Op deze leeftijd heb je het financieel het zwaarst
© Getty

Op deze leeftijd heb je het financieel het zwaarst

Leestijd: 1 min

Wie dacht dat zijn studententijd de lastigste financiële periode was in zijn leven, heeft het helaas mis. Uit een onderzoek van een Britse bank blijkt dat je bankrekening nog feller geplunderd wordt op een iets latere leeftijd.

Het kredietbedrijf ClearScore ondervroeg ruim 3000 mensen naar hun financiële toestand en dat resulteerde in enkele opvallende conclusies: je 31ste levensjaar zou het duurste zijn. Dat is uiteraard geen toeval. Begin de dertig ervaar je namelijk de grootste kosten in je hele leven.

Op de vraag aan de deelnemers wat toen hun grootste uitgave was, reageerden ze als volgt:

  • Voor 25% was het de aankoop van een huis
  • Voor 20% was het een baby
  • Voor 14% bleek het de huwelijksreis te zijn

Zo’n 60% van de ondervraagden gaf aan zelf  voldoende gespaard te hebben voor deze uitgaven, 33% werd door hun ouders geholpen en 20% deed beroep op afbetalingen. Dat 31 jaar een ongewoon duur jaar is, ligt in lijn met de zogenaamde “mijlpaal”- trends:

Huisje

Het is rond die leeftijd dat veel mensen besluiten een huis te kopen. De huizenmarkt is ook niet meer dezelfde als vroeger en vastgoed aankopen en geld lenen, is niet meer zo eenvoudig.

Trouwtje

Terwijl de gemiddelde leeftijd om te trouwen in 1960 nog rond de twintig was, neigt dat getal anno 2018 naar de dertig. Daarbovenop is het prijskaartje van een huwelijk ook exponentieel gestegen: een doorsnee huwelijk kost grofweg 14.000 euro.

Baby

Tegenwoordig wordt er langer gewacht om aan kinderen te beginnen. Uit studies blijkt dat 30 jaar de ideale leeftijd is om aan gezinsuitbreiding te doen.

Kortom, omdat deze drie giga gebeurtenissen  – trouwen, kinderen krijgen en een huis kopen – nu over het algemeen veel later plaatsvinden dan voor oudere generaties, is het niet verrassend dat 31 jaar uit de bus komt als duurste leeftijd.

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Geld, Leeftijd, Lifestyle.