We trouwen alsmaar later en minder, en dat heeft hiermee te maken
© Getty Images

We trouwen alsmaar later en minder, en dat heeft hiermee te maken

Door Florianne Thys
Leestijd: 3 min

"Ja, ik wil" gevolgd door een intense kus, dat is een teken van pure toewijding. Trouwen is een eeuwenoude traditie onder koppels, waarbij twee personen elkaar beloven de rest van hun leven te delen. Opvallend zien we een grote evolutie in de manier waarop koppels trouwen. De leeftijd steeg met 8 jaar, een bruiloft in een fel kleurtje kan, en toewijding is niet de enige reden.

In het huwelijksbootje stappen, is voor vele koppels een manier om te tonen hoeveel je van iemand houdt. Je doet elkaar enkele beloften, in goede en slechte dagen, en schuift een ring om eenieders vinger. Vroeger was trouwen de normaalste zaak, deed je het niet dan ging je in tegen de massa. Vandaag is trouwen nog steeds een traditie te noemen, maar het is niet langer een verwachting in de maatschappij. Mensen kiezen vanuit eigen overtuiging en eigen wil of ze willen trouwen, wanneer ze dat willen maar ook met wie ze dat doen.

Trouwen is populair

Koppels ervaren vandaag minder sociale druk om te trouwen, en doen dit voornamelijk vanuit eigen intrinsieke keuze. Maar liefst 91 procent trouwt als toewijding naar de partner toe. Dat blijkt uit een onderzoek van Bridebook. Al heeft die keuze ook een keerzijde: zo vormen financiële omstandigheden, gemak en religieuze overtuigingen ook redenen om te trouwen. Dit percentage is wel laag, tussen de twee en de acht procent. De grootste evolutie is op te merken in de wijze waarop koppels trouwen: voor de kerk of helemaal niet? Ongeveer 41 procent geeft aan voor de kerk te trouwen zoals vroeger de gewoonte was. 52 procent geeft aan te trouwen zonder religieuze omstandigheden, wat vroeger zo goed als niet mogelijk bleek te zijn. Globaal zien we uit de cijfers van Statbel dat minder mensen trouwen in vergelijking met vroeger: in 1990 64.554 huwelijken en in 2012 42.198, al stellen we vast dat trouwen vandaag meer bewust gebeurt.

Unsplash

/

Leeftijd en duur relatie speelt een rol

Tegenwoordig trouwen mensen gemiddeld tussen de 30 en de 32 jaar. Dat is acht jaar later opgeschoven in vergelijking met de leeftijd in de jaren 70. Toen trouwde men gemiddeld tussen de 22 en de 24 jaar. Dat heeft verschillende redenen die gelinkt zijn aan samenwonen, daten en verloofd zijn. Koppels kiezen er voor om elkaar eerst een langere periode te daten, dat houdt voornamelijk in dat ze gemiddeld gedurende de eerste 17 maanden elkaar af en toe zien zonder samen te wonen. Vervolgens duurt het gemiddeld een jaar en tien maanden voor koppels zich verloven en trouwt men pas een jaar en acht maanden na de verloving. Daarnaast komt het minder voor dat koppels met hun eerste partner trouwen. Gemiddeld trouwt men met de partner na het hebben van twee serieuze relaties. Trouwen is dus nog steeds een populaire traditie maar het gebeurt op een meer doordachte manier.

Kleur in de plaats van maagdelijk wit

Trouwen in het wit staat voor maagdelijkheid. Iets wat vroeger de norm was, maar stilaan vervaagt. Wit blijft een mooie kleur die vaak uitgekozen wordt voor een trouwjurk, maar de pasteltinten zijn in aantocht. Voornamelijk wat betreft de decoratie van het trouwfeest, kan je meer kleur verwachten. Ecru, vieux roze, lila, perzik of limoengroen zijn de favorieten. Ook een fel kleurtje is toegestaan, want een witte bruiloft vindt men tegenwoordig vaak nogal klassiek. In tegenstelling tot vroeger bepalen koppels de invulling, de decoratie en de outfit van hun trouw volledig naargelang de eigen smaak.

Unsplash

/

Iédereen mag trouwen in België

Iets waar we trots op mogen zijn, is dat België op 13 februari 2003 als tweede land ter wereld zich openstelde voor het homohuwelijk. Twee mannen en twee vrouwen mogen sinds die dag, ondertussen 18 jaar geleden, samen het huwelijksbootje instappen. Wereldwijd is het homohuwelijk in 29 landen legaal en dat heeft een positief effect op de cijfers: ieder jaar stijgt het aantal homohuwelijken een beetje meer. Het enige verschil met een heterohuwelijk is dat personen van hetzelfde geslacht op een iets latere leeftijd trouwen. Het gemiddelde hier schommelt bij vrouwen tussen de 32 en 36 jaar, en bij mannen tussen de 35 en 41 jaar. Trouwen is nog steeds een populair gebeuren dat voor velen een bevestiging is van de liefde voor elkaar. En wat vandaag vooral blijkt: mensen trouwen omdat ze dat willen, niet meer omdat ze dat moeten.

Lees meer Marie Claire op: Pride maand: precies 18 jaar geleden vond in België het eerste homohuwelijk plaats; Wegdromen: ’s werelds meest gehashtagde bestemmingen voor een huwelijksreis; De Chanel SS21 haute-couturecollectie doet dromen van grote trouwfeesten.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Heterohuwelijk, Homohuwelijk, Huwelijk, Trouwen.