Wie is Gemma Chan, winnares van de Max Mara Woman in Film award?
© Max Vadukul / Max Mara

Wie is Gemma Chan, winnares van de Max Mara Woman in Film award?

Leestijd: 2 min

Voor de vijftiende keer op rij reikt modehuis Max Mara de Face of the Future Award uit in samenwerking met 'Woman in Film'. Een federatie die vrouwen promoot en ondersteunt in de filmwereld, televisie en in online media. De winnares van 2020 is Gemma Chan (37). Ontdek hieronder waarom de Britse actrice deze prestigieuze prijs in ontvangst mocht nemen. 

/

In de zomer van 2018 brak actrice Gemma Chan door bij het grote publiek dankzij ‘Crazy Rich Asians’. Een van de eerste Hollywoodfilms met een cast die bijna volledig bestaat uit Aziatische gezichten. De prent heeft een wereldwijde brutowinst van meer dan 200 miljoen euro en is al een tijdlang te zien op Netflix. Gemma werd veelvuldig geprezen voor haar rol als Astrid Leong. Zo schreef The Hollywood Reporter: “Chan is een frisse verschijning die elke scène oplicht.” ‘Crazy Rich Asians’ won de prijs van Beste Komedie op de Critics’ Choice Awards en was ook genomineerd voor een Golden Globe (Beste komische of muzikale film). Destijds liet de actrice blijken dat ze hoopte dat er met de film een einde kwam aan het fenomeen ‘whitewashing’ waarbij witte acteurs rollen spelen van mensen met een andere etniciteit.

Lovende kritieken voor Gemma Chan

Daarna speelde Gemma de rol van Bess in Hardwick naast Margot Robbie en Saoirse Ronan in ‘Mary Queen of Scots’. In 2019 was ze te zien in ‘Captain Marvel’, de eerste film van Marvel met een vrouwelijke superheld in de hoofdrol. Haar tegenspelers waren daarin Brie Larson, Jude Law, Samuel L Jackson en Ben Mendelsohn. De film bracht wereldwijd meer dan 1 miljard euro op en staat in de top-10 van best scorende superheldenfilms.

Wie is Gemma Chan, winnares van de Max Mara Woman in Film award? - 1

Max Vadukul / Max Mara

Kort hierna was de Britse actrice te zien in de serie ‘I Am Drama’ waarvoor ze opnieuw lovende kritieken kreeg. Binnenkort zal Gemma ook te zien zijn naast Meryl Streep in de komedie ‘Let Them All Talk’ en ze speelt een rol in de nieuwe Marvel-superheldenfilm ‘The Eternals’ met Kit Harington en Angelina Jolie. Die speelt in november van dit jaar op het witte doek.

Welzijn kinderen

Gemma zet zich daarnaast ook vrijwillig en met passie in voor het welzijn van kinderen. Ze is ambassadrice van Unicef UK en reisde met hen in 2019 naar Kingston, Jamaica, waar bijna 80% van de kinderen in armoede leeft. Ze werkt regelmatig mee aan projecten om geld in te zamelen en getuigde al regelmatig over hoe vreselijk ze het vindt dat kinderen overal ter wereld in zo’n vreselijke omstandigheden leven.

/

Gemma Chan wint Face of the Future Award

In navolging van actrices als Elizabeth Debick, Emily Blunt, Katie Holmes en Kate Mara wint Gemma Chan dit jaar de Women In Film Max Mara Face of the Future Award. “Gemma is een uitzonderlijk talent dat zelfvertrouwen en moeiteloze glamour belichaamt. Max Mara heeft altijd al inspirerende vrouwen willen ondersteunen en we zijn trots om te verkondigen dat Chan dit jaar de winnaar is van onze award”, zegt Nicola Maramotti van Max Mara Ownership.

“De filmindustrie is de laatste jaren erg veranderd. Ik heb in Engeland gestudeerd, en toen ik begon te werken waren er niet veel rollen voor mensen zoals mij die geen typisch “Brits” gezicht hebben. Veel mensen raadden me aan om te verhuizen naar de Verenigde Staten omdat ik daar meer kansen zou krijgen. Gelukkig staan de zaken er nu anders voor, al moeten we er samen voor zorgen dat deze verandering nog maar het begin is. Ik zie deze award alleszins als een opsteker voor mij”, vertelt Gemma.

Lees meer Marie Claire op: Gespot op de catwalk: deze schoenen dragen we komende herfst en winter. Dior zet sterke vrouwen in de kijker met ‘Chin Up’-campagne. 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Crazy rich asians, Gemma chan, Max mara, Woman in film.