Tot een op de twee Belgen heeft het mentaal moeilijk door corona
© Getty Images

Tot een op de twee Belgen heeft het mentaal moeilijk door corona

Leestijd: 1 min

Op de hoogtepunten van de coronagolven had nagenoeg een op de twee mensen het mentaal lastig. Vooral vrouwen en jongeren kenden moeilijke momenten. Zo blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Antwerpen en Louvain-la-Neuve.

De twee universiteiten bevroegen de bevolking (ruim 6.300 mensen) vier keer doorheen de coronacrisis: in maart (drie dagen na de start van de eerste lockdown), april, juni (tijdens versoepelingen) en november (de tweede golf).
Volgens de onderzoekers is er duidelijk een verband tussen de hevigheid van de corona-epidemie en het mentale welzijn. Zo bevond in maart en april respectievelijk 48 en 46 procent van de respondenten zich in een risicogebied voor psychologische problemen. In juni, toen er versoepeld werd, verbeterde dat tot een op de drie personen (32 procent), maar in november steeg dat percentage weer naar 47 procent.

Aan het ene einde van het spectrum staat een groep van 27 procent van de respondenten die tot nu toe de drempel voor psychologische nood nooit bereikten, aan de andere kant bevond 17 procent zich op de vier enquêtemomenten telkens in de risicozone.

Vrouwen en jongeren ondervinden meer last van corona

Vrouwen en jongeren gaven verhoudingsgewijs vaker mentale problemen aan. Zo is er sprake van gemiddeld 1,85 “momenten van nood” bij vrouwen, tegen, 1,45 bij mannen.
Maar vooral tussen leeftijd en mentaal welzijn is er een duidelijk verband. “Hoe jonger, hoe meer momenten van psychologische nood er waren tussen maart en november”, klinkt het in een persbericht van UCLouvain. “De jongere groepen hadden twee keer zoveel moeilijke momenten dan de oudere.” Bij de -14-jarigen waren er van maart tot november bijvoorbeeld gemiddeld 2,73 momenten van ernstige mentale moeilijkheden, bij de 15- tot 24-jarigen is dat 2,24. Nadien daalt het aantal crisismomenten stelselmatig.

Een kwart van de problemen is volgens de onderzoekers het gevolg van isolement, gebrek aan sociale ondersteuning en aan activiteiten. In april gaf 43 procent aan online gekeken te hebben naar informatie over psychologische hulp.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Hoe steun je iemand die rouwt? Tips van een rouwdeskundige. Tips van een lifecoach om sombere dagen door te komen. Zo hou jij het geluksstofje dopamine op peil.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Corona, Mentale gezondheid.