Toxische vriendschappen: waarom roddelen we?
© Unsplash

Toxische vriendschappen: waarom roddelen we?

Door Valérie-Sophie Briers
Leestijd: 1 min

Vriendschappen zijn iets moois, maar toch gebeurt het regelmatig: roddelen achter elkaars rug. Op het eerste zicht lijken deze relaties perfect, vriendinnen die elkaar overladen met complimenten en liefdevolle woorden. Maar onder de oppervlakte schuilt vaak een wereld van geroddel, kritiek en zelfs verraad. Waarom gebeurt dit en wat kan je doen als je jezelf in zo een situatie bevindt?

/
Onzekerheid en groepsdruk

Veel vrouwen hebben te maken met onzekerheden over hun eigen capaciteiten, uiterlijk of leven. Door negatief over anderen te praten, kunnen ze zichzelf tijdelijk beter gaan voelen. Het is een manier om hun eigen onzekerheden te maskeren en zich beter te voelen zonder direct confrontatie aan te gaan. Maar er kan ook binnen een vriendengroep een onuitgesproken verwachting zijn, om mee te doen met roddelen om erbij te horen. Niemand wil de spelbreker zijn, en zo wordt negatief praten over anderen een manier om zich te schikken aan de groepsdynamiek.

/
Conflictvermijding en machtspositie

Er wordt vaak tegen vrouwen vertelt dat ze de vrede moeten bewaren en directe confrontaties vermijden. Hierdoor kiezen ze ervoor om hun frustraties te uiten wanneer de persoon in kwestie er niet bij is.

Roddelen kan ook een manier zijn om de machtsdynamiek binnen een groep te beïnvloeden. Door iemand in een negatief daglicht te stellen, kan een ander zichzelf als de “betere” of “betrouwbare” vriend voorstellen. Dit geeft hen meer controle en invloed binnen de groep. 

/
Wat doe je in zulke situaties?

Wat kan je doen als je merkt dat er achter je rug om geroddeld wordt? Vraag jezelf eerst af of er iets specifieks is wat deze roddels kan veroorzaken. Zijn er misverstanden of situaties waarin je mogelijk iemand hebt gekwetst zonder het te weten?

Als je zeker weet dat ze over je roddelen, kan je de persoon in kwestie op een rustige en respectvolle manier benaderen. Vraag om een privégesprek en leg uit hoe jij je voelt. Het doel is om open communicatie te bevorderen en niet meteen met de vinger te wijzen. Als het roddelen blijft aanhouden en de persoon niet bereid is om open en eerlijk met je te communiceren, kan het tijd zijn om grenzen te stellen. Dit kan betekenen dat je minder tijd met die persoon doorbrengt of in het uiterste geval, de vriendschap beëindigd.

Zoek naar vriendschappen die gebaseerd zijn op wederzijds respect en eerlijkheid. Positieve relaties zullen je zelfvertrouwen vergroten en je helpen beter om te gaan met negatieve situaties. Laat de negativiteit van anderen jou niet veranderen. Blijf trouw aan je eigen waarden en blijf je best doen om een goede vriend te zijn, zelfs als anderen dat niet altijd voor jou zijn. Be the bigger person 😉

Echte vriendschap gaat nu eenmaal over wederzijds respect, vertrouwen en (open) communicatie. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van de dynamieken binnen je vriendschappen. Streef altijd naar eerlijkheid en authenticiteit. Wees open en positief.

Lees ook: Reinventing fashion: focus op circulariteit

Marie Claire Stagiaire De artikels van >