Woman to watch: Lieve Blancquaert
© Karoly Effenbergher

Woman to watch: Lieve Blancquaert

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 2 min

Elke week zetten we graag een sterke vrouw in de kijker. Het zijn vrouwen die in hun vrije tijd of op hun werk andere vrouwen inspireren, stimuleren én motiveren. Deze week is het de beurt aan fotografe en documentairemaakster Lieve Blancquart.

/

Lieve Blancquaert

 • Wetteren, 21 september 1963
 • Woont samen met Nic Balthazar en 2 kinderen in Gent
 • Belgische fotografe & documentairemaakster
 • Studeerde de richting kunst (fotografie/film) aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent
 • Al van jongs af aan een grote passie voor fotografie
 • Fotografe voor: De Morgen, De Volkskrant, Elsevier, De Standaard Magazine, Knack en Weekend Knack
 • 2003: tentoonstelling ‘Vrouw‘ in België en Nederland
 • 2004: tentoonstelling ‘Insjallah‘ in het FOMU van Antwerpen
 • 2007: tentoonstelling ‘1 op 3 kinderen bestaat niet
 • 2016: 1e prijs op het Hamburgse WorldMediaFestival in de categorie documentaires: ‘Society and Social Issues’; Grand Award voor beste documentaire
 • FotoboekenA La Limite, Insjallah mevrouw; Ontmoetingen (z)onder de boerka, Mijn status is positief, Vrouw, Voorbij de grens, Twee borsten, Iemand, BORSTKANKERBIJBEL, Birth day, Wedding Day, Last Days, …
 • Reportages VRT: Birth Day, Wedding Day, Last Days
 • 2019: ‘Circle of Life‘ expo: een sluitstuk van een 10-jarige wereldwijde zoektocht
/

Why a power woman


Waarom kozen we deze week voor Lieve Blancquaert? Heel eenvoudig … Morgen, 19 september, opent Lieve haar tentoonstellingCircle of Life‘. Dit moet in de bloemetjes gezet worden. Jarenlang werden we getrakteerd op prachtige levensverhalen van over de hele wereld. We werden uitgedaagd om verschillende (soms wel moeilijke) thema’s ruimer te bekijken. We werden verrijkt én er werden bruggen gelegd. Het heeft ons, bij Marie Claire, deugd gedaan om andere culturen te leren kennen. Ook al was het op TV … Het heeft ons kriebels gegeven om meer met verschillende culturen in contact te komen. Tenslotte heeft het ons écht doen begrijpen. En we geven toe … Af en toe (stiekem véél) hebben we een traantje weggepinkt.

Lieve B., heeft de afgelopen decennia pakkende én vooral verrijkende documentaires gebracht waar vele mensen – in tijden zoals nu – van kunnen leren. Daarom verdient ze absoluut een plaatsje bij ‘Woman to Watch‘ als sterke en inspirerende vrouw!

/

Circle of Life

Circle of Life’ is het slotstuk van Lieve Blancquaerts wereldwijde zoektocht naar de mens en zijn tradities en rituelen bij geboorte, liefde en dood. De fotografe werkte jaren aan haar bijzondere projectenBirth Day’, ‘Wedding Day‘ en ‘Last Day‘.  Geboorte, liefde en dood zijn grote momenten uit het leven, iedereen maakt het mee, maar toch zijn deze thema’s ook uniek en wordt er zelfs niet over gesproken.

Het is een cliché, maar als je aan een stervende vraagt waarover het leven nu echt ging, dan krijg je zo goed als wereldwijd altijd hetzelfde antwoord: liefde. Het gaat zelden over centen, carrière of succes. Liefde is altijd én overal ons laatste woord – Lieve Blancquaert

Circle of Life’ brengt de drie grote levensverhalen samen op een nieuwe, verrassende manier. Samen wordt het een multi-mediaal verhaal over wat ons bindt als mens en ook wat ons apart maakt. In deze expo komen Lieve Blancquaerts foto’s en bewegende beelden van de laatste tien jaar samen. Een prachtige en pakkende wereldreis door een bijzondere en krachtige reizigster.

Adres: Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent
Openingsuren: elke dag (behalve op maandag) geopend van 10u-18u

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook: ‘Woman to Watch: Petra De Sutter

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Birth Day, Expo, Last Days, Lieve Blancquaert, Sint Pietersabdij Gent, Wedding Day.