Stresszweet is anders
“Stresszweet is uniek omdat het afkomstig is van een andere klier”, legt Kati Bakes uit, zweetwetenschapper (jawel, dat is haar titel) bij Proctor & Gamble. Zweet dat vrijkomt tijdens een work-outsessie of op een warme augustusdag wordt afgescheiden door je eccriene zweetklieren. Je ‘ik-heb-nog-een-powerpoint-te-maken’-zweet, daarentegen,wordt aangemaakt in je apocriene klieren.
Apocriene klieren bevinden zich onder je oksels, in je kruisstreek en, vreemd genoeg, in je binnenoor. Eccriene klieren komen voor over je hele lichaam en helpen je bij het regelen van je lichaamstemperatuur door je huid af te koelen.
Maar wanneer het koud zweet je uitbreekt, tijdens een gesprek met de Ryan Gosling lookalike op je werk bijvoorbeeld, openen de bloedvaten in je huid niet zo ver als bij warmte. Je handen en voeten voelen zelfs koud aan omdat je bloed bij een stresssituatie naar je andere vitale organen wordt gestuurd.
Waarom we stresszweet aanmaken
De signalen voor stresszweet komen ook van een ander deel van je hersenen dan warmtezweet. Wanneer je angst ervaart, zorgt je sympatisch systeem ervoor dat je handen, voeten en oksels transpireren. Dit bereidt je voor op een ‘vluchten-of-vechten’-situatie. Blijkbaar zou de aanmaak van vocht onze voorvaderen hebben geholpen sneller naar een wapen te grijpen of stand te houden tegen sabeltandtijgers (al zijn die vrij schaars tegenwoordig en is datgene dat je beangstigt meestal van een andere orde, nietwaar?).
Maar er is ook een meer evolutionaire verklaring voor die slechte geur die we produceren. Kati legt uit: “met die geur kan je roofdieren afschrikken en je omgeving laten weten dat er gevaar dreigt.”
Waarom stresszweet stinkt
Zweet dat uit een activiteit of uit warmte voortkomt bestaat voor 99 procent uit water. Stresszweet maar voor 80 procent. De overige 20 procent zijn lipiden en proteïnen. Die twee laatsten zijn erg geliefd voedsel voor de bacteriën die van nature op je huid aanwezig zijn. Wanneer die bacteriën van je zweet eten, produceren ze slecht ruikend afval. Daarom is stresszweet hardnekkiger dan warmtezweet waarin niet veel voedsel voor bacteriën te vinden is.
Toch zijn er uitzonderingen en bestaan er ook mensen die simpelweg geen lichaamsgeur produceren, door een variatie in hun genen. Van gelukzakken gesproken!
Waarom stress besmettelijk is
Een van de neveneffecten van stresszweet is dat het signalen stuurt naar je onderbewuste en dat beïnvloedt niet enkel je eigen gedrag maar ook dat van de mensen in je omgeving! En dat is niet altijd slecht. Door jouw stress te ruiken kan het zijn dat andere mensen ook alerter worden voor zowel potentieel als concreet gevaar, waardoor ze ook gaan zweten.
Maar zweten kan ook empathie oproepen bij de persoon die voor je staat. Een Duitse studie uit 2009 wees aan dat de geur oppikken van iemands zweet je inzicht geeft in iemands chemische expressies en in andermans gevoelens. Of anders gezegd: je kan iemands pijn ruiken!
Ook kan het een vicieuze cirkel vormen en kan de angst om te zweten je nog meer stresseren waardoor het probleem alleen maar erger wordt.
Hoe stresszweet bestrijden?
Je moet het zweet stoppen, maar wanneer je echt onder stress staat is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Een deodorant met aluminiumzouten kan een oplossing bieden. Je zweetklieren absorberen het component en dat zorgt voor het afsluiten van je poriën, zodat je het zweten blokkeert.
Een klinische deodorant uit de apotheek bevat een hogere dosis aluminiumzouten dan de standaard deo’s, waardoor ze een sterkere barrière vormen tegen zweet. Zo bestaan er ook erg hoog gedoseerde samenstellingen die je enkel gebruikt wanneer je echt voor een stresserende situatie staat. Je brengt deze intense anti-transpirant al aan de avond voordien omdat de aluminiumzouten dan beter worden opgenomen en langer kunnen inwerken, aangezien je tijdens de nacht minder zweet.
Een natuurlijk alternatief, dat in kleinere mate doet wat aluminium doet, is aluinsteen. Deze sluit de poriën af en zorgt voor een omgeving waarin de bacteriën minder goed kunnen aarden. Je vindt deze in de natuurwinkel of bij de drogist.
In ernstige gevallen kan je ook kiezen voor Botoxinjecties in je okselklieren. Zo blijf je gedurende zeven maanden zweetvrij.
En de echte extremisten laten hun zweetklieren zelfs chirurgisch verwijderen, zoals dat in China het geval is! Of ze kiezen voor de net iets minder invasieve ingreep en laten hun klieren met behulp van microgolven vernietigen, samen met de haarfollikels.
Bron: www.refinery29.com en www.elle.com
Hier vind je zes okselfrisse trucs.