Woman to watch: Julie Vanderhaeghe
© Pers

Woman to watch: Julie Vanderhaeghe

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Met onze rubriek Woman to watch zetten we regelmatig een vrouw in de kijker. Het zijn vrouwen die in hun vrije tijd of op hun werk andere vrouwen inspireren, stimuleren én motiveren. Deze keer aan Julie Vanderhaeghe.

/

Haar leeftijd:
40

Haar opleiding:

“Ik heb klinische psychologie gestudeerd, gevolgd door een opleiding fotografie. Na mijn studies ging ik een jaar reizen in Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Oost Azië. Nadien ging ik aan de slag als HR consultant en specialiseerde ik me in assessments. Fotografie was lang mijn hobby maar met de geboorte van mijn dochtertjes had ik er minder en minder tijd voor. Het was of werken in een job die me weinig bezielde of bezig zijn met mijn kinderen.

Tijd voor hobby’s of voor creatief bezig zijn, had ik weinig. Het was toen dat ik besliste om van fotografie mijn beroep te maken. Ik volgde verschillende bijkomende opleidingen en mentorings. Ik fotografeerde baby’s, families en huwelijken. Mooie beelden maar vrij standaard familiekiekjes. Toen kwam de pandemie en viel alles stil. Het leven werd gereduceerd tot mijn kinderen en mijn gezin. Ik maakte toen veel beelden. Simpele beelden, van ons, zonder te verbloemen maar ik ging naar het gevoel, naar wat me persoonlijk raakte. Ik voelde al snel dat dat was waar ik ook naartoe wilde met mijn fotografie.”

Haar motto:

“Wees jezelf, de gekke, donkere, fragiele stukjes zijn de interessantste. Maar ook: maak je eigen geluk. Enkel jij weet hoe dit eruitziet dus laat je niet leiden door verwachtingen van anderen.”

Haar belangrijkste inspiratiebron:

“Rust. Wanneer ik aan niets moet denken en mijn hoofd vrij is, komen de beste ideeën bij mij op. Tijdens een wandeling of zittend op een bankje en alleen tot mezelf komen, dan komt al mijn opgeslagen energie vrij.”

/

Waarom een powervrouw?

Vanderhaeghe trekt geen klassieke familiekiekjes maar brengt het moederschap in beeld. Haar Complices fotosessies zijn een viering van het moederschap. “Ik breng de poëzie in beeld die er schuilt in kleine maar zo waardevolle gewoontes, gebaren, aanrakingen en knuffels. Want hoewel het moederen vaak onder de radar blijft, is het ongelooflijk mooi”, zegt de fotografe.

“Sommige mensen zeggen dat ik magie maak maar eigenlijk leg ik gewoon vast wat er al is: de intimiteit, de connectie, de zachtheid tussen een moeder en haar kind(eren). Het resultaat is iets dat meer poëtisch, intiem en zacht is dan een klassieke familieshoot. Een fijn compromis tussen storytelling en kunst.

Julie Vanderhaeghe

De shoots focussen op het moederschap en op de connectie moeder-kind. “Vaders staan vaak sowieso al veel op de filmrol terwijl moeders me soms zeggen dat het lijkt alsof ze er nooit bij zijn. Les Complices-sessies zijn dus fotosessies van het moederschap, voor elke leeftijd, waar sterk wordt ingezoomd op de band tussen moeder en kind, de intimiteit, de zorg, de kleine gebaren en gewoontes die zoveel zeggend zijn.”

Fotografie die inzoomt op het gevoel. Het resultaat is iets tijdloos en poëtisch. Beelden van het leven zoals het is, met oog voor de schoonheid, de magie die erin zit, afgewisseld met eerlijke en natuurlijke portretten.

“Ik leg geen perfecte poses of lachjes vast. Ik kom naar je thuis of naar een locatie die je na aan het hart ligt en ik blijf even. Ik probeer het gevoel vast te leggen, eerder dan hoe iedereen denkt dat een perfecte foto er zou moeten uitzien.”

Meer info over de shoots vind je op de website.

Lees ook: Woman to watch: Barbara Bouckaert

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Woman to watch.