Oscars 2022: deze vrouwen vielen in de prijzen
© Getty Images

Oscars 2022: deze vrouwen vielen in de prijzen

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 2 min

Afgelopen nacht werden de Oscarwinnaars van de Academy Awards in Hollywood bekend gemaakt. Voor de derde keer ooit won een vrouw de Oscar voor beste regisseur. Jane Campion werd bekroond voor haar film ‘The Power of the Dog’. Ze schreef geschiedenis door als eerste vrouw twee keer genomineerd te worden voor een Oscar binnen de categorie. Jane Campion was niet alleen, deze vrouwen schreven tijdens de 94ste Academy Awards mee geschiedenis.

/

Beste Actrice

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gucci Official (@gucci)

De Oscar voor beste actrice mocht Jessica Chastain in ontvangst nemen voor haar rol als Tammy Faye Bakker in de dramafilm The Eyes of Tammy Faye. Het was de derde nominatie binnen de Academy Awards voor de actrice en daarvan is dit de eerste die ze verzilverd.

/

Beste Kostuum Ontwerp

Jenny Beavan wint Best Costume Designer voor de film Cruella en van de gelegenheid maakt ze gebruik om een belangrijk statement te maken. De kostuumontwerper droeg een gedeconstrueerde kostuumvest met een wit hemd waarop de woorden ‘Naked without us’ stonden geschilderd. Die slogan komt van de Costume Designers Guild’s beweging die strijdt voor gelijke beloning in overeenstemming met economische en creatieve waarde voor de productie.

/

Politieke statements

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jamie Lee Curtis (@curtisleejamie)

Op de rode loper zijn er elk jaar hier en daar politieke statements te vinden. Uit solidariteit met de vluchtelingen van de oorlog in Oekraïne, droeg Jamie Lee Curtis een blauw lintje met de boodschap #withtherefugees. De actrice straalde in een duurzame, donkerblauwe jurk van Stella McCartney. Ze koos ervoor McCartney te dragen omwille van de toewijding van de ontwerper aan dierenrechten, een zaak die enorm belangrijk was voor het overleden Hollywood-icoon Betty White waaraan Curtis een ode wou brengen.

/

Beste Vrouwelijke Bijrol

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ZadrianandSarah (@zadrianandsarah)

Ariana DeBose heeft de Oscar voor Best Supporting Actress gewonnen voor haar rol in de remake van West Side Story. Ariana is daarmee de eerste openlijke queer vrouw die de Oscar voor Best Supporting Actress in ontvangst mag nemen. “Dus als iemand ooit nog twijfelt aan zijn of haar identiteit, of in een grijs gebied leeft: there’s a place for us”, sprak Ariana uit, refererend naar West Side Story’s hit Somewhere.

/

Best Original Song

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gucci Official (@gucci)

Billie Eilish mocht haar allereerste Oscar in ontvangst nemen voor het nummer No Time To Die binnen de nominatie van Best Original Song. Ze is de enige die dit jaar een Oscar voor de Bond-film weet te bemachtigen.

/

Best Bewerkte Scenario

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Michael Kors (@michaelkors)

Schrijfster Siân Heder won voor Best Adapted Screenplay van de Apple+-film Coda. Daarnaast won Coda ook nog de award voor Best Film, ook wel gezien als de hoofdprijs van de uitzending. Verrassend, want het is de eerste keer in de geschiedenis van de awards dat een streamingdienst die prijs krijgt.

/

Belgische winnaar

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jada Pinkett Smith (@jadapinkettsmith)


Een Oscar of niet, Jada Pinkett Smith won voor Belgische mode! Ondanks haar man Will Smith veel aandacht trok tijdens een incident met presentator Chris Rock, konden wij onze ogen niet afhouden van de prachtige smaragdgroene jurk van de Jean Paul Gaultier-collectie die Glenn Martens ontwierp.

Rock maakte een grapje over het kapsel van Jada Pinkett Smith dat verwees naar de film GI Jane waarin actrice Demi Moore haar hoofd kaalschoor. Pinkett Smith lijdt aan de auto immuunziekte alopecia waarbij je haren uitvallen. Dat kwam verkeerd binnen bij haar man Will Smith en die liep het podium op en gaf Rock een klap. Het was een emotionele avond voor de acteur. Will Smith mocht namelijk niet veel later zijn eerste Oscar voor Beste Acteur voor de biografische dramafilm King Richard ontvangen.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Celebrities, Hollywood, Oscars.