Dit zijn de meest gegoogelde skincare ingrediënten van 2020
© Imaxtree

Dit zijn de meest gegoogelde skincare ingrediënten van 2020

Door Kim De Craene
Leestijd: 3 min

Eén van de onverwachte voordelen van de recente lockdowns is dat we meer tijd hebben voor selfcare. Onze beautyroutines breiden uit, we nemen meer tijd voor verzorging en experimenteren met nieuwe producten en tools. We pluizen uit welke producten we nodig hebben, welke formules werken en wat ingrediënten precies doen. Beauty retailer Cult Beauty onderzocht welke skincare ingrediënten we de afgelopen maanden het vaakst googelden. Dit is de top 10.

/

Op de tiende plaats: ceramiden (204,300 zoekopdrachten)

Meest gegoogelde vraag: ‘Wat zijn ceramiden?’

Een jonge huid maakt van nature veel ceramiden aan. Naarmate we ouder worden, vermindert de hoeveelheid en de kwaliteit van de ceramiden die de huid aanmaakt. Dit leidt tot een beschadigde huidbarrière en dat heeft een droge, ruwe huid, rimpels, roodheid, irritatie en zichtbare vochtarmoede tot gevolg. De ceramiden in verzorgingsproducten vullen de ceramiden in de huid aan. Hierdoor gedraagt de huid zich weer jong en gezond en blijft ze gehydrateerd, stevig en soepel.

Onze favoriet:

/

Op de negende plaats: niacinamide (275,900 zoekopdrachten)

Meest gegoogelde vraag: ‘Is niacinamide goed om acne te bestrijden?’

De slimme multitasker – ook gekend als vitamine B3 – is een in water oplosbare essentiële vitamine, die samenwerkt met stoffen die van nature in de huid aanwezig zijn. Het vermindert en verkleint zichtbaar vergrote poriën, verzacht fijne lijntjes en rimpels, verbetert een oneffen huidteint, laat een doffe huid weer stralen en versterkt de natuurlijke huidbarrière. Niacinamide heeft ook een ontstekingsremmende werking die acne, rosacea en rode plekken vermindert.

Onze favoriet:

/

Op de achtste plaats: toverhazelaar (282,200 zoekopdrachten)

Meest gegoogelde vraag: ‘Waar is toverhazelaar goed voor?’

Het plantaardige ingrediënt toverhazelaar is een bron van antioxidanten, waarvan veel goed zijn voor de huid. Het komt vaak voor in toners omwille van zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het bevat ook antioxidanten die minder goed zijn voor de huid, gekend als tannines. Tannines drogen de huid uit en kunnen huidirritatie veroorzaken. Wil je toverhazelaar toch testen, gebruik het dan met mate.

Onze favoriet:

/

Op de zevende plaats: benzoylperoxide (343,550 zoekopdrachten)

Meest gegoogelde vraag: ‘Wat doet benzoylperoxide?’

Benzoylperoxide staat op de ‘lijst van essentiële geneesmiddelen’ van de Wereldgezondheidsorganisatie en wordt door de sterke antibacteriële en onstekingsremmende werking op de huid veel gebruikt voor de behandeling van acne. Het is een geneesmiddel dat vrij verkrijgbaar is in een 5 en 10% concentraat.

Onze favoriet:

/

Op de zesde plaats: salicylzuur (370,000 zoekopdrachten)

Meest gegoogelde vraag: ‘Wat is salicylzuur?’

Salicylzuur behoort tot de Beta Hydroxy Zuren (BHA’s) en komt van de boomschors van een wilg. Het zuur wordt als exfoliant gebruikt voor de huid: het verwijdert de dode huidcellen die zich voortdurend ophopen. Het resultaat: de huid is frisser, stralender en egaler. Producten met salicylzuur zijn perfect voor de acnegevoelige huid en gaan puistjes en mee-eters tegen.

Onze favoriet:

/

Op de vijfde plaats: squalaan (375,400 zoekopdrachten)

Meest gegoogelde vraag: ‘Wat doet squalaan?’

Squalaan wordt van nature op de huid aangetroffen en zorgt ervoor dat de huidbarrière intact blijft, waardoor de huid minder vocht verliest. Het is dus dankzij dit goedje dat het vochtgehalte van de huid in stand blijft. Daarnaast is het ook een antioxidant met anti-aging eigenschappen, het bestrijdt vrije radicalen en huidbeschadiging. Rond de leeftijd van 30 begint de natuurlijke productie van squalaan af te nemen en moet er extra gesmeerd worden.

Onze favoriet:

/

Op de vierde plaats: hyaluronzuur (556,600 zoekoprdachten)

Meest gegoogelde vraag: ‘Wat zijn de voordelen van hyaluronzuur?’

Zelfs wie weinig met beauty bezig is, heeft vast al van hyaluronzuur gehoord. Hyaluronzuur is een molecule die van nature aanwezig is in de huid en die bekend staat om het vermogen om tot duizend keer zijn gewicht aan vocht aan te trekken en vast te houden. Hyaluronzuur werkt vochtinbrengend zoals geen ander ingrediënt. Het verfrist de bovenste huidlagen, waardoor de huid er zachter, gladder en stralend gehydrateerd uitziet. Het vermindert direct de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels.

Onze favoriet:

/

Op de derde plaats: castorolie (683,000 zoekopdrachten)

Meest gegoogelde vraag: ‘Is castorolie goed voor de huid?’

Over de positieve invloeden van argan – en kokosolie zijn we al overtuigd, nu is het de beurt aan castorolie. De olie zou de haargroei stimuleren en wordt vaak gebruikt in wimper – en wenkbrauwserums. De olie zit vol vitamine E en omega’s 3, 6 en 9 en heeft niet alleen een reinigende en verzorgende werking op het haar, maar ook op de huid.

Onze favoriet:

/

Op de tweede plaats: retinol (915,500 zoekopdrachten)

Meest gegoogelde vraag: ‘Wat doet retinol met je gezicht?’

Er werd al veel geschreven over de voordelen van anti-aging powerhouse retinol, één van de meest krachtige en populaire ingrediënten in skincare. De antioxidant – een vorm van vitamine A – stimuleert de vernieuwing van huidcellen en werkt herstellend, verzacht fijne lijntjes en rimpels, vermindert zonneschade en helpt de collageenproductie te stimuleren.

Onze favoriet:

/

Op de eerste plaats: vitamine C (1,211000 zoekopdrachten)

De meest gegoogelde vraag: ‘Wat doet vitamine C voor de huid?’

Dermatologen en beautykenners zweren bij vitamine C, omdat het ingrediënt soelaas biedt voor zowat elke huidaandoening: fijne lijntjes, een onfrisse huid en pigmentvlekjes. Het stimuleert de productie van collageen, helpt tekenen van veroudering te verminderen en biedt een bescherming tegen schadelijke factoren, zoals vervuiling en uv-straling. Vitamine C is zeer instabiel en verdraagt geen vocht, licht en zuurstof. Gebruik daarom producten die verpakt zijn in ondoorzichtige tubes of flesjes en vermijd producten in potjes.
Onze favoriet:

Lees ook: Marion Cotillard straalt in de nieuwe Chanel N°5-campagne: 15 weetjes over het iconische parfum. De beauty- en badkamergeheimen van Tamara De Mey.

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Beauty, Google, Skincare.