Dit is het verschil tussen AHA en BHA in skincare
© Unsplash

Dit is het verschil tussen AHA en BHA in skincare

Door Lotte Gillis
Leestijd: 1 min

Om een skincare routine samen te stellen die het best past bij jouw huid, kan je wel wat voorkennis gebruiken. Zo zijn er oneindig verschillende producten op de markt die ook nog eens vol staan met ingewikkelde afkortingen zoals AHA en BHA. Dit is wat ze betekenen.

Als het om skincare gaat, zijn er verschillende stappen zoals reinigen, hydrateren… De producten die je voor elke stap kan gebruiken verschillen ook nog eens sterk onderling. Dit maakt het mogelijk om een skincare routine samen te stellen die perfect op jouw huid is afgestemd. Maar anderzijds maken al die verschillende producten het ook een pak ingewikkelder.

Lees ook: De schoonheidsgeheimen van Inge Onsea

/

Exfolianten

Eerst is het belangrijk om te weten in welke stap van de skincare routine AHA en BHA relevant zijn. AHA en BHA zijn zuren die je huid exfoliëren en je zal ze dan ook tegenkomen in tal van exfolianten. Een exfoliant is een onmisbare stap in je skincare routine die ervoor zorgt dat dode huidcellen verwijderd worden. Daardoor krijg je minder snel onzuiverheden en kan je huid andere producten, zoals hydraterende crèmes, beter opnemen.

Hoewel het een onmisbare stap is hoef je hem niet elke dag toe te passen, dat zou ervoor kunnen zorgen dat de huid geïrriteerd raakt. Daarnaast maken de zuren in exfolianten je huid gevoeliger voor UV-licht en vergroot het risico op zonneschade. Het is dus een beter idee om de exfoliant in de avond te gebruiken en dat gebruik te beperken tot 2 keer per week.

Lees ook: 6 tips voor het aanbrengen van zelfbruiner zonder strepen

/

AHA

Om te weten of je op zoek bent naar een exfoliant met AHA of BHA is het belangrijk om het verschil tussen de 2 duidelijk te maken. AHA staat voor alfa-hydroxydezuren en die zijn wateroplosbaar. Deze zuren weken de dode huidcellen aan het oppervlak van je huid los. Ze bevorderen de aanmaak van collageen en nieuwe cellen waardoor ze effectief zijn tegen rimpels. Heb je last van een normale tot droge huid en/of zonnebeschadiging dan kan je dus baat hebben bij een exfoliant met AHA.

/

BHA

BHA staat voor beta-hydroxydezuren, beter bekend als salicylzuur. Deze zuren zijn in olie oplosbaar en kunnen dus doordringen in de poriën om deze te reinigen. Dit maakt ze extra geschikt voor een normale tot vette huid. Heb je last van verstopte poriën, acne of rode bultjes, dan kan een BHA exfoliant hulp bieden.

Lees ook: 1 op 5 vrouwen zou vijf jaar van hun leven opgeven voor ideale schoonheid

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Skin care.