‘Ten minste houdbaar of te gebruiken tot’: 3 op 4 Belgen begrijpt het verschil niet
©

‘Ten minste houdbaar of te gebruiken tot’: 3 op 4 Belgen begrijpt het verschil niet

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

Voor wat staat 'ten minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'? Het lijkt simpel, maar het is het blijkbaar niet. Want 75% van de Belgen kent het verschil niet. Die misinterpretatie leidt onvermijdelijk tot voedselverspilling want 1 op de 3 mensen gooit vervolgens voedsel weg omdat het voorbij de houdbaarheidsdatum is. Daarom lanceert Too Good To Go, samen met 14 voedselproducenten en winkels een pictogram dat verspilling van producten met een “ten minste houdbaar tot”-datum moet tegengaan.

In de hele EU is maar liefst 10% van onze voedselverspilling te wijten aan de misinterpretatie van houdbaarheidsdata. Dat blijkt uit een studie van de Europese Commissie. Helaas komt dat onder andere door het feit dat het gebruik van “ten minste houdbaar tot” en “te gebruiken tot” op dezelfde soort producten niet altijd consequent gebruikt wordt door producenten. Bij consumenten ontstaat er dan ook verwarring om het verschil tussen beiden.

Lees ook: Dior SS22: een kleurrijke collectie met knipogen naar de sixties

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Too Good To Go (@toogoodtogo.be)

Te gebruiken tot

Wat betekent ’te gebruiken tot’? Producten met een ’te gebruiken tot’-datum (TGT)  zijn snel bederfelijke producten met een uiterste consumptiedatum. Deze producten zijn snel onderhevig aan microbiologisch bederf en dus veel sneller minder voedselveilig. Het gaat in dit geval dus meestal over vers vlees, verse vis, bereide schotels, etc. TGT-producten zijn meestal terug te vinden in de koelafdeling van winkels.

Ten minste houdbaar tot

Langs de andere kant hebben we de “ten minste houdbaar tot”-datum (THT), voor de iets lang houdbare producten. Deze datum geeft de minimale houdbaarheid weer van het product. Tot die datum wordt de optimale kwaliteit van het product gegarandeerd, maar vaak is het nog goed na die datum. Denk aan pasta (gedroogd), droge koekjes, conserven, melk, chocolade,… Daarom raadt Too Good To Go – met steun van FAVV – aan om te kijken, ruiken en proeven voordat je voedsel de vuilbak inkiepert.

Lees ook: Is een hybride werkregeling goed voor onze fysieke gezondheid?

Too Good To Go-pictogram

Om het allemaal nog wat gemakkelijker te maken lanceert de anti food waste-app Too Good To Go nu ook een pictogram dat zal verschijnen op producten in Belgische winkels. Het pictogram is bedoeld om duidelijkheid te brengen over de “ten minste houdbaar tot”-datum. Het is de bedoeling dat dit je eraan herinnert dat het product vaak nog goed is na verstrijken van de datum. De truc? Kijk, ruik en proef!

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: #LNFairfood, Food waste, Too Good To Go, Voedselverspilling.