Deze Belgische groenterestaurants horen bij de beste van de wereld
© FREDERIK VERCRUYSSE

Deze Belgische groenterestaurants horen bij de beste van de wereld

Leestijd: 1 min

Er zijn heel wat uitstekende groenterestaurants in België. Dat vindt alleszins We’re Smart, de organisatie onder leiding van chef-kok Frank Fol, die elk jaar de beste groenterestaurants ter wereld oplijst. Alleen al in de top 10 staan vier Belgische resto's. 

/

Honderden restaurants wereldwijd kregen het afgelopen jaar bezoek van de jury van We’re Smart. Het collectief onder leiding van Frank Rol beoordeelt restaurants op het aandeel van groenten en fruit op de menu’s, ecologische voetafdruk, experimentele smaakcombinaties en algemene culinaire creativiteit. We’re Smart zet ook bedrijven in de bloemetjes die zich inzetten voor gezonde en duurzame voeding.

Opvallend: België doet het uitzonderlijk goed in de ranglijst. Het Luxemburgse restaurant La Distillerie staat helemaal bovenaan in de top 100. Vrijmoed uit Gent van chef Michaël Vrijmoed volgt op de tweede plaats. Andere Belgische restaurants die veel radijzen kregen (We’re Smart deelt geen sterren uit, maar radijzen, nvdr.) zijn Graanmarkt 13 in Antwerpen van chef Seppe Nobels op de zevende plaats. Humus x Hortense in Brussel met chef Nicolas Decloedt volgt op de achtste plaats en Arabelle Meirlaen uit het Waalse Marchin komt met haar gelijknamige restaurant binnen op nummer negen.

/

De volledige top 10 van groenterestaurants:

  • 1. La Distillerie (Luxemburg)

https://www.instagram.com/p/B76CCodAUUV/?utm_source=ig_web_copy_link

  • 2. Vrijmoed (Gent, België)

https://www.instagram.com/p/CC_O98lBn7f/?utm_source=ig_web_copy_link

  • 3. Bord’eau (Amsterdam, Nederland)

  • 4. Piazza Duomo (Alba, Italië)

https://www.instagram.com/p/CEcauDuiUR1/?utm_source=ig_web_copy_link

  • 5. L’Ousteau de Bernieres (Les Baux-de-Provence, Frankrijk)

https://www.instagram.com/p/CDdtr1AoLRl/?utm_source=ig_web_copy_link

  • 6. L’Arpège (Parijs, Frankrijk)

https://www.instagram.com/p/CD-_BfRI6Er/?utm_source=ig_web_copy_link

  • 7. Graanmarkt 13 (Antwerpen, België)

  • 8. Humus x Hortense (Ukkel, België)

https://www.instagram.com/p/B6gaiTpAlFq/?utm_source=ig_web_copy_link

  • 9. Arabelle Meirlaen (Marchin, België)

View this post on Instagram

chou rouge aux feuilles de Sakura au sésame grillé Pour 4 personnes 400 g Chou rouge fermenté à 1% de sel marin bio et de l’eau de source 12h a t° ambiante à 25° en wek Huile de sésame grillé Huile d’olive extra vierge 10 g Graines de Sésame 15 g baies de Gojib 15 g Graine de courges 8 feuilles de sakura fermenté 1% de sel maison Mirin 1 c à c Yuzu kosho ou purée de piment Pour les feuilles de riz au jus de chou fermenté Riz trop cuit Jus de la fermentation 1 c à s de sucre fin Mixer finement au thermomix au moins 5 minutes a 100°, obtenir une pâte bien lisse, étaler sur flexipan finement et faire sécher sous la lampe ou au four à 90 Ainsi, le chou fermenté contient des vitamine C, c’est aussi une bonne source de probiotiques qui enrichissent la flore intestinale et boostent l’immunité. #recipe #foodie #veganfood #vegetarien

A post shared by Arabelle Meirlaen (@arabelle_meirlaen) on

  • 10. Joia (Milaan, Italië)

Lees meer Marie Claire op: Dit hippe drankje verovert na Amerika nu ook onze contreien. 3 makkelijke en vegetarische recepten waar je maar één pot voor nodig hebt. 5 vegan adresjes om uit te proberen. 

Tags: Hotspots, Restaurants, Vegan.