Doucheplassen en meer Belgische douchegewoontes
© Shutterstock

Doucheplassen en meer Belgische douchegewoontes

Leestijd: 1 min

Wat spoken de Belgen uit onder de douche? Bodysol, het Belgische merk verzorgingsproducten dat prominent in elke apotheek staat, viert haar twintigste verjaardag en ging voor de gelegenheid op onderzoek.

En wat blijkt? We zijn een proper volk, maar er is ruimte voor verbetering. Zo neemt 48% van de respondenten elke dag een douche, 1 op 3 doucht om de 2 dagen, maar 2% stapt nooit in de douche en wast zich enkel aan de wastafel of in bad (althans dat hopen we).


De doorsnee douchebeurt duurt 5 tot 10 minuten. 5% houdt ervan uitgebreid de tijd te nemen en laat maar liefst 20 minuten lang (!) de kraan lopen. Wat het tijdstip betreft, wint de verkwikkende ochtenddouche het van de ontspannende avondvariant met 57% van de voorkeursstemmen.

Plassen onder de douche is ecologisch verantwoord en 40% van de respondenten geeft dan ook toe het wel eens geprobeerd te hebben. Ter vergelijking: maar liefst 61% van de Amerikanen laat het wel eens vloeien.

De Belgen zijn ook een verlegen volk. 61% houdt in openbare doucheruimtes liefst zijn ondergoed of zwemkledij aan. Thuis zijn we echter minder preuts en geven we de voorkeur aan glazen douchewanden boven douchegordijnen. Maar liefst 44% van de ondervraagden vindt douchegordijnen onhygiënisch en associeert ze met schimmel. 40% haat het dat ze tegen het lichaam aanplakken.


De douche delen? 95% doet het liever niet. Tenzij er een stomende vrijpartij tegenover staat, dan is plots een kwart er wél voor te vinden. En we zijn ook attent, want 7 op de 10 ondervraagden verwijderen meteen na het douchen zelf alle haren uit het putje. Slechts een kleine 5% geeft toe te hopen dat iemand anders het in hun plaats zal doen.

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Bodysol, Douchen.