In beeld: de winnaars van de National Geographic fotowedstrijd 2018
© National Geographic - Gerard van Roekel

In beeld: de winnaars van de National Geographic fotowedstrijd 2018

Door Louise Hendrickx
Leestijd: 2 min

De winnaars van de National Geographic fotowedstrijd 2018 zijn bekend. Dit jaar vielen ook twee Vlamingen in de prijzen: Jorgo Kokkinidis uit Gent met zijn Woman working on the field in the early en Kas Christiaens bij de junioren met Verloren fiets of verloren ziel.

De wedstrijd is verdeeld over drie categorieën voor zowel volwassen deelnemers als junioren. Bij de eerste groep zijn dat ‘Landschap’, ‘Mens’ en ‘Dier’. Bij de jongeren wordt ‘Landschap’ vervangen door het ruimere ‘Raar maar waar’. Uit meer dan vijftienduizend beelden werden door de jury en twintigduizend online stemmers in elke categorie respectievelijk twee winnaars gekozen.

De grote winnaar

Een eenzame figuur die een zandduin in Namibië beklimt. Dat is de winnende inzending van de National Geographic Fotowedstrijd dit jaar. Niet alleen in de categorie ‘Landschap’, want het beeld ging ook met de hoofdprijs aan de haal. De jury is vol lof over de foto van Nederlander Gerard van Roekel. “De lijnen in het landschap en het zachte kleurenspel zorgen ervoor dat de foto technisch de beste inzending is van dit jaar. Maar ook het landschap dat in beweging lijkt te blijven door het waaiende zand valt op.” Gerard zelf is natuurlijk in de wolken, maar zijn overwinning kwam niet zonder slag of stoot: “Mijn camera zat na mijn bezoek aan de Namibische woestijn onder het zand.”

/

Jurywinnaars in de categorieën Mens & Dier

In de categorie ‘Mens‘ viel de jury voor het sfeervolle portret van een vrouw die in Myanmar een weg voor zichzelf baant door het platteland. Jorgo Kokkinidis uit Genk viel op het beeld tijdens een tweedaagse hike. Door haar heldere kleding die in contrast staat met de zachte tinten van de natuur, doet het bijna denken aan de oude Nederlandse Meesters. Een groot compliment voor de Limburger.
Regien Vijzelaar mag zichzelf de winnaar noemen in de categorie ‘Dier‘. Haar foto van twee padden die geduldig wachten op hun kant-en-klare maaltijd aan een muggenlamp amuseerde de jury.

Publiekswinnaars

Het was niet enkel de jury die zijn favorieten in de bloemetjes mocht zetten. Ook meer dan twintigduizend online stemmers mochten hun lievelingsfoto aanduiden. Voor hen waren de winnaars Albert Dros in de categorie ‘Landschap‘ met zijn mistige windmolens, Minh Dan Vu die een ingetogen portret bracht van een paard in de categorie ‘Dier‘. Daphne van der Steen ontroerde dan weer met een close-upportret van een een muzikant die zijn tuba bespeelt in de categorie ‘Mens’.  

/

 

/

De Junior winnaar

Ook bij de junioren werden er prijzen uitgedeeld. Kas Christiaens is de grote winnaar, met zijn Verloren fiets of verloren ziel. De veertienjarige uit Drongen combineert graag zijn liefde voor fotografie met technologie. Het verwondert dus ook niet dat zijn beeld werd geschoten met behulp van een drone. De andere jongeren die hun foto’s in het tijdschrift van National Geographic mogen verwachten zijn Bente Snepvangers, Floor van der Werf en Sander Dijkhuizen.

Geen fotografietalent, maar wel een winnaarsmentaliteit? Lees dan zeker deze artikels: Bakken voor beginners: zo win jij Bake-off Vlaanderen 2019Geef je carrière een boost met after(net)work & Onderzoek: offline winkelen wint nog altijd van online shoppen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Foto's, National Geographic, Wedstrijd.