Trending: trouwen op latere leeftijd
© Getty Images

Trending: trouwen op latere leeftijd

Leestijd: 1 min

De 79-jarige zwembadmagnaat Willy Naessans stapt dit jaar nog in het huwelijksbootje. En hij is lang niet alleen: steeds meer mensen 50-plussers vinden hun weg naar het altaar.

We trouwen alsmaar later, daar hebben talrijke sociologische evoluties mee te maken: we zijn meer gericht op onze carrière, trouwen voor de kerk doen we al helemaal niet meer, en we willen er geen geld tegenaan gooien… Een doorsnee trouw is immers een hap uit je budget. 

Scheiden

Hoe later je trouwt, hoe kleiner de kans om te scheiden. Logisch, je hebt al wat “geproefd” van het leven, (hopelijk) genoeg geëxperimenteerd, kortom: uitgezocht wat je wel en niet wil in een partner.

Ervaring

Vaak hebben oudere bruidsparen nét ietsje langer nagedacht om de stap te zetten. Je bent niet meer jong en je wilt niet meer om het even wat. De jongere generatie laat zich nog al eens meeslepen met het romantische idee van het hele trouwgebeuren.

Senioren hebben de pro’s en contra’s van het huwelijk al afgewogen, en zijn vaker meer bereid om zich te binden.

Huisje, tuintje, oma

Wie zich op latere leeftijd in de echt verbindt, heeft het geluk dat zijn (klein)kinderen op de plechtigheid aanwezig kunnen zijn. Dat maakt het moment vaak nog intiemer. Oudere koppels blijven verder ook gespaard van de “huisje, tuintje, kindje”- stress waar newly weds vanuit hun omgeving mee te kampen krijgen. Een 50-plus huwelijk is vaak minder onderhevig aan sociale en familiale druk, waardoor de wittebroodsweken nog lang blijven nazinderen.

Concurrentie

Sociale dertigers hebben zowat elk weekend een huwelijk, vrijgezellenfeest of verlovingsreceptie. Eens op een rijpere leeftijd gaat ook die rage stilletjes liggen. Ideaal dus voor jullie, want de kans dat een bevriend koppel of familielid in dezelfde periode huwt, is klein.

Jullie hoeven zich geen zorgen te maken over een concurrerend feest op dezelfde datum.

Maagdelijk wit

Bovendien hoeven jullie zich allerminst in het keurslijf van het traditionele huwelijk te forceren. Een witte bruidsjurk, de klassieke receptie, het eindeloze gespeech, jullie doen er lekker mee wat jullie zelf willen.

Rust!

Hoe langer je wacht om te trouwen, hoe dichter de datum nadert om van je pensioen te genieten. Dan valt jouw jachtige leven als duizendpoot weg, en kan je meer tijd vrijmaken voor elkaar.

LEES OOK: 7 ultieme trouwtips om de perfecte bruiloft te plannen.

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Leeftijd, Psycho, Trouwen, Wedding, Wellbeing.