Je telt de dagen af tot je met vakantie kan gaan, maar als die dag dan voor de deur staat, controleer je nog steeds je mails en berichten. Het is een absolute paradox waarin je verstrengeld zit. Vanwaar komt die drang om op de hoogte te blijven?
Een hogere functie, een hogere druk
“Vroeger was het de gewoonte om mensen te vervangen tijdens vakanties, maar dat is nu minder het geval. Als het werk niet gedaan is, moet je het doen als je terugkomt of tijdens je vakantie. Sommige mensen maken zich hierdoor zorgen over de werklast als ze weer aan het werk gaan”, dat zegt Sébastien Hof, arbeidspsycholoog. Om deze angst te verlichten, geven sommige mensen de voorkeur aan vooruitgang in plaats van stilstand én nemen zij dus het werk mee op reis.
Vastgeroeste smartphone
Het resultaat van geen vervanging te hebben en zodus je werk nooit loslaten, is een beschadigde vakantie. Hierbovenop komt ook dat onze smartphone een soort van ‘derde hand’ is geworden. Het hangt letterlijk bijna vast aan ons lichaam. “Met smartphones hebben we voortdurend toegang tot informatie, we zijn altijd in trek, wat het moeilijk maakt om de telefoon niet op te nemen”, voegt de psycholoog eraan toe. En net zoals telefoontjes zijn ook e-mails continu binnen handbereik.
De druk die je jezelf oplegt
Voor Sébastien Hof speelt niet enkel de compatibiliteit van de smartphone een rol, maar draagt ook het beroepsgeweten van de werknemer hier aan bij. “Hij of zij kan zich verplicht voelen om nog wat dingen voor het werk te doen, vooral als de prestaties geïndividualiseerd zijn. Daarnaast heerst ook het idee dat men niet wil dat achterblijvende collega’s zich zouden ergeren.” Naast je eigen business voor mekaar krijgen, dienen sommigen ook te delegeren. En delegeren kan ingewikkeld zijn als je op vakantie bent. Je kan proberen om zoveel mogelijk werk te verrichten voor je op vakantie trekt, maar dat is niet altijd genoeg waardoor je jezelf de druk oplegt om tijdens je langverwachte vakantie de dossiers in te duiken.
Mogelijke risico’s?
Uiteraard reageert iedereen anders op een grote werkdruk, maar de twee meest voorkomende reacties zijn vermoeidheid en een gespannen gevoel. Wat betreft vermoeidheid, kan je simpel stellen dat als je niet stopt met werken, je ook niet volledig tot rust kan komen. Bij het ervaren van spanningen ligt de nadruk vooral op gezinsvakanties waarbij je als werkende partner het vuur aan de schenen gelegd kan worden. “Het kan de relaties binnen het gezin onder druk zetten: het betekent dat de persoon mentaal niet echt aanwezig is bij de mensen om hem of haar heen”, aldus Sébastien Hof.
Tips om te leren loskoppelen
Van alles naar niets gaan, is meestal geen goede manier om dingen los te kunnen laten. Al zijn er wel mogelijkheden om je werk toch een beetje langs de kant te leggen. Zo kan je proberen om op reis je mails te lezen, maar ze niet te beantwoorden. Hetzelfde geldt voor telefoontjes. Indien er echt een noodgeval is dan zal je wel een berichtje ontvangen. Koppel een tijdstip aan het checken van je mails of spendeer er een halve dag in de week aan. Sluit compromissen met jezelf en je gezin. Hoeveel verantwoordelijkheid je ook draagt, je moet jezelf een break gunnen. Volgens Sébastien Hof is het ook niet verkeerd om de toegang tot jou af te sluiten. Met andere woorden: laat je werknemers of collega’s weten dat je niet beschikbaar bent voor een bepaalde tijd. Grenzen stellen is belangrijk, zeker als het een invloed kan uitoefenen op je gezin. Dwing jezelf om op reis te gaan en probeer een moment van rust te vinden.
Lees meer Marie Claire op: Zo krijg je gemoedsrust tijdens de zwangerschap; Hallo meer vrijheid! 5 tips om niet overprikkeld te raken; Dit moet je weten over het alarmerend nieuw klimaatrapport.