Woman to watch: Liesbeth Verhelst
© Christine Smeyers (@soulstudio_christine)

Woman to watch: Liesbeth Verhelst

Door Hannah Gellens
Leestijd: 2 min

Met onze rubriek Woman to Watch zetten we regelmatig een vrouw in de kijker. Het zijn vrouwen die in hun vrije tijd of op hun werk andere vrouwen inspireren, stimuleren én motiveren. Deze keer is het de beurt aan Liesbeth Verhelst.

/

Wie?

 • 37 jaar
 • Woont in Gent
 • Opleiding: Na haar bachelor in de orthopedagogie startte Liesbeth Verhelst met een handtassenopleiding. Met veel goesting en ambitie besloot ze om opnieuw te gaan studeren en de modedroom die ze van kinds af aan al had, eindelijk na te jagen. Als deel van een identieke tweeling droeg ze dezelfde kledij als haar zus; deden ze dezelfde hobby’s… Tot ze in haar tienerjaren de nood voelde om zichzelf te onderscheiden. Liesbeth Verhelst vond haar uitlaatknop achter haar naaimachine; in kledij.
  In 2012 behaalde ze dan haar bachelor in de modetechnologie aan de Hogeschool Gent.
 • Carrière: Liesbeth Verhelst is een bezige bij als het op carrièrevlak aankomt. Ze werkte onder andere al voor Café Costume, voor het Gentse modemerk jodevisscher, De Munt Opera
  In 2014 richtte ze haar eigen luxe handtassenmerk ZLQ op, waarmee ze al vier collecties uitbracht. In 2016 zette ze ook haar eigen Atelier Liesbeth Verhelst op poten om haar expertise ruimer in te kunnen zetten.
  Liesbeth Verhelst hecht ook veel waarde aan het vrijwilligerswerk dat ze sinds 2015 uitvoert. Ze is al naar Senegal, Kenia en tweemaal naar Rwanda geweest om daar trainingen te geven over het maakproces van haute couture handtassen.
  “Ik ben met veel bezig, maar uiteindelijk valt alles wel samen. Elke ervaring heb ik mee opgenomen in het totaalplaatje. Daardoor begrijp ik de wereld rondom mij nu beter”.
 • Motto: Liesbeth heeft veel motto’s die haar leven onderschrijven. Als ze er toch een (of twee) moet kiezen, schuift ze ondernemingsgewijs het motto “Repair, rewear, reduce, reuse” naar voren. In haar privéleven probeert ze haar intuïtie zo veel mogelijk te volgen.
 • Haar sterkte: Liesbeth Verhelst is de positiviteit zelve. Ze leeft van dag tot dag en gelooft dat er altijd wel iets goeds op je pad komt. “Mijn leven is superorganisch en dat wil ik zo houden. Al mijn vorige jobs en vrijwilligersprojecten zijn spontaan op mij afgekomen. Zo mooi! Elk jaar heeft nieuwe verrassingen in petto. Hoewel er tegenslagen zijn, komt het op het einde van de rit allemaal wel in orde.”

/

Why a powerwoman?

Wat Liesbeth Verhelst tot powerwoman maakt is het enthousiasme, de menslievendheid en de positiviteit die ze niet alleen uitstraalt, maar ook in haar woorden legt. “Ik probeer andere ondernemers aan te sporen hun kennis en ervaring door te geven. Want hoe meer mensen daarvan kunnen proeven en dat vervolgens ook doorgeven, hoe meer we allen tezamen de wereld zullen begrijpen. Zo zullen we meer respect krijgen voor elkaars beslissingen”.

Voor de toekomst heeft Liesbeth nog een hele resem aan plannen die ze met veel toewijding met ons deelt: een eigen lingeriemerk oprichten, nog meer vrijwilligerswerk in het buitenland doen, kledingherstellingen meer aan de man brengen…

“Je kent waarschijnlijk niet veel andere mensen uit de modesector die in een woonwagen wonen.”

Maar hoewel Liesbeth Verhelst bruist van de toekomstplannen, staat ze ook met beide voeten op de grond. “Er zijn heel veel dingen die ik nog wil uitvoeren, maar ik besef ook dat ik maar één persoon ben en dat moet ik respecteren. Ik laat plannen rusten, zoek op mijn gemak naar partners…”

Ten slotte zit Liesbeth Verhelst ook op vlak van ecologie en duurzaamheid niet stil. Al van kinds af aan is ze er mee bezig. Vorige jaar slaagde ze er in maar 1 vuilniszak op straat te zetten. “Je kent waarschijnlijk niet veel andere mensen uit de modesector die in een woonwagen wonen”, knipoogt ze.

Tom Vansteenkiste (@oktopusproductions)

Lees ook: Woman to watch: Julia Kirschner, Woman to watch: Tine Migerode

Marie Claire Stagiaire De artikels van >