Wat is EMS training, een alternatieve manier voor sporten?
© Unsplash

Wat is EMS training, een alternatieve manier voor sporten?

Door Lotte Gillis
Leestijd: 1 min

Wie een gezonde levensstijl wil, heeft baat bij een combinatie van gezonde voeding én voldoende beweging. Toch is het soms moeilijk om in je drukke agenda ook nog plaats te maken voor een work-out. Maar het kan ook anders, een nieuwe manier van sporten maakt zijn intrede, de EMS training.

Wie steevast elke aflevering van ‘The Kardashians’ bingewatcht heeft het ongetwijfeld al eens voorbij zien komen, work-outs in spectaculair uitziende pakken vol draden en sensoren. Deze pakken zijn elektrodenpakken en zijn speciaal gemaakt voor een EMS training, een alternatieve manier voor work-outs.

Lees ook: Wanneer zijn je loopschoenen aan vervanging toe?

/

Wat is EMS?

EMS staat voor elektro musculaire stimulatie. Wat er bij deze methode gebeurt, is dat de spieren worden gestimuleerd op basis van elektroden. Dit zou er dan voor zorgen dat je dezelfde resultaten krijgt als bij een work-out, maar op kortere tijd en minder intens.

Wanneer je een gewone work-out doet of gewoonweg beweegt sturen het zenuwstelsel en ruggenmerg signalen naar de spieren om die te activeren. Bij EMS training worden die signalen versterkt waardoor de spieren dieper en intenser worden getraind en er meer spieren worden aangesproken. Zo beloven tal van EMS studios een sessie van 20 minuten die dezelfde resultaten zou hebben als een gewone work-out van meer dan drie uur.

/

Niet nieuw

Hoewel de methode nu aan populariteit wint, is hij niet nieuw. Al decennialang wordt de techniek gebruikt door fysiotherapeuten, bij patiënten die herstellen na een blessure of operatie, om de spieren weer op peil te krijgen. Het is pas recent dat ook mensen met een gezond lichaam de methode gebruiken om op een kortere en efficiëntere manier spieren te kweken.

/

Nadelen

Toch heeft de methode ook een aantal nadelen. Het is bijvoorbeeld niet zo dat je tijdens een EMS training niet hoeft te sporten. Je moet nog steeds bewegen en het elektrodenpak kan je bewegingsvrijheid belemmeren wat het sporten minder aangenaam maakt. Zo kan het er onder andere voor zorgen dat het moeilijker wordt om de oefeningen uit te voeren. Daarnaast kunnen de elektrische impulsen ook onaangenaam tot zelfs pijnlijk aanvoelen. Hierdoor blijft het toch nog de vraag of de methode ook echt minder intens is dan een gewone work-out.

Lees ook: Eén op drie professionals deed al aan ‘rage applying’

Marie Claire Stagiaire De artikels van >