Waarom FKA Twigs’ aanklacht voor huiselijk geweld een groter maatschappelijk probleem blootlegt
© FKA Twigs

Waarom FKA Twigs’ aanklacht voor huiselijk geweld een groter maatschappelijk probleem blootlegt

Leestijd: 3 min

De Britse zangeres FKA Twigs klaagt haar ex-vriend, acteur Shia LaBeouf, aan voor seksueel geweld, mishandeling en het aanbrengen van emotioneel leed. Helaas is ze lang niet de enige vrouw die hiermee geconfronteerd wordt. De cijfers spreken voor zich. 

/

In een interview met The New York Times vertelt Tahliah Debrett Barnett, beter bekend als FKA Twigs, dat ze in haar relatie met LaBeouf “veelvuldig fysiek, emotioneel en mentaal” is mishandeld. Ze zegt ook dat haar ex haar bewust een seksueel overdraagbare aandoening (soa) gaf.

“Wat ik meemaakte met Shia, was het ergste dat ik ooit meemaakte in mijn hele leven”, zegt Barnett. “Ik denk niet dat mensen zouden denken dat zoiets mij zou overkomen. Maar dat is juist het ding en de reden waarom ik hier nu over praat. Het kan iedereen overkomen.”

FKA Twigs mishandeld en geïsoleerd

FKA Twigs op een event van Burberry.

Getty Images for Burberry

Concreet draait de rechtszaak die momenteel loopt tussen het koppel over een autorit op Valentijnsdag 2019 in Los Angeles. LaBeouf reed volgens de zangeres bijzonder roekeloos en dreigde de auto te laten crashen als Twigs hem niet vertelde dat ze van hem hield. De zangeres smeekte om haar eruit te laten, maar toen hij stopte bij een benzinestation, achtervolgde en mishandelde de acteur haar door haar tegen de auto te gooien. Volgens de zangeres probeerde hij haar daar ook te wurgen.

Lees ook: Geweld op vrouwen: 1 op 7 Belgische vrouwen werd in 2020 slachtoffer van partnergeweld

Ook styliste Karolyn Pho, een andere ex-vriendin van Shia, zegt dat ze mishandeld is door de acteur. Zij werd naar eigen zeggen op bed neergedrukt en kreeg een kopstoot van hem omdat ze geen zin had in seks. Nog volgens FKA Twigs werd ze geïsoleerd van haar vrienden en familie aangezien LaBeouf haar verplicht had bij hem te blijven in LA en niet terug te gaan naar haar woonplaats Londen. De twee dames getuigen dat ze op restaurant met hem niet eens in de ogen van mannelijke kelners mochten kijken, “daar flipte hij van door”.

/

Schrijnende situatie in België

Ook in eigen land worden vrouwen veel te vaak geconfronteerd met fysiek, mentaal en seksueel geweld. Volgens Europees onderzoek uit 2015 kreeg 30% van de Belgische vrouwen boven de vijftien jaar over een periode van een jaar tijd te maken met seksuele intimidatie. 36% werd geconfronteerd met fysiek of seksueel geweld. Daarbij komt partnergeweld het meest voor: in 50% van de gevallen is de pleger de (ex-)partner. Zo waren er vorig jaar in België 150 aangegeven gevallen van (potentieel) dodelijk partnergeweld, waarbij 20 personen stierven.

Lees ook: Vrouwen strijden tegen gendergerelateerd geweld in Namibië.

Dat partnergeweld minder ver van je bed is dan gedacht en iedereen kan overkomen, zoals FKA Twigs aanhaalt, realiseerden ze zich deze zomer in Aals toen de populaire CD&V-politica Ilse Uyttersprot werd vermoord door haar vriend. Toch bestaat er rond partnergeweld nog altijd een groot taboe. Auteur Triene-Mie Le Compte maakte het zelf twintig jaar lang mee, en schreef er samen met professor Anne Groenen, doctor in de criminologie en familiaal bemiddelaar, een boek over.

/

Als liefde overleven wordt

In Als liefde overleven wordt beschrijft ze wat de eerste tekenen van misbruik zijn. Hoe manipulatief daders zijn, en hoe je de vicieuze cirkel kan doorbreken. Beide auteurs kwamen spreken bij de geschokte collega’s van Uyttersprot.

Bij partnergeweld denken we aan fysiek geweld, maar ook psychisch geweld moet serieus genomen worden. Omdat de psychologische gevolgen ervan even zwaar zijn, maar ook omdat die vaak de voorbode zijn van fysiek geweld. Het komt er dus op aan om tijdig hulp te zoeken.

Lees ook: Meer dan de helft jonge vrouwen al online lastig gevallen.

Een echte eyeopener is de uitleg van de auteurs waarom vrouwen na de eerste klap niet meteen hun biezen pakken. Triene-Mie: “Daders gebruiken specifieke tactieken. Mijn man verschoof mijn grenzen geleidelijk. Het begon met een foute opmerking, gevolgd door een scheldpartij, het beperken van mijn bewegingsvrijheid, het veranderen van mijn uiterlijk… Ik weet het aan ‘een slechte dag’, ‘in welk huishouden stormt het nooit’… Zonder dat ik het merkte, accepteerde ik erger en erger. Het is zoals het verhaal van de kikker en het kokende water. Smijt een kikker in een pot kokend water en hij springt eruit. Smijt een kikker in een pot die geleidelijk wordt opgewarmd, en hij blijft zitten tot het te laat is.” Ook snel wisselende stemmingen, van smoorverliefd tot scheldpartijen en terug in één uur, werken immobiliserend op de slachtoffers.

Slachtoffers willen vaak graag hulp vragen, maar durven niet. Omgekeerd weet de omgeving vaak niet hoe te reageren als ze voelt dat er iets niet klopt. Anne Groenen: “Vraag aan de persoon hoe het echt met haar gaat. Je merkt snel of er iets aan de hand is. Dan kan je hulp aanbieden en weet de persoon dat ze bij jou terechtkan, en dat je als een soort buddy met haar mee op pad kan. Daarin mogen we gerust wat actiever handelen.”

Bekijk het interview op vrouwenmaatschappij.be/nieuws. Hulp nodig? De hulplijn 1712, Tele-Onthaal (106) en de politie staan voor je klaar. 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Geweld tegen vrouwen, Huiselijk geweld, Partnergeweld, Seksueel geweld.