Wijnproeven doe je met deze pro-tips
© pers

Wijnproeven doe je met deze pro-tips

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Wijn is het mooiste product van de wereld maar zeker niet het makkelijkste. Daarom schreef Isabeau Sas, een wijnexperte met een passie voor geweldige en betaalbare wijnen, 'Santé', een toegankelijke en leerrijke must-read voor iedere wijnliefhebber. “Hoe meer je bijleert, hoe meer je wijn zal appreciëren”, zegt Sas. We geven alvast enkele pro-tips mee voor een wijnproeverij die zorgen voor dat beetje extra zelfvertrouwen en wijnkennis.

Draag geen parfum

“Het is eigenlijk onbeleefd om parfum te dragen bij een professionele wijnproeverij omdat de aroma’s van parfum het moeilijker maken voor andere proevers (en jezelf) om de delicate aroma’s van wijn te identificeren.”

Veel licht

“Je hebt licht nodig om de kleur van de wijn goed te kunnen zien. Bijzonder romantisch is het niet, maar goed ongezellig tl-licht is eigenlijk net wat je nodig hebt.”

Proef blind

“Als je je niet te veel wil laten beïnvloeden door wat er op het label staat, proef je het best blind.”

/

Spuw!

“Het is geen zonde om wijn uit te spuwen. Het is gewoon professioneel. Wil je een wijnproeverij met vrienden doen voor de fun? Goed idee. Doe de proefronde eerst en drink daarna gezellig met een hapje de rest van de flessen leeg.”

Water

“Je hebt water nodig om je palet op te frissen. Neem een klein slokje water na elke wijn om je mond weer te spoelen.”

Notitieboekje

“Maak notities van wat je proeft. Schrijf in een boekje of gebruik een applicatie om je wijnscores en notities bij te houden.”

/

Isabeau Sas

Zoek een wijnclubje

“Wil je graag over wijn praten? Dan is het een goed idee om like-minded bourgondiërs te vinden. Je kan thema-avonden organiseren, blinde proeverijen doen of samen leuke wijnrestaurants ontdekken. Wijn is nog leuker als je er samen van kan genieten.”

Creëer je eigen wijnvocabularium

“Let goed op als wijnen omschreven worden, maar genereer ook je eigen vocabularium. Als je kan omschrijven wat je sensorieel gewaarwordt, neem je veel van de wijnproeffrustratie weg.”

Experimenteer

“Neem eens een andere fles vast, en proef dan verschillende zelfde variëteiten uit andere werelddelen. De wijnwereld is onuitputtelijk, durf gerust van het padje af te gaan.”

Ga wijnreizen

“We zijn verwend qua locatie in België. Het is makkelijk om er een weekendje op uit te trekken naar een leuke wijnstreek. Champagne, Bourgogne, Bordeaux, Rioja of Piemonte: zo ver liggen deze plekken eigenlijk niet. Het is makkelijker om over wijn te leren door ook echt langs de wijngaarden te passeren.”

‘Santé’ is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 24,99. Meer info op de website.

Lees ook: Tchin-tchin! Deze drie cocktail recepten zijn altijd een schot in de roos.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Food, Wijn.