We weten nu waarom sommige afspraakjes werken (of niet)
©

We weten nu waarom sommige afspraakjes werken (of niet)

Leestijd: 1 min

Als liefde een wetenschap is, valt er nog veel te ontdekken. Een team van wetenschappers heeft geprobeerd te ontdekken hoe de alchemie van een eerste ontmoeting werkt. Volgens hen is het allemaal een kwestie van timing.

We kennen het allemaal: die vonk tijdens de eerste ontmoeting. Die barst uit in vlinders in de buik, blosjes op de wangen en niet meer uit je woorden geraken.

Liefde kan vergeleken worden met chemie in je lichaam. En die chemie wordt al jaren lang onder de loep genomen. In de loop der jaren hebben verschillende onderzoeken een cocktail van zogenaamde “gelukshormonen” in verband gebracht met afspraakjes.  Toch had niemand de “vonk” van het eerste afspraakje wetenschappelijk ontleed. Een team wetenschappers van de Universiteit van Boston (VS) heeft misschien eindelijk het geheim van deze alchemie gekraakt in een studie waarvan de resultaten in maart 2022 werden gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

Lees ook: Zimmermann Resort 2023: een knipoog naar marine en vrouwelijkheid

/

Mensen ‘synchroniseren’

De onderzoekers gingen uit van de volgende hypothese: mensen die zich tot elkaar aangetrokken voelen, vallen ten prooi aan wat zij “synchronie” noemen. Met andere woorden gaan we ons gedrag aanpassen aan elkaar. En volgens hen heeft deze synchroniciteit niet alleen te maken met lichaamsbewegingen – hoewel het belang van lichaamstaal in de liefde belangrijk is. De onderzoekers spreken van een soort harmonisatie waarbij het zenuwstelsel van de partners met elkaar verbindt.

Lees ook: Tchin-tchin! Deze drie cocktail recepten zijn altijd een schot in de roos

Wanneer een man en een vrouw tijdens een afspraakje zeer synchroon en attent zijn, is hun wederzijdse romantische en seksuele belangstelling ook groot. We gaan ons sociaal dus aanpassen op lichamelijk én fysiek niveau stellen de onderzoekers.

“Bovendien wijzen de resultaten erop dat mensen die hun fysiologie en gedrag beter aanpassen aan hun partner tijdens de date, meer kans hebben om een partner aan te trekken”, leggen de wetenschappers uit. “Ons onderzoek toont aan dat gedrags- en fysiologische synchronie een nuttig mechanisme kan zijn voor het aantrekken van een liefdespartner. We weten echter nog steeds niet of synchronie de aantrekkingskracht vergroot, dan wel of het gevoel van aantrekkingskracht de motivatie om te synchroniseren opwekt”, aldus de studie.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Daten, Liefde.