Wetenschappers ontdekken oplossing tegen huidveroudering met artificiële intelligentie
© Shutterstock, MCB

Wetenschappers ontdekken oplossing tegen huidveroudering met artificiële intelligentie

Door Joanna Gabriel
Leestijd: 1 min

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd op 10 juni 2023 in 'Nature Communications' onthult dat wetenschappers er via artificiële intelligentie in geslaagd zijn om drie stoffen te vinden die effectief zijn in het vernietigen van de senescente cellen die huidveroudering veroorzaken. Ze komen allemaal voor in medicinale planten.

/

Crèmes, gezichtsmassages, botox… Er zijn talloze methoden om de eeuwige jeugd na te streven. Maar wat als de oplossing tegen huidveroudering zou liggen in drie moleculen afkomstig uit geneeskrachtige planten? Dat is de hypothese die wetenschappers onthulden in het tijdschrift Nature Communications op 10 juni 2023.

Stoffen uit planten

Met behulp van artificiële intelligentie (AI) trainden de onderzoekers een algoritme om moleculen met senolytische eigenschappen te identificeren. Deze moleculen hebben de potentie om senescente cellen, die niet meer kunnen worden geëlimineerd of zichzelf vernieuwen, op te ruimen en bioactieve stoffen vrij te geven die schadelijk zijn voor andere cellen.

Na het onderzoeken van meer dan 4000 chemische stoffen selecteerde AI er uiteindelijk 21.

Vooral ginkgetin, periplocin en oleandrin trokken de aandacht van de onderzoekers. Dit is opmerkelijk, aangezien deze drie stoffen natuurlijke moleculen zijn die voorkomen in geneeskrachtige planten die voor iedereen toegankelijk zijn: Ginkgo biloba (ginkgetin), Nerium oleander (oleandrin) en Periploca sepium (periplocin).

/

Volgens de wetenschappers hebben alle drie de geïdentificeerde moleculen de potentie om senescente cellen te verwijderen zonder gezonde cellen te beschadigen. Vooral oleandrin sprong eruit vanwege zijn verhoogde senolytische activiteit. Deze krachtige stof, die in oleander wordt gevonden, wordt ook toegeschreven aan antioxidante, antikanker-, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen.

Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn, omdat onjuist gebruik van deze stoffen gevaarlijk kan zijn.

Artificiële intelligentie tegen huidveroudering

Naast het onthullen van deze belangrijke ontdekking, bevestigt het onderzoek tevens de effectieve toepassing van artificiële intelligentie in de geneeskunde, met name op het gebied van welzijn. “Ons werk toont aan dat AI en machine learning kunnen helpen bij het identificeren van nieuwe actieve verbindingen die effectiever zijn voor specifieke farmacologische groepen”, benadrukken de onderzoekers.

Tenslotte stellen ze dat het gebruik van AI goedkoper kan zijn dan traditionele screeningsmethoden voor geneesmiddelen, zoals klinische proeven.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Retinol, het meest effectieve ingrediënt tegen huidveroudering? De redactie van Marie Claire test: het serum, 10 beautyfouten die we allemaal maken.

Redactie Marie Claire De artikels van >