10 beautyfouten die we allemaal maken (en best zo snel mogelijk afleren)
© Pers

10 beautyfouten die we allemaal maken (en best zo snel mogelijk afleren)

Leestijd: 3 min

Als het op beautygewoontes aankomt, weten we eigenlijk wel wat de wetenschap en je favoriete magazines dicteren. En toch houden we ons daar vaak niet aan (om niet te zeggen eerder niet dan wel). Wat je moet doen om het roer om te gooien? Alvast letten op deze 10 beautyfouten waar ook jij je ongetwijfeld regelmatig schuldig aan maakt.

1. Gaan slapen met make-up

Als je iets nooit, maar dan ook echt nooit mag doen, is het gaan slapen zonder je make-up te verwijderen. Na een lange, drukke avond heb je soms zin om rechtstreeks in je bed te kruipen, maar je maakt best even tijd om je gezicht volledig te reinigen. Zelfs als je geen cosmetica draagt, blijft het belangrijk om je gezicht te reinigen voor het slapengaan. Gedurende de dag vormt zich een laagje op je gezicht door uitlaatgassen, vervuiling en make-up. Maak je huid dus elke avond goed schoon, zodat je de volgende dag niet opstaat met een onrustige huid.

/

2. Make-up delen met vriendinnen

Het lijkt erg onschuldig om snel even die ene mooie lippenstift of mascara van een vriendin te lenen voor een feestje, maar op die manier deel je ook elkaars bacteriën. Je kan gemakkelijk een ooginfectie of koortsblaas oplopen, zelfs al heeft die vriendin op dat moment nergens last van. Vermijd ook absoluut het gebruik van testers in de winkel.

/

3. Puisten uitknijpen

Het is soms verleidelijk om een puist uit te knijpen, zeker als je er liefst zo snel mogelijk vanaf wil. Doe dit echter niet, want als je te hard knijpt, kan je lelijke littekens veroorzaken. Bovendien krijg je er soms net meer puisten door, omdat er bacteriën onder je nagels verstopt kunnen zitten.

Lees ook: Alles wat je wil weten over retinal

/

4. Overmatig zonnen

In de winter kan je er door een gebrek aan zonlicht soms erg bleek uitzien en dan lijkt het een oplossing om onder de zonnebank te gaan. Toch is te veel blootstelling aan uv-licht niet gezond voor je huid en inmiddels is ook aangetoond dat overmatig gebruik kan leiden tot huidkanker. Ook overmatig zonnebaden zonder goede bescherming is slecht voor je huid. Bovendien stimuleert de zon de aanmaak van melanine. Die stof zorgt niet alleen voor een gebruinde huid, maar ook voor huidveroudering.

/

5. Elke dag je haar wassen

Geen enkele vrouw voelt zich zelfzeker met vettig haar en daarom wassen we ’s avonds vaak ons haar, gewoon voor de zekerheid. Jammer genoeg went je haar snel aan het aantal wasbeurten, waardoor het sneller vet wordt. Je haar wordt ook steeds droger door het wassen, wat maakt dat je vaker naar de kapper moet. Stel het wassen van je haar daarom best zo lang mogelijk uit en wissel ook af en toe van shampoo. Na een tijd went je haar aan de ingrediënten van een shampoo, waardoor het product minder efficiënt wordt.

/

6. Te vaak exfoliëren

Huidcellen verliezen is normaal. Maar wat je niet wil, is dat die dode cellen zich opstapelen. Daarom is het belangrijk om je huid twee tot drie keer per week te scrubben. Op die manier help je je huid om zich sneller te vernieuwen. Scrub echter niet vaker dan twee à drie keer per week, want anders kan je de nieuwe huidcellen beschadigen en dat maakt de huid ruw en levenloos. Ga ook zeker niet schrobben, want dat is erg schadelijk voor je huid en maakt haar overgevoelig.

/

7. Slapen met een dot of ongekamd haar

Zorg ervoor dat je nooit gaat slapen met nat en ongekamd haar. Het is erg ongezond voor je haar, omdat de wortels zwakker worden en op termijn zelfs zullen uitvallen. Bovendien is nat haar ook breekbaarder. Sommige mensen gaan om die reden slapen met hun haar in een dot, maar ook dat moet je vermijden. Voldoende bloedcirculatie is namelijk erg belangrijk voor gezond haar en net die circulatie wordt door een dot belemmerd.

Lees ook: Moet je je gezicht elke dag reinigen?

/

8. Je scheren met een bot scheermes

We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan: ons lichaam ontharen met een bot scheermes. De meeste fabrikanten hanteren een vervangingstermijn van een week. Een scheermesje verzamelt namelijk erg snel bacteriën, zeker als je het bewaard in een vochtige omgeving zoals de douche. Scheren met een bot mes veroorzaakt rode bultjes, soms zelfs wondjes, en dat is niet alleen vervelend voor jou, het ziet er ook niet mooi uit aan de rand van het zwembad.

/

9. Je make-upborstels niet vaak genoeg reinigen

Als je vaak make-up gebruikt, is het erg belangrijk om je borstels regelmatig te reinigen. Niet alleen om het product eruit te spoelen, maar ook omdat de haartjes veel bacteriën en dode huidcellen opnemen. Als je de borstels opnieuw gebruikt, breng je dus opnieuw die vieze dingen aan op je gezicht en dat kan puisten veroorzaken. Bovendien neemt een propere make-upborstel ook veel beter product op, waardoor je een beter resultaat krijgt. Als je je kwasten dagelijks gebruikt, reinig je ze best een keer per week.

/

10. Te weinig slaap

De laatste beautyfout is zonder twijfel de meest gemaakte, maar ook de meest nefaste. Genoeg slapen is immers essentieel voor je gezondheid. Scrol dus ’s avonds wat minder lang op Instagram en breek ook je bingewatchsessie iets eerder af dan normaal; je lichaam zal je er dankbaar om zijn. Weinig slaap verergert huidaandoeningen zoals puistjes, irritaties en allergische reacties. Je krijgt er ook wallen en donkere kringen van onder je ogen en je huid gaat er dof uitzien. Tijdens de diepe slaap worden beschadigde cellen hersteld, dus als je die fase vaak mist, wordt het verouderingsproces versneld. Ten slotte kan weinig slaap ook leiden tot gewichtstoename. Voldoende slaap zorgt er namelijk voor dat je overdag minder vaak honger hebt.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Beautygewoontes, Huidverzorging, Make-up, Slechte gewoontes.