Waarom hebben we nachtmerries?
© Getty Images

Waarom hebben we nachtmerries?

Leestijd: 1 min

Nachtmerries komen zeer vaak voor bij volwassenen en treffen meer dan 70% van de bevolking. Neurologische ziekten, traumatische gebeurtenissen of gebrek aan expressie van gevoelens... Er zijn veel factoren die kunnen leiden tot onrustig slapen. Laten we dit fenomeen, dat verontrustend kan zijn, eens nader bekijken.

Hoe worden nachtmerries gedefinieerd?

Een nachtmerrie is per definitie een angstige droom waarin angst het overheersende element is. Hoe onaangenaam die slechte droom ook mag zijn, het hebben van nachtmerries is volkomen normaal en helpt vaak om een probleem op te lossen. Nachtmerries doen zich voor tijdens de REM-slaap, de kortste fase van de slaap, tussen 15 en 20 minuten, en worden gekenmerkt door intense hersenactiviteit.

Lees ook: 20 x de leukste zonnebrillen voor een zonnige lente

Volgens de DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), omvat de term “nachtmerrie” drie elementen: nare droom, nachtelijke terreur en slaapverlamming.

  • Slechte droom: een beangstigende droom.
  • Slaapverlamming: een parasomnie waarbij de proefpersoon op het punt staat in slaap te vallen of wakker te worden, maar bij volle bewustzijn geen enkele vrijwillige beweging kan uitvoeren, ook niet met extreme inspanning.
  • Nachtelijke terreur: terugkerende episoden van abrupt en angstaanjagend ontwaken, gewoonlijk beginnend met een angstige gil.
/

Wat betekenen onze nachtmerries?

Er zijn verschillende oorzaken, zowel lichamelijke als psychologische. Enerzijds, wanneer iemand lijdt aan een posttraumatische stressstoornis (een psychiatrische stoornis die optreedt na een traumatische gebeurtenis), treedt de nachtmerrie op als een manier om hiermee om te gaan.

Lees ook: Oscars 2022: deze vrouwen vielen in de prijzen

De traumatische gebeurtenis beleef je telkens op nieuw, in een poging haar te begrijpen en van je af te schudden. Anderzijds kunnen ze de uitdrukking zijn van een onbewust probleem. De dromer is zich dan niet bewust van deze angst en heeft moeite zijn emoties te beheersen. Het is een waarschuwing van de hersenen, die de angstsignalen verwerken. In sommige gevallen kan alcoholontwenning of -vermindering ook de oorzaak zijn van deze nachtmerries.

/

Hoe kunnen we onze nachtmerries tegengaan?

Voor de Amerikaanse psychofysioloog Stephen LaBerge kan het aanleren van lucide droomtechnieken een oplossing zijn om nachtmerries te bestrijden. Per definitie is lucide dromen een droom waarbij de dromer zich ervan bewust is dat hij droomt. Hierdoor kan men een stap terug doen en de negatieve gevoelens die door de nare droom zijn opgewekt omkeren. Keren de dromen steeds weer terug? Dan kan het een goed idee zijn om met een gespecialiseerde gezondheidszorger (psycholoog of dokter) te praten.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Slapen.