Waarom is een witte bloes onmisbaar in onze kledingkast?
© Spotlight metrics

Waarom is een witte bloes onmisbaar in onze kledingkast?

Door Alexandra Pizzuto  & Hannelore Spileers
Leestijd: 1 min

De dag van vandaag is het een must-have in de garderobe van elke vrouw, maar toch heeft de witte bloes een hele weg afgelegd. We graven eens diep in de geschiedenis van deze basic die we terugvinden in elke kledingkast.

/

We kunnen er niet omheen, onze kledingkasten hangen vol met stukken die een bijzondere betekenis hebben. Ze zijn niet voor niets het symbool van de emancipatie van de vrouwen en hun kleding. Maar vandaag concentreren we ons op één specifiek stuk dat je zowel chique of casual kan stijlen: de witte bloes.

Je zou het nu niet meer verwachten, maar de witte bloes werd lang gedragen als ‘onderhemd’. In de 19e eeuw verstopten mannen het zelfs onder hun mantel.

Lees ook: Wedstrijd: win een exlusieve tour met Caroline Schreiber doorheen de Antwerpse diamantenwijk

Gelijkheid

Eigenlijk waren enkel de kraag en manchetten belangrijk. Daarom waren ze afneembaar en kon je ze veranderen afhankelijk van de gelegenheid, het seizoen of de trends van dat moment. Na een tijdje werden de kragen gebruikt om je sociale status te tonen, vooral in het Westen tijdens de industriële revolutie. Witte kragen waren voorbehouden voor kantoorpersoneel met hoge posities. De arbeiders die veel werkten met hun handen, droegen dan weer blauwe kragen.

In de jaren twintig en dertig, begonnen ook vrouwen de witte bloes te dragen. Dit was het symbool voor de strijd voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Hollywoodsterren als Greta Garbo, Marlene Dietrich en Katharine Hepburn vielen op door hun unisex kledij, die niet alleen onrust veroorzaakte bij de conservatieve Amerikanen, maar ook duizenden vrouwen inspireerde om hen na te doen. Zo werd de witte bloes een vrouwelijk kledingstuk.

/

lees ook: Beyoncé breekt Grammy-record: highlights uit haar carrière

De basis van je garderobe

Maar het waren actrices uit latere generaties die het stuk iconisch maakten. Marilyn Monroe en Grace Kelly werden regelmatig gespot in een aansluitende variant. Audrey Hepburn gebruikte haar ‘onschuldige meisje’ potentieel door het tot bovenaan dicht te knopen en te combineren met een mini-rok.

Nog later werd het overhemd op een hele andere manier gedragen, nonchalant met een spijkerbroek door stijlicoon Lady Diana.

/

Lees ook: 5 vragen aan STAMM, de winnaar van de Zalando Sustainability Award

Basic

Tegenwoordig is het witte overhemd een echte basic. Het past binnen alle stijlen, is elk seizoen te zien op de streetstyle van Fashion Weeks, en wordt het gedragen met een korte broek, in een midirok of op een rechte broek.

De witte bloes is voor sommige ontwerpers echte kunst geworden. Van Saint Laurent tot Alexis Mabille en Agnès b., ze transformeerden elk op hun manier het oude werkuniform naar een hedendaags stuk dat zowel overdag als ’s avonds kan worden gedragen. Maar ze hebben altijd oog voor de vrouwelijke emancipatie. Want uiteindelijk, ongeacht de snit, het materiaal of de zuiverheid van het wit, is de perfecte witte bloes gewoon het overhemd waarin jij je het beste voelt.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Geschiedenis, Mode, Wit hemd.