Woman to watch: Heba Saadieh, de eerste vrouwelijke scheidsrechter die Palestina vertegenwoordigt op een WK voetbal
© Getty Images

Woman to watch: Heba Saadieh, de eerste vrouwelijke scheidsrechter die Palestina vertegenwoordigt op een WK voetbal

Leestijd: 2 min

Met onze rubriek Woman to watch zetten we regelmatig een vrouw in de kijker. Het zijn vrouwen die in hun vrije tijd of op hun werk andere vrouwen inspireren, stimuleren én motiveren. Deze keer is het de beurt aan Heba Saadieh.

/

Leeftijd

34 jaar.

Haar studies

Lichamelijke opvoeding.

Haar carrière

De dochter van Palestijnse ouders groeide op in Syrië waar ze een universitaire opleiding lichamelijke opvoeding volgde. Daar zag Saadieh dat geen van haar vrouwelijke medestudenten zich inschreven voor de scheidsrechterstrainingen. Ze besloot het erop te wagen en had de smaak meteen te pakken.

In 2012 vluchtte het gezin weg uit Syrië en in Maleisië leek een loopbaan als arbiter verkeken. “Ik moest veel opofferen om een geschikte plek te vinden om te trainen. Overal oefende ik: op straten, parkeerterreinen. Bij blessures moest ik mezelf verzorgen. Het was ook niet makkelijk om mensen te vinden die mij advies konden geven of feedback konden geven over mijn prestaties na wedstrijden”, aldus Saadieh aan SVT Sport. Uiteindelijk vond ze echter wel de juiste mensen en begon ze wedstrijden van mannenteams te fluiten. Hoewel sommigen aanvankelijk wellicht twijfels hadden over een vrouw op het voetbalveld, heeft ze nooit last gehad van boze reacties vanwege haar geslacht.

Toen ze in 2016 in Zweden aankwam in het kader van een programma van de VN-organisatie voor vluchtelingenhulp, maakte ze al snel carrière als scheidsrechter. Ondanks dat ze al geaccrediteerd was door de FIFA vanwege haar prestaties in Maleisië, moest ze in Zweden helemaal onderaan beginnen, in de laagste divisie. Nu is Saadieh echter opgeklommen en fluit ze in de hoogste divisie voor vrouwenvoetbal en de tweede divisie voor mannen in Zweden.

Haar sterkte

Ze is een enorme doorzetter. Jaren floot Saadieh voor bijna geen geld en zonder dat ze de taal sprak. Ze bleef verdergaan omdat ze haar eigen potentieel zag en wou groeien.

Haar motto

Deuren openen voor andere Palestijnen en vluchtelingen. “Ik hoop hiermee anderen kansen te geven, want dat is toch uiteindelijk waar het allemaal om draait”, zei ze in een interview met AlJazeera.

/

Waarom Heba Saadieh?

Het is pas vrij recent dat vrouwelijke scheidsrechters in de hoogste regionen van het voetbal te zien zijn. Het duurde maar liefst 92 jaar voordat een vrouw op een WK voor mannen floot. De Franse scheidsrechter Stéphanie Frappart had de primeur in Qatar vorig jaar. Daarvoor waren vrouwelijke arbiters beperkt tot de rol van vierde official, degene die bij een spelerswissel het bord met de rugnummers omhooghoudt.

Maar Heba Saadieh schrijft nu ook zelf geschiedenis: ze is de eerste Palestijnse voetbalscheidsrechter die fluit op de eindronde van een WK. En daar is ze zelf razend trots op. In eerste instantie kon ze het zelfs niet geloven. “Ik moest de e-mail van FIFA meerdere keren lezen om er zeker van te zijn dat ik niet aan het dromen was”, aldus Saadieh aan SVT Sport. Knap!

Lees ook: De loonkloof blijft dalen, maar de verschillen per sector zijn groot & Hoe sport een instrument kan zijn voor verandering en vrouwenrechten.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Woman to watch.