatuur in onze oceanen is warmer dan ooit sinds het begin van de metingen en zuurder dan ooit in de afgelopen 14 miljoen jaar. Bovendien verliezen de oceanen zuurstof, essentieel voor bijna al het mariene leven. Tijd om actie te ondernemen. Vandaag is het World Oceans Day en zetten wij op een rij wat jij kan doen. 

“De oceanen fungeren als de longen van de planeet en produceren het grootste deel van de zuurstof die wij inademen. Ook absorberen ze onze koolstofdioxide. De toename van koolstofdioxide in onze atmosfeer betekent dat ook de hoeveelheid CO2 in onze oceanen toeneemt. Dit leidt tot verzuring van de oceanen – warmer, zuurder water – waardoor koraalriffen worden aangetast en vissen moeilijker kunnen leven,” legt Raffi Schieir, directeur van Bantam Materials, uit aan onze collega’s van Marie Claire UK.

Kortom, als we de CO2-uitstoot niet terugdringen, voorspellen wetenschappers dat tegen 2050 86% van de oceanen warmer en zuurder zal zijn dan ooit tevoren, wat een catastrofale impact kan hebben op het leven in zee.

Lees ook: ‘Seaspiracy’: 9 feiten die de documentaire ons geleerd heeft.

En dat is nog niet alles – volgens de deskundige verstikt ook plasticvervuiling onze oceanen. “Elk jaar belandt tussen 8 en 12 miljoen ton plastic afval in de oceaan, en er is zelfs plastic afval gevonden in Arctisch zee-ijs”, zegt Schieir. “Oceaanplastic is niet alleen slecht voor mensen, maar ook voor zeezoogdieren, zeevogels en koraalriffen.”

Unsplash

/

Wat is World Oceans Day?

Bij de bevolking heerst er nog een grote onwetendheid over hoe urgent de oceaan exact is voor de aarde en de mensheid. Oceanen worden tot op de dag van vandaag beschouwd als een afvalplek voor plastiek en olielekkages wat de nood aan transparantie van het zeewater en de kennis erover vergroot. Enter het jaarlijkse World Oceans Day. “Met deze dag hopen we meer aandacht de vestigen op de belangrijke rol die de oceanen spelen in ons leven”, aldus Schieir.

Lees ook: 8 schokkende feiten over de oceaan die je wakker schudden.

“De vispopulaties slinken in een alarmerend tempo, koraalriffen worden vernietigd en onze waterwegen raken verstopt met plastic. World Oceans Day wil ons motiveren om in actie te komen voor onze oceanen, om ze zo te beschermen van ons eigen verderf”, deelt hij mee.

Unsplash

/

Wat kun je zelf doen?

We vroegen enkele tips aan Greanpeace:

  1. Zet niet-bedreigde vissoorten op het menu
    Het zal je niet verbazen dat vissen het slachtoffer zijn van (over)bevissing. Maar als je af en toe eens met vis wil koken, kies dan soorten die niet met uitsterven worden bedreigd. Vraag dan elke keer als je vis koopt of die wel duurzaam is gevangen en of de vissoort niet overbevist is. Als klanten alleen duurzame vis willen, zullen alle winkels uiteindelijk duurzaam vis gaan inkopen. Meer info hier.
  2. Vermijd cosmetica met microbeads
    Micro… wat? Microbeads zijn kleine plastic korreltjes van maximum 5 millimeter doorsnede. Je vindt ze in veel schoonheidsproducten en ze komen uiteindelijk terecht in rivieren en zeeën. Daar worden ze ingeslikt door vogels en allerlei zeedieren. Dat ze dan in de voedselketen opduiken, is niet zo vreemd. Meer info over microbeads.
  3. Beperk je plasticverbruik tot het minimum
    Plastic is een echte pest voor de oceanen. Elke minuut wordt het equivalent van een vuilniswagen aan plastic in de oceaan gekieperd. We produceren gemiddeld 300 miljoen ton plastic per jaar en daarvan komen naar schatting 8 à 12 miljoen ton terecht in onze oceanen… Het is aan jou om bijvoorbeeld plastic verpakkingen te weigeren. Minder plastic rondom ons, is minder plastic in zee.
  4. Hergebruik en recycleer je spullen
    Hou steeds in gedachten dat een herbruikbaar of recycleerbaar product ook een product is dat niet in de zee eindigt.
  5. Doe mee aan opruimacties
    Neem deel aan lokale initiatieven om beken, rivieren of stranden schoon te maken. Deze acties zijn geen mirakeloplossing, maar ze vestigen wel overduidelijk de aandacht op deproblemen van onze oceanen.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Klimaatopwarming, Klimaatverandering, Oceaan, World oceans day.