Woman to watch: Charlotte Van Tuyckom
© Sport Vlaanderen

Woman to watch: Charlotte Van Tuyckom

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 2 min

Elke week zetten we graag een sterke vrouw in de kijker. Het zijn vrouwen die in hun vrije tijd of op hun werk andere vrouwen inspireren, stimuleren én motiveren. Deze week is het de beurt aan Charlotte Van Tuyckom.

/

Charlotte Van Tuyckom

  • Brugge, 24 november 1983
  • 3 kids (Roos, Bo én Lowie)
  • Studies: Master Sociologie Ugent, Master of Statistics KULeuven, Phd Sportsociologie Ugent
  • Werk: Docent Howest – opleiding Sport en bewegen; Onafhankelijk expert Vlaamse Sportraad
  • Pent af en toe iets neer over innovatie in de sport en over vrouwen in de sport
  • 2018: vaststelling lymfeklierkanker
  • 2020: één van de vijf ‘volhouders’ in de campagne #goedevoornemens2020 van Sport Vlaanderen
/

Why a power woman

Waarom kozen we deze week voor Charlotte Van Tuyckom? Heel eenvoudig … Veerkrachtig, levensgenieter én vooral een doorzetter. Gisteren was het ‘Werelddag tegen kanker‘ een jaarlijks initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hierdoor willen we Charlotte graag in de bloemetjes zetten. Na een jaar verschillende artsen in verschillende ziekenhuizen te hebben bezocht omdat ze met pijn kampte in haar heup, werd er uiteindelijk – na een biopsie – lymfeklierkanker vastgesteld. Dit nieuws kreeg ze te horen op haar werk … In diezelfde week startte ze met chemobehandeling gevolgd door bestralingen. Een hele opdoffer op heel je bestaan. Van levensgenieter zijnde, plots moeten vechten voor je leven. Hier moet je veel kracht voor hebben … Tijdens goede, maar ook slechte dagen bleef ze de moed vinden om elke dag haar kinderen te voet naar school te brengen.

De behandeling duurde van oktober tot in april. Na haar laatste sessie bestraling vertrok ze samen met haar familie en vrienden op skiverlof. Het leven moet toch gevierd worden? Ze bleef absoluut niet bij de pakken zitten en haar behandeling heeft ze doorstaan met de nodige humor.

Tijger was mijn metafoor: ik droeg bijpassende sokken, kleding én andere gadgets al gevolg – Charlotte Van Tuyckom

Momenteel is Charlotte in ‘remissie‘ wat wil zeggen dat de ziekte niet meer actief is, maar pas volledig ‘genezen’ te verklaren is na 5 jaar.

/

Sport Vlaanderen: #goedevoornemens2020

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Slechts 12% houdt zijn goede voornemens vol. En jij? Wij helpen je in 2020 volhouden. 💪 Doe mee op onze site en via link in bio.

Een bericht gedeeld door Sport Vlaanderen (@sportvlaanderen) op

Charlotte is één van de vijf ‘volhouders’ in de campagne #goedevoornemens2020 van Sport Vlaanderen, met als sportief voornemen: de Mont Ventoux oprijden in juni. Ze wordt hiervoor begeleid door het team van Prof. Jan Bourgois (Centrum voor Sportgeneeskunde UZGent).

Waarom organiseert Sport Vlaanderen deze actie? Meer bewegen staat jaarlijks steevast in de top 3 van goede voornemens. Voor 2020 zal dit ook niet anders zijn. Maar wist je dat slechts 12% die goede voornemens het ook volhoudt? Hierdoor engageert Sport Vlaanderen zich voor het tweede jaar op rij om mensen te helpen hun sportieve voornemens vol te houden met een team van experts. Geen campagne, maar een duurzaam project om mensen definitief aan het sporten te houden. De ambitie? De 12% serieus de hoogte insturen!

Vind je dit een interessant project? Je kan je nog inschrijven tot 6 februari voor de campagne én zo ook de vooruitgang van Charlotte of één van de andere vier collega-volhouders volgen!

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Woman to watch: Mahina

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Charlotte Van Tuyckom, Sport Vlaanderen, Wereld Kanker Dag, Woman to watch.