5 vragen aan STAMM, winnaar van de Zalando Sustainability Award
© MCB/Pers

5 vragen aan STAMM, winnaar van de Zalando Sustainability Award

Leestijd: 3 min

Webshop Zalando zette tijdens Copenhagen Fashion Week vorige week al voor de vijfde keer een merk in de bloemetjes voor hun inzet op vlak van duurzaamheid. STAMM is de uitverkorene van dienst. 

/

Met de Zalando Sustainability Award wil de Duitse webshop merken ondersteunen die echt verandering teweegbrengen en een positieve impact hebben op mens en milieu. Een vijfkoppige jury bekeek daarvoor de duurzaamheidsstrategie van verschillende merken, inclusief hun collecties en hun drijfveer op vlak van duurzame vooruitgang. Uiteindelijk ging het tussen de drie finalisten Selam Fessahaye, TG Botanical en STAMM. Dat laatste label won eind vorige week de hoofdprijs.

Elisabet Stamm, de creatief directeur van STAMM, wint daarmee een geldprijs van € 20.000 en een samenwerking met Zalando om een exclusieve collectie te ontwerpen waarbij naar innovatieve duurzamere oplossingen wordt gezocht voor materialen, productieprocessen, techniek en transparantie in het ontwerpproces. Om de groei van STAMM een boost te geven zal Zalando ervoor zorgen dat haar FW23-collectie, die tijdens de Copenhagen Fashion Week getoond werd, verkrijgbaar is voor Zalandoklanten op alle Europese markten.

Zalando Sustainability Award

Elisabet Stamm, de winnaar van de Zalando Sustainability Award.

Het jonge merk maakte vooral indruk op de jury door het gebruik van meer duurzame materialen, waaronder gerecycleerde dons in de pufferjacks en Indiase Khadi, een traditioneel textiel gemaakt met biologisch handgesponnen katoen. “De creaties van STAMM zijn niet alleen inspirerend door hun prachtige ontwerpen, maar ook omdat ze de toewijding van het merk belichamen om het gebruik van met de hand gemaakte materialen te ondersteunen en een nieuw leven in te blazen”, aldus jurylid Cecilie Thorsmark, CEO van de Copenhagen Fashion Week.

5 vragen aan Elisabet Stamm

Als je Stamm in drie woorden zou moeten omschrijven, welke zouden dat dan zijn?

“Expressief, shape-shifting en uitwisseling.”

Kan je iets vertellen over de technieken die je gebruikt om de impact van je collecties op het milieu te verminderen?

“Wij gebruiken drie verschillende technieken om de impact van onze collecties te verminderen:

  • 3D-ontwerp: Werken met hoogwaardige luxekleding zorgt voor veel verspilling tijdens het sample- en ontwikkelingsproces. Wij tweaken en corrigeren veel van onze ontwerpen in 3D voordat de uiteindelijke samples worden gemaakt. Dit is een hulpmiddel dat we gebruiken om onze verspilling van zowel stoffen als verzendingen te minimaliseren.
  • Geüpcyclede en gerecyclede stoffen: “We werken samen met ambachtslieden en vinden vaak nieuw leven en potentieel in stoffen die al gewoven zijn. Door deze stoffen een nieuw leven te geven, helpen we de ambachtsman en zorgen we voor een interessante uitwisseling van traditionele kledingstukken in hedendaags design. Wij hechten grote waarde aan het gebruik van uitsluitend gerecyclede kunstmatige materialen, omdat we dezelfde stof in verschillende stijlen hergebruiken. We werken ook met kapok als vervanging voor donsvulling in sommige stukken waarin we nog verder willen gaan in de toekomst.
  • Natuurlijk verven: Onze collectie bevat natuurlijke kleurstoffen in denims zoals natuurlijk Indigo, terwijl we in onze komende collectie stukken zullen introduceren die met de hand zijn geverfd met boomschors en granaatappelschil.”

Wanneer en waarom ben je duurzaamheid beginnen voorop stellen in je creaties?

“Ik denk dat bewuste keuzes al lang deel uitmaken van mijn werk. De genderfluïde aanpak is bijvoorbeeld een natuurlijke benadering voor mij. Door met handgeweven Indiase stoffen te werken wil ik ambacht vieren die doelgericht is en in veel opzichten aan het verdwijnen is. Ik heb lang met kunstmatige stoffen gewerkt en wil er minimaal voor zorgen dat deze worden gerecycled. Het testen van kapok als vulmateriaal is ook iets waarmee we zijn begonnen toen ik mijn merk oprichtte en iets wat we nog steeds verder ontwikkelen.”

Wat inspireert je?

“Ik vind het belangrijk dat inspiratie niet wordt geforceerd. Inspiratie ‘zoek’ ik daarom nooit te veel. Ik heb genoeg ervaring opgedaan om mijn ’toolbox’ te kennen en dus blijf ik me simpelweg openstellen voor nieuwe prikkels. Ontwerpen is een proces waarin muziek, beelden, kunst, boeken, gesprekken en energieën samensmelten tot één geheel. Het is een soort gekke puzzel en ik hou van dit compositieproces.”

Om af te sluiten: waarom heb je deelgenomen aan de Zalando Sustainability Award?

“Deelnemen aan de Zalando Sustainability Award is een geweldige kans voor STAMM als pas opgericht merk. Het is een kans om ons werk in de meest relevante context te laten zien. Het is een synergie van alles waar we aan gewerkt hebben en die erkend wordt door een platform dat vooruitdenken en positieve verandering ondersteunt en aanmoedigt. Het oprichten van een merk tijdens een pandemie en post-pandemie komt vanuit een plaats van licht en wij geloven dat dit zowel mode als mens met elkaar zal verenigen. Alleen al dat we tot de finale geraakt zijn, motiveerde ons team enorm.”

Ontdek hieronder een aantal van onze favoriete silhouetten:

Lees ook: Zalando en Filling Pieces lanceren genderless en size-inclusive capsulecollectie

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Duurzame mode, Zalando.