Een studie toont aan waarom we zo moe zijn in februari
© Shutterstock/MCB

Een studie toont aan waarom we zo moe zijn in februari

Leestijd: 1 min

Zijn jouw nachten korter en minder goed? Maak je geen zorgen, het lijkt erop dat februari er veel mee te maken heeft. Volgens een Britse studie duurt het gemiddeld 56 minuten om in slaap te vallen in de tweede maand van het jaar, ongeveer acht minuten langer dan in maart.

/

Voel je je vaker moe in februari dan normaal? Dat is niet zo uitzonderlijk. Uit onderzoek blijkt dat de tweede maand van het jaar de maand is waarin we de minste rust krijgen. Volgens de Great British Sleep Survey, die elk jaar onder 21.000 Britten wordt gehouden, doen we er in februari acht minuten langer over om in slaap te vallen en worden we elke nacht tien minuten langer wakker gehouden dan in maart.

/

Gebrek aan licht beïnvloedt de winterslaap

Volgens de resultaten van het onderzoek lijdt onze nachtrust in de winter, om vervolgens weer te stijgen zodra het warme weer aanbreekt. “Mensen zijn ’s nachts in februari twee minuten langer wakker dan in januari (59 minuten tegen 57 minuten) en het kost ze een minuut extra om in slaap te vallen. Februari is daarom de meest kritieke maand voordat onze slaap weer begint te verbeteren”, meldde The Daily Mail in 2013, toen het voor het eerst berichtte over de impact van februari op de slaapkwaliteit. En inderdaad, “mensen zullen ongeveer 8 minuten langer proberen in slaap te vallen, en nog eens 10 minuten langer wakker zijn gedurende de nacht in vergelijking met maart”, aldus DJS Research.

Maar hoe kan dit verschil tussen winter- en zomerslaap worden verklaard? Volgens deskundigen heeft het gebrek aan licht er veel mee te maken. Minder uren daglicht in de winter kan een aanzienlijke invloed hebben op iemands slaap-waakcyclus,” zegt Dr. Nidhi Undevia, een slaaparts bij Health.

Lees ook: Pamela Anderson hekelt seksisme in Netflix documentaire

“De lichaamsklok wordt sterk gereguleerd door omgevingslicht, licht van buitenaf, dat het waarschuwingssignaal geeft voor regelmatige waakzaamheid overdag. Deze signalen zijn niet zo duidelijk in de winter, maar slaperigheid wordt ook bevorderd door verwarmde huizen, slecht verlichte gebouwen en een gebrek aan frisse lucht, wat een negatief effect heeft op de slaapkwaliteit ’s nachts”, bevestigt Prof. Espie, die het onderzoek uitvoerde voor The Daily Mail.

/

Welke goede slaapgewoonten moet je aannemen?

Ten eerste, dwing jezelf om jezelf los te rukken van je warme, knusse bed. “Omdat we ons moe voelen, blijven we eerder langer in bed. Maar er is geen biologische behoefte aan meer slaap in de wintermaanden. En als we later dan normaal slapen of overdag een dutje doen, kan het moeilijker worden om in slaap te vallen of te blijven”, merkt Dr. Undevia voor Health op. “Maar blijf ook lichamelijk actief, liefst buiten om te profiteren van natuurlijk licht, zorg voor open neusholtes om snurken te voorkomen, en vermijd zware diners en oververhitte slaapkamers.”

Lees ook: Dit waren de hoogtepunten van de Grammy Awards

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Slapen.