Volgens voedingsdeskundigen is deze groente het beste voor je darmflora
© Shutterstock, MCB

Volgens voedingsdeskundigen is deze groente het beste voor je darmflora

Door Mélanie Hennebique
Leestijd: 1 min

Radijzen zijn minder in trek dan andere groenten en fruit, maar ze zijn gezonder dan je wellicht denkt. Volgens voedingsdeskundigen zijn deze bolle rode wortels met name goed om de collectie micro-organismen in ons darmstelsel mee in topconditie te houden.

/

Als het op groenten en fruit aankomt, geniet radijs niet dezelfde populariteit als de wortels en tomaten die zo vaak op ons bord liggen. Toch zouden we deze knapperige, kruisbloemige wortelgroente wat vaker mogen toevoegen aan recepten omdat hij veel gezondheidsvoordelen heeft.

De radijs bevat namelijk talrijke mineralen en beschermende stoffen, waardoor het volgens specialisten een van de meest interessante voedingsmiddelen voor de darmflora is.

Lees ook: Van depressie tot diarree: de invloed van darmen op de gezondheid.

De radijs, een groente goed voor de darmflora

Ten eerste is de radijs rijk aan oplosbare en onoplosbare vezels, die beide goed zijn voor de spijsvertering. Ter herinnering: oplosbare vezels vertragen de spijsvertering –  interessant voor mensen die last hebben van een opgeblazen gevoel – en onoplosbare vezels versnellen de spijsvertering – wat nuttig is bij constipatie.

Radijzen zijn ook schimmelwerend en voorkomen de verspreiding van Candida albicans-gist, dat onder andere kan leiden tot infecties en spijsverteringsproblemen.

Op het gebied van de spijsvertering is het ook goed om deze groente in sapvorm te drinken. “Een onderzoek toont aan dat radijssap maagzweren kan helpen voorkomen door het maagweefsel te beschermen en de slijmbarrière te versterken”, legt diëtist Megan Rossi uit op de website Well and Good.

/

Een bondgenoot voor het hele lichaam

Radijzen zijn ook rijk aan vitamine C, een krachtige antioxidant. Een handje vol van deze wortel levert ongeveer 14% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Deze vitamine stimuleert ook het immuunsysteem. “Van vitamine C is aangetoond dat het celschade helpt voorkomen en de aanmaak van collageen bevordert in reageerbuisstudies, wat bijdraagt aan een gezonde huid en bloedvaten”, aldus Megan Rossi.

Radijzen bevatten daarnaast talloze micronutriënten, zoals vitamine K, vitamine B6, foliumzuur, kalium, magnesium, ijzer, fosfor, zink en bètacaroteen. Bovenal behoort de radijs tot een familie van voedingsmiddelen waarvan de voordelen door wetenschappers zijn erkend. Studies hebben aangetoond dat regelmatige consumptie van kruisbloemige groenten de ontwikkeling van bepaalde kankers kan voorkomen, zoals eierstok-, nier- en longkanker.

De wortel van deze groente bevat ook verschillende soorten isothiocyanaten, “heilzame plantaardige chemicaliën waarvan is aangetoond dat ze kankerwerende eigenschappen hebben voor de darm”, voegt Megan Rossi toe. Volgens onderzoek gepubliceerd in Molecular Nutrition & Food Research “onderdrukken isothiocyanaten de groei van tumoren door reactieve zuurstofspecies te genereren of door cyclusstilstand te induceren die leidt tot lapoptose (celdood)”.

Naast de voedingswaarde is de radijs ook interessant vanwege zijn knapperige textuur. Deze zou helpen om bewustzijn te creëeren tijdens het eten en ook stress verminderen.

Lees ook: 3 tips om je darmen gezond te houden.

Redactie Marie Claire De artikels van >