Woman to watch: Belgisch turnster Nina Derwael op de Olympische Spelen
© Getty Images

Woman to watch: Belgisch turnster Nina Derwael op de Olympische Spelen

Door Florianne Thys
Leestijd: 1 min

Elke week zetten we graag een vrouw in de kijker. Het zijn vrouwen die in hun vrije tijd of op hun werk andere vrouwen inspireren, stimuleren én motiveren. Deze week is het de beurt aan Nina Derwael.

/

Nina Derwael

  • 21 jaar
  • Sint-Truiden
  • Tweevoudig wereldkampioene turnen met olympisch goud.
  • Levensloop: Derwael begon met turnen toen ze twee jaar en half was. Na twaalf jaar nam ze de eerste keer deel aan de Belgische kampioenschappen voor junioren waar ze op de vijfde plaats belandde. In 2015 won ze daar voor het eerst goud. Twee jaar later mocht Nina naar het WK, waar ze in de finale brons behaalde. In 2018 won ze op het EK een zilveren medaille voor de balkoefening en goud voor de brug. Vervolgens verlengde ze deze overwinning in 2019 en wint ze twee jaar later, op 3 augustus 2021, als eerste Belgische turnster een gouden medaille op de Olympische Spelen in Tokio.
  • Haar sterkte: Derwael durft streng te zijn voor zichzelf, maar is zich ook bewust van haar kunnen en daadkracht. Ze kaart de fouten of slordige bewegingen die ze maakt meteen aan en tracht deze de volgende dag tien keer beter te doen. Ze is trots op de dingen die ze waarmaakt en werkt hard tot ze slaagt in haar opzet.
/

Why a power woman

Waarom kozen we deze week voor Nina Derwael? Heel simpel… Als 21-jarige vrouw bereikte ze afgelopen zondag een gouden medaille op de Olympische Spelen, wat niemand in de geschiedenis haar ooit voordeed. Derwael ijverde naar deze prijs van sinds ze peuter was en voor het eerst de turnzaal binnenliep. Ze vormt een groot voorbeeld voor zowel 5-jarigen als 99-jarigen en vooral bij die eerste categorie is dat afgelopen week gebleken. Tal van jonge turners willen hetzelfde pad in slaan als dat van Nina en schrijven zich nu al massaal in bij de Hasseltse sportclub ‘Sta Paraat’, de eerste sportclub waar Nina haar sportcarrière begon.

Haar actieve kantje heeft ze altijd al gehad: nooit stilzitten, nooit met de poppen gespeeld. Ze verkoos liever de rol van acrobaat door van de ene kast naar de andere te springen zonder een seconde te twijfelen over de mogelijke gevolgen. Na 21 jaar voor haar sport te leven, bewijst ze dat ze een geboren atlete is die niets minder verdient dan een gouden medaille op de Olympische Spelen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nina Derwael (@ninaderwael)

Lees meer Marie Claire op: Woman to watch: skateboarder Lore Bruggeman op de Olympische Spelen; Woman to watch: Lies Mertens; Woman to watch: Griet Aesaert.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Nina derwael, Olympische spelen, Woman to watch.