In deze stoffen zweet je het minst
© Imaxtree

In deze stoffen zweet je het minst

Leestijd: 1 min

De temperaturen stijgen boven de 25 graden uit deze week. Eindelijk de langverwachte lente/zomer waar we allemaal aan toe zijn na de eindeloze regenbuien. Het enige nadeel zijn de zweetoksels die je er gratis en voor niks bijkrijgt. Wij zetten op een rij in welke stoffen je het minst zweet.

Sun’s out, clothes’ out! Nu we massaal telewerken, is het aanlokkelijk om in je ondergoed te werken en buiten te komen in niet meer dan hotpants en topje. Helaas geldt ook dat hoe naakter je bent, hoe meer je zal zweten. Kleding fungeert immers als een beschermende tussenlaag die de warmte opneemt en daarna pas verspreidt over je huid en lichaam. Zonder kleding absorbeert je huid de hitte meteen, waardoor je het sneller en langer warm zal hebben en ook zal zweten. Hieronder ontdek je welke stoffen je best draagt.

Natuurlijke stoffen

Binnenkoper deze. Natuurlijk (!) zweet je minder in plantaardige stoffen. Kunststoffen zoals polyester en acryl ademen niet, en ze zijn vochtafstotend. Het zweet wordt als het ware van je lichaam afgeduwd, maar het geraakt niet door de stof waardoor het amper kan verdampen. Het zorgt voor zweetplekken en nare geurtjes.

Natuurlijke stoffen zoals katoen, viscose, linnen en zijde ademenen wel. Doordat ze lucht doorlaten verdampt zweet sneller en blijft je lichaam koeler. Daarnaast zijn ze absorberend: ze nemen vocht op in plaats van het af te stoten. Veel ketens mixen helaas natuurlijke en synthetische stoffen met elkaar, waardoor het ademende effect (alleszins deels) teniet gedaan wordt. Zeker het kledinglabel checken op voorhand dus.

In deze stoffen zweet je het minst - 1

Imaxtree

/

Synthetische stoffen

Als je heel veel gaat zweten, tijdens het sporten bijvoorbeeld of als je aan nachtelijke zweten doet, kies je contradictorisch wél beter voor synthetische stoffen. Eens natuurlijke stoffen doorweekt zijn, duurt het namelijk langer voor ze opdrogen. Daarom ook de vermelding dri-fits en dry-techs op veel sportmode.

In deze stoffen zweet je het minst - 2

Imaxtree

Zwart in plaats van wit

Nog een laatste tip: lichte kleuren weerkaatsen de stralen van de zon, terwijl donkere tinten ze net absorberen – zo ver was je waarschijnlijk al. Maar warmte komt niet alleen van de zon, ook van je eigen lichaam. Omdat donkere kleding de warmte absorbeert, zal je sneller afkoelen. Lichte kleding kaatst de warmte net terug naar je lichaam. Daarom dat woestijnvolkeren meestal lange zwarte gewaden dragen. Wie langere tijd buiten wil vertoeven, draagt dan ook best donkere kleuren. Voor een kort tripje naar de supermarkt doen lichte kleuren prima dienst.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Waarom je de grote BAFTA-winnaar ‘I May Destroy You’ dringend moet zien. Van vluchtelingenkamp tot ambassadrice van Estée Lauder, wie is Adut Akech? en Façon Jacmin en Sea Me Happy lanceren ‘To dye for’-collectie.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Stoffen, Zweetplekken, Zweten.