Welke geldpersoonlijkheid heb jij? 7 veel voorkomende types en hoe je ze kan herkennen
© Getty Images + MC

Welke geldpersoonlijkheid heb jij? 7 veel voorkomende types en hoe je ze kan herkennen

Door Lauren Hughes  & Hannelore Spileers
Leestijd: 7 min

Huur, rekeningen, verjaardagen, vrijgezellenfeesten, drankjes na het werk, een ticket voor de bus of tram… Het bedrag dat we maandelijks, wekelijks en soms zelfs dagelijks moeten betalen, kan overweldigend aanvoelen en leiden tot financiële angst.

/

Hoe je met je geld omgaat, hangt grotendeels af van jouw persoonlijkheid. Sommigen budgetteren nauwkeurig en plannen elk financieel detail, anderen zijn frequente uitgevers die de hele dag zitten wachten op hun pakketje, terwijl de gulle gevers onder ons meer geld uitgeven aan anderen dan aan zichzelf.

Nu de kranten volstaan met de stijgende levensduurte en iedereen probeert te besparen op onnodige kosten, zijn we allemaal bezig met geld. Uit recente cijfers van het Office For National Statistics blijkt dat ongeveer 24 miljoen mensen in Groot-Brittannië tussen maart en juni 2022 minder energie hebben verbruikt en ongeveer 16 miljoen mensen hebben minder uitgegeven aan voedsel en andere benodigdheden.

“Velen moeten besparen en hun uitgaven verminderen. Zelfs het betalen van basisbehoeften kan zorgen veroorzaken”, vertelde financieel adviseur Rebecca Roberton. “Vooral als we minder inkomen hebben gaan we beter nadenken over onze prioriteiten.”

/

Lees ook: last van winterblues? Deze 15 welzijnsproducten bieden soelaas

Bewustzijn

Als je je eigen geldpersoonlijkheid kent, kan je bewuster omgaan met geld. Dit kan betekenen dat je minder geld uitgeeft aan onnodige aankopen of dat je je aankopen beter plant. Door bewust om te gaan met je financiën kan je betere beslissingen nemen voor de toekomst.

“Ik heb altijd gemerkt dat iemands geldzaken een directe weerspiegeling zijn van hoe hij zich voelt over zichzelf”, legt prestatiecoach Polly Bateman uit. “Iemand met georganiseerde financiën is over het algemeen zelfzeker en iemand die dat niet is, heeft vaak gevoelens van onwaardigheid en maakt zich daardoor zorgen over geld. Het goede nieuws is dat je altijd kan veranderen. Ik zie mijn cliënten vaak openbloeien als ze geld anders bekijken.”

We vroegen financiële experts Rebecca Roberton, presentatrice van How To Accelerate Your Wealth, en Polly Bateman, prestatiecoach en woonadviseur bij financiële app Maslife, en ook psycholoog Barbara Santini over de meest voorkomende geldpersoonlijkheidstypes en hoe bewust omgaan met je financiën je kan helpen in het dagelijkse leven.

/

Lees ook: Een studie toont aan waarom we zo moe zijn in februari

7 veel voorkomende geldtypes

1. De obsessieve verdiener

Obsessieve verdieners verkiezen geld verdienen boven alles, vaak ten koste van zichzelf. Gedrevenheid en ambitie zijn weliswaar positieve eigenschappen, maar als er geen evenwicht is tussen werk en privéleven, kan dit tot persoonlijke problemen leiden. “Obsessieve verdieners zullen zich vaak richten op het verdienen van geld ten koste van al het andere”, legt Bateman uit. “Ik heb veel rijke cliënten gezien die met hun geld zwaaien om zich beter te voelen, maar hun privéleven en hun relaties zijn een ramp.”

“Ze proberen indruk te maken op mensen met hun geld. Ze bestellen tafels in clubs, chique diners, auto’s en kleren. Dit is precies hetzelfde probleem dat een big spender heeft. Ze kijken naar anderen om hun eigenwaarde te kennen.” Let op: de obsessieve verdiener associeert geld met financiële vrijheid, zekerheid en geluk, maar dit kan ten koste gaan van zijn welzijn. “Voor een verdiener gaat bijna al hun energie naar het verdienen van geld, maar ze realiseren zich misschien niet hoe gevaarlijk dat kan zijn bij het streven naar financiële vrijheid”, legt psycholoog Barbara Santini uit.

“Ik vertel mijn cliënten altijd dat ze moeten leren dat er meer is in het leven dan geld.” Het is belangrijk om een balans te vinden tussen werk en ontspanning. Het raadplegen van onze wellnesstips of het investeren in een wellnessplanner zal je helpen om rust prioriteit te geven.

/

2. De verstandige spaarder

De verstandige spaarder speelt graag op safe. “Zij sparen hun geld meestal heel goed op hun gewone bankrekeningen, maar zullen niet de stap zetten om geld te beleggen, bijvoorbeeld op de beurs. Ze willen zekerheid om zich heen creëren.”

“Een grote spaarder zou geneigd zijn geld op te potten, geeft de voorkeur aan een laag risico en zal altijd de veiligste optie nemen.” Deze mensen zijn vaak gestructureerde planners met duidelijke grenzen. Let op: Iemand die altijd spaart zal waarschijnlijk niet veel risico’s nemen. Hoewel sparen ongetwijfeld een goede zaak is, is het de moeite waard om een klein deel van dat spaargeld te investeren en op die manier winst te maken. “Altijd sparen kan soms fiscale problemen opleveren. Sparen is een geweldig, maar heb een plan om het meeste uit je geld te halen”, adviseert Roberton.

Santini zegt ook dat extreem sparen het plezier in geld verdienen weg kan nemen. “Grote spaarders kunnen geld bewaren, ook als er geen doel aan is. Ik adviseer mensen meestal om met mate uit te geven omdat het geen zin heeft om hard te werken en dan geen beloning te krijgen, vooral degenen die geen hobby’s hebben door zoveel mogelijk geld te sparen.”

Lees ook: Pentel Arts Challenge zamelt geld in voor SOS Kinderdorpen België

/

3. De gever

People pleasers, deze is voor jullie! Een gever is een gulle persoon die altijd betaalt voor drankjes, de rekening van het diner op zich neemt en vrienden uitbundige geschenken geeft. Maar het is belangrijk om op te passen voor de motivatie hierachter. “Gevers zijn gul in hun hart, maar kunnen het geven van cadeaus gebruiken om echte affectie te vervangen”, legt Roberton uit. “Dit type is ook iemand die de noden van anderen vaak boven die van zichzelf stelt.”

Let op: Hoewel het leuk is om degenen van wie je houdt te verwennen, vraag jezelf af: ‘doe ik dit om mezelf beter te voelen?’ “Dure cadeaus kunnen liefde en affectie niet vervangen, vervolgt Roberton. “Je moet onthouden dat je financiële behoeften even belangrijk zijn.”

/

4. De opvallende uitgever

Een ander financieel type dat bezig is met wat andere mensen denken en rijk wil lijken voor anderen: de opvallende uitgever “Hij houdt van statusobjecten zoals gadgets, kleding, schoenen en snelle auto’s. Hij koopt iedereen een drankje omdat hij rekening houdt met wat mensen van hem denken. Maar hierdoor kunnen zo ook makkelijk in de problemen komen”, vertelt Roberton.

“Uitgevers zijn niet geneigd hun bankafschriften te controleren. Ze kopen dingen die ze niet echt nodig hebben en zijn geobsedeerd om iets te hebben waarvan ze denken dat het cool is. Dit toont dat ze veel bevestiging nodig hebben en bang zijn om naar zichzelf te kijken”, legt Bateman uit.

Let op: Leven boven je stand kan snel escaleren in schulden. “Vergeet niet dat het niet uitmaakt hoeveel objecten of voorwerpen je bezit, het zal je geen geluk brengen op lange termijn. Vaak is de vreugde van het kopen van korte duur, maar de gevolgen van schulden zullen voortduren. Hou je uitgaven goed in de gaten en denk na over hoe je je geld kan investeren om op lange termijn rijker te worden.”

Lees ook: De redactie van Marie Claire test: 6 schoonheidsbehandelingen

/

5. De avonturier

De avonturier zal zijn geld waarschijnlijk niet gebruiken om materiële zaken zoals kleding, gadgets of de nieuwste designerhandtas te kopen, maar spendeert het liever aan ervaringen zoals reizen, chique etentjes of misschien massagebehandelingen om tot rust te komen. Het probleem is dat deze dingen vaak duur zijn.

“De avonturier heeft een bohemienmentaliteit als een vrij individu dat zijn geld gebruikt om te ontsnappen aan het leven en de dagelijkse beperkingen,” legt Roberton uit. “Ze hebben geen plan en liggen niet wakker van geldzaken, zolang het hun maar een gevoel van vreugde en onafhankelijkheid geeft.

Let op: De avonturier heeft de neiging om in het moment te leven, zonder veel voorruit te denken, maar dit kan betekenen dat hun toekomstig geluk in het gevaar komt. “Het leven is om te leven en er zoveel mogelijk van te genieten, maar er is een realiteit waar je rekening mee moet houden: ouderdom”, vervolgt Roberton. “Het is belangrijk om stil te staan bij hoe de toekomst er zal uitzien.”

/

6 de nonchalante uitsteller

Nonchalante uitstellers komen vaak in moeilijke situaties terecht omdat ze hun in- en uitgaven niet goed bijhouden. Het is iemand die zelden zijn bankrekening controleert omdat hij of zij bang is voor het bedrag dat daar zal opstaan en geen duidelijk beeld heeft van wat er binnenkomt en buitengaat. Kortom, hun financiën zijn chaotisch.

Dit type persoon is vaak ongeorganiseerd, maar het kan ook voortkomen uit algemene angst. Als je je financiën onder controle hebt, heb je op de lange termijn veel minder last van die onzekerheid. Als je dan je bankrekening controleert, weet je wat je kan verwachten. Budgetteringsapps zoals Emma of Money Manager kunnen echt helpen bij het verdelen van geld over verschillende ‘potjes’ voor een effectievere budgettering.

Lees ook: Wat is pilates en waarom is het goed voor je gezondheid?

/

7. De financiële piekeraar

De financiële piekeraar is het tegenovergestelde van de uitsteller. Hij controleert dwangmatig zijn bankrekening, denkt na over elk detail en wil altijd het gevoel hebben dat hij zijn financiën onder controle heeft. “De piekeraar denkt meestal te veel na en is zich zeer bewust van het geld dat hij heeft. Het stressniveau is vaak hoog en in hun hoofd zitten veel doemscenario’s”, legt Bateman uit. “Overdenken zorgt alleen maar voor spanning en stress. Eigenlijk hebben ze een gebrek aan zelfvertrouwen en dat vreet aan het vermogen om te leven.” Kortom, het is belangrijk om je minder zorgen te maken over geld voordat het erger wordt.

Let op: geobsedeerd raken door je financiën kan leiden tot angst. Het dwangmatig controleren gooit enkel nog meer olie op het vuur. Probeer in plaats daarvan moment vast te leggen waarop je je bankrekening mag controleren. “Een app om je geld te beheren is een goede manier om zorgen tegen te gaan. Het zal je ook meer zelfvertrouwen geven. Ik adviseer dan ook altijd om eventueel de hulp van een coach in te roepen of lid te worden van een club of gemeenschap.” Hoewel geld-apps kunnen helpen, moet je oppassen dat je niet te vaak op je bank-app blijft hangen. Ze zijn altijd binnen handbereik en dat kan verleidelijk zijn, maar net als urenlang scrollen op Instagram, kan het zorgen voor een dip van je mentale gezondheid. Pas dus op voor schermtijd in het algemeen, en probeer de tijd die je aan bank-apps besteedt te beperken.

/

5 manier om je financiën onder controle te houden

  1. Download een app die kan helpen met budgetteren: ” Starling Bank is een geweldige app-gebaseerde bankrekening waarmee je ‘ruimtes’ hebt om te sparen en te helpen met geldbeheer,” adviseert Roberton.
  2. Kijk naar je uitgaven: zoek uit of je ergens kunt besparen. “Beheer het geld dat je hebt, verminder je uitgaven en geef elke cent een taak”, zegt Roberton.
  3. Stel een geldplan op: “zonder een duidelijk plan is er veel ruimte voor fouten,” zegt Bateman.
  4. Probeer te beleggen: “beleggen is een geweldige manier om te vermeerderen wat je al hebt,” adviseert Roberton. Apps zoals Plum maken beleggen toegankelijk als je nog geen ervaring hebt.
  5. Praat erover: “praat met iemand als je je zorgen maakt. Voel je niet alleen, want iedereen voelt zich op een bepaald niveau hetzelfde,” stelt Bateman voor.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Geld, Geldadvies.