Hoe de taliban vrouwenrechten ontneemt
© Getty Images

Hoe de taliban vrouwenrechten ontneemt

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 1 min

Middelbare scholen zouden vorige week voor het eerst sinds de zomer weer openen voor Afghaanse meisjes. Wat een leuke eerste schooldag had moeten worden, eindigde in een  teleurstelling. Het ministerie voor Onderwijs kondigt aan dat alle middelbare scholen voor meisjes boven 12 jaar moeten sluiten. Dat is beslist door de taliban tot er een plan is opgesteld “in overeenstemming met de islamitische wet en de Afghaanse cultuur”.

/

Sinds de taliban weer aan de macht is, worden de rechten van vrouwen en meisjes zienderogen teruggeschroefd. De islamitsche fundamentalisten beloofden een milder beleid dan tijdens hun vorige regeerperiode van 1996 tot 2001, maar vooral op lokaal niveau worden er nu toch beperkingen ingevoerd.

Zo mogen vrouwen niet verder dan 72 kilometer reizen zonder mannelijke begeleider. Een gevolg daarvan is dat vrouwen niet meer alleen met het vliegtuig mogen reizen. Ook heeft het ministerie ter bevordering van de deugdzaamheid en ter preventie van de onzedelijkheid, beslist dat mannen en vrouwen niet meer samen naar een pretpark mogen. Die zijn op zondag, maandag en dinsdag uitsluitend toegankelijk voor vrouwen. Daarnaast zijn ze ook verplicht een hidjab te dragen. De rest van de week is er enkel toegang voor mannen in de pretparken.

Decreet voor vrouwenrechten

Afgelopen september verzekerde men nog dat vrouwen zouden mogen studeren. Maar de taliban nam het recht van studeren en werken niet op binnen het ‘decreet voor vrouwenrechten’. Dit weekend protesteerden tientallen meisjes samen met leraressen in Kaboel tegen het verbod. Maar autoriteiten onderdrukken die protesten met geweld. Verschillende vrouwenactivisten belandden in hechtenis. Burgers en activisten vluchtten het land uit.

Lees ook: Loubna Khalkhali, journalist voor VRT NWS: “Ik werd een rebel genoemd omdat ik wilde studeren”

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Afghanistan, Taliban, Vrouwenrechten.